Ce trebuie să știm despre Jenin

Ce trebuie să știm despre Jenin

Jenin şi tabăra sa pentru refugiaţi au devenit o scenă a violenţelor între forţele israeliene şi luptători palestinieni. Israelul susţine că desfăşoară o operaţiune antiteroristă, dar observatorii sunt îngrijoraţi.

Unde se află Jenin?

Jenin este un oraş palestinian aflat în partea de nord a Cisiordaniei ocupate de Israel. Oraşul este administrat de Autoritatea Palestiniană, care are doar o putere limitată în părţi ale Cisiordaniei. Faptul că Israelul menţine sub ocupaţie Cisiordania este considerat o încălcare a dreptului internaţional.

Tabăra pentru refugiaţi din Jenin, unde armata israeliană a lansat luni un atac, ucigând cel puţin 10 persoane, este o parte a oraşului cu populaţie foarte densă.

Tabăra a fost înfiinţată la începutul anilor 1950 pentru a-i adăposti pe palestinienii care s-au refugiat sau care au fost alungaţi de la casele lor, în principal din nordul a ceea ce este astăzi Israelul, în timpul şi după războiul israeliano-arab din 1948. Palestinienii numesc acea perioadă "Nakba", care se traduce prin catastrofă.

Israelul a cucerit şi ocupat Cisiordania, cu tot cu Ierusalimul de Est, în 1967, în timpul războiului de şase zile. Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Gaza să facă parte integrantă dintr-un viitor stat palestinian independent. Dar negocieri substanţiale de pace nu mai au loc de cel puţin un deceniu.

ADVERTISING

Care sunt grupările militante bănuite că activează în zonă?

Israelul susţine că tabăra de refugiaţi de la Jenin este un teren de operaţiuni al unor luptători înarmaţi, aparţinând unor grupări militante diverse, cum ar fi braţul armat al Hamas, brigăzile Izz ad-Din Qassam, Jihadul Islamic Palestinian şi Brigăzile Martirilor al Aqsa, afiliate reţelei Fatah.

Înarmate până în dinţi, aceste grupări au fost declarate organizaţii teroriste de către Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

În Cisiordania şi-au făcut apariţia şi grupări mai noi, între care "Lion's Den" din Nablus sau aşa-numita "Brigadă Jenin", fondată recent de un membru al Jihadului Islamic Palestinian. Este o grupare despre care se spune că îi reuneşte pe membrii unor facţiuni diferite, fără a vrea să aplice agenda unei grupări anume.

Grupări mai mici cum este Lion's Den sunt câteodată doar vag afiliate grupărilor militante cunoscute şi sunt formate în principal din tineri palestinieni care nu văd altă cale de ieşire din ocupaţia militară israeliană şi care sunt dezamăgiţi de liderii politici palestinieni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De ce a devenit Jenin un punct fierbinte în ultima vreme?

Ofensivele israeliene şi raidurile zilnice nu sunt ceva nou în Cisiordania ocupată, dar ele s-au intensificat de anul trecut, după o serie de atacuri palestiniene mortale asupra israelienilor, care au avut loc în Israel şi Cisiordania.

Anul trecut binecunoscuta ziaristă palestiniano-americană Shireen Abu Akleh, care lucra pentru postul arab Al Jazeera, a fost ucisă cu focuri de armă în timp ce relata despre un raid al armatei israeliene în apropierea taberei pentru refugiaţi de la Jenin.

După investigaţia ce a urmat, armata israeliană a declarat că "este foarte posibil" ca un soldat al armatei israeliene să o fi ucis pe Abu Akleh, în timp ce deschisese focul asupra unor suspecţi identificaţi ca luptători palestinieni înarmaţi.

Cu două săptămâni în urmă, în timpul unui raid al armatei israeliene la Jenin, au fost ucişi cel puţin şapte palestinieni, între care s-au numărat şi militanţi şi civili. O zi mai târziu, luptători palestinieni au ucis patru israelieni în apropierea coloniei israeliene Eli din Cisiordania ocupată.

ADVERTISING

Ulterior, a existat o serie de violenţe comise de colonişti israelieni în oraşe şi sate palestiniene. Israelul a aprobat, de asemenea, planurile de construcţie a mii de case noi în coloniile israeliene din Cisiordania, care sunt ilegale din perspectiva dreptului internaţional.

Potrivit unui raport al Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Ajutoarelor Umanitare, (OCHA), în primele şase luni ale anului în curs, forţele israeliene au ucis 147 de palestinieni în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania, în timp ce 23 de israelieni au fost ucişi în aceeaşi perioadă de palestinieni.

Ce spun Israelul şi palestinienii despre recentele incidente?

Armata israeliană şi-a început luni cea mai recentă operaţiune, printr-o lovitură aeriană asupra unei clădiri descrise drept "centru de comandă", pe care militanţi palestinieni ar folosi-o pentru planificarea atacurilor.

Armata şi-a calificat acţiunile drept "operaţiune antiteroristă", menită să confişte arme şi să lichideze "portul sigur din tabără", existent pentru militanţii care operează acolo. 

Raidul a avut loc în contextul presiunilor crescânde făcute de membri de extremă dreaptă ai guvernului israelian, care au solicitat un răspuns dur dat recentei serii de atacuri.

Oficiali palestinieni de la Ramallah au condamnat ferm violenţa şi au cerut protecţie internaţională.

Pentru mulţi palestinieni acest raid este o reminiscenţă a operaţiunii "Scut protector", pe care armata israeliană a desfăşurat-o la Jenin în 2002. La vremea aceea, după o serie de atacuri palestiniene în Israel, executate în timpul celei de-a doua Intifade, forţele israeliene au pătruns în tabăra de refugiaţi. Acea operaţiune a fost cea mai amplă executată de armata israelienă în Cisiordania, în decursul mai multor ani.

În timp ce armata israeliană a declarat luni că va face eforturi pentru a feri populaţia civilă locală de violenţe, martori oculari palestinieni şi organizaţii pentru drepturile omului au descris situaţia din tabăra de refugiaţi, foarte dens populată, drept extrem de dificilă şi periculoasă.

Tania Krämer


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇