Jurnalista ucisă în Cisiordania a fost atacată în mod deliberat de forțele israeliene, arată o anchetă a CNN

Jurnalista ucisă în Cisiordania a fost atacată în mod deliberat de forțele israeliene, arată o anchetă a CNN

Uciderea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh în Cisiordania, în timp ce urmărea un raid al forțelor israeliene la o tabără de refugiați din Jenin, ar putea să nu fie doar un accident, un „glonț rătăcit”, așa cum au transmis autoritățile.

Martorii oculari chestionați de CNN, care au fost de față la uciderea jurnalistei Al Jazeera, spun că a fost vorba despre un atac țintit.

„Am stat în fața mașinilor militare israeliene timp de aproximativ cinci până la zece minute înainte de a ne mișca, pentru a ne asigura că ne-au văzut. Și acesta este un obicei al nostru, ca jurnaliști, ne mișcăm ca grup și stăm în fața lor, astfel încât ei să știe că suntem jurnaliști și abia apoi începem să ne mișcăm”, spune Shatha Hanaysha, un alt reporter palestinian, care era alături de Shireen, când a fost ucisă.

ADVERTISING

Camermanul lor, care a și filmat uciderea colegei sale, confirmă această variantă. Jurnaliștii spun că trupele israeliene nu aveau cum să-i confunde. Toți erau îmbrăcați cu veste albastre pe care scria „Presa”.

Armata israeliană susţine că nu se știe cine a tras, dar că ar fi două variante: un glonț rătăcit tras de palestinienii din tabără sau un glonț tras de un lunetist israelian, poziționat la aproximativ 200 de metri, care ar fi ripostat la tiruri venite din acea direcție.

CNN scrie că nu a fost raportat până acum niciun schimb de focuri pe direcția respectivă.

ADVERTISING

Din înregistrarea finală cu Shireen se și observă cum liniștea dimineții e curmată brusc de niște rafale scurte, apoi femeia apare fără suflare. Nu se observă niciun schimb de focuri, nicio luptă.

Armata nu a deschis încă o anchetă, pentru că tragedia s-a produs în zona unui conflict armat, nu se aplică legile civile.

Însă investigația CNN oferă noi dovezi – inclusiv două videoclipuri de la locul crimei – că nu a existat nicio luptă activă, nici militanți palestinieni, lângă Abu Akleh în momentele care au precedat moartea ei.

ADVERTISING

Videoclipurile obținute de CNN, coroborate de mărturiile a opt martori oculari, un expert criminalist și un expert în arme și muniții, sugerează că Abu Akleh a fost împușcată mortal într-un atac țintit al forțelor israeliene.

Shireen a fost împușcată în cap în timp ce își făcea meseria de jurnalist.

Palestinians rally to remember slain journalist Sh
Foto: Hepta.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇