"Cum ar fi dacă un judecător ar purta un tricou cu Metallica?" Cum explică premierul Cîţu episodul cu vaccinul în cutii de pizza

"Cum ar fi dacă un judecător ar purta un tricou cu Metallica?" Cum explică premierul Cîţu episodul cu vaccinul în cutii de pizza

Premierul Florin Cîțu a vorbit, joi dimineață, despre campania de vaccinare din România. Totodată, el a comentat și episodul cu dozele de vaccin transportate în cutii de pizza, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Prim-ministrul a precizat că România va achiziționa și vaccinurile dezvoltate de Johnson&Johnson și AstraZeneca, odată ce vor primi autorizație în UE. În plus, el a reiterat că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de 150.000 de persoane zilnic.

Să le luăm pe rând.

Florin Cîțu a fost întrebat joi, la Radio Guerrilla, dacă analizează cineva în Guvern care vaccin este mai bun, cel de la Pfizer sau cel de la Moderna.

ADVERTISING

Premierul a răspuns că nu și că nu sunt mari diferențe între cele două seruri și oricum urmează ca România să beneficieze și de alte vaccinuri, nu doar acestea două.

Noi acum avem doar Pfizer și Moderna. Cum au fost autorizate, am luat și noi. România ia 4,3% (dintre vaccinurile disponibile la nivelul UE - n.red.). Ministerul Sănătății a arătat, public, că cele două sunt cam la fel. Moderna se ține la temperaturi mai mari (față de Pfizer, -80 grade Celsius), -20, și rezistă mai mult apoi. Dar când mă uit la ele, par să fie similare (....) Eu mă voi vaccina cu Pfizer. Dacă ne ajută să scăpăm de pandemie și sunt toate bune, vom lua și de la Johnson&Johnson, și de la AstraZeneca, de la toată lumea.

Florin Cîțu
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce spune despre vaccinurile transportate în cutii de pizza

Referitor la cazul de la Slobozia, unde au fost transportate câteva doze de vaccin în niște cutii de pizza, prim-ministrul a fost întrebat dacă a fost cineva dat afară. Jurnalistul a evocat percepția publicului față de acest incident.

”Nu. Aici cred că încercăm să fim mai catolici decât papa. Până la urmă, ok, au folosit o metodă neortodoxă să zicem. Dar nu era o metodă care afecta în vreun fel procesul”, a comentat Cîțu.

Apoi, jurnalistul l-a întrebat cum ar fi dacă un judecător ar purta un tricou cu Metallica?

”Credeți că ar strica procesul de justiție în România?”, a vrut să știe la rândul său premierul.

ADVERTISING

Jurnalistul a răspuns că din punctul său de vedere, da, pentru că ”ar strica sanctitatea actului”.

În replică, Florin Cîțu a spus că judecătorul ”poate purta o robă deasupra”.

Capacitate de vaccinare: 150.000 de persoane

În fine, între altele, premierul a reiterat că putem ajunge la o capacitate de vaccinare de 150.000 de persoane pe zi, dacă avem și tot atâtea vaccinuri.

Întrebat de unde facem rost de personal medical pentru toate centrele de vaccinare, Cîțu a spus că momentan ne vom folosi de ”ce avem în România”.

Folosim ce avem în România și, repet, această viteză cu care facem vaccinul ține cont și de cum vin vaccinurile de la Pfizer și Moderna. Noi putem să ajungem la 150.000 de vaccinări pe zi. Obiectivul este ca în septembrie să avem 10,4 milioane de români vaccinați cu tot cu rapel (a doua doză de vaccin - n.red.).

Florin Cîțu

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇