Jurnaliștii care i-au stricat lui Putin Ziua Victoriei, respinși de familie: Unii au spus că e trădare, alții că e pură prostie

Jurnaliștii care i-au stricat lui Putin Ziua Victoriei, respinși de familie: Unii au spus că e trădare, alții că e pură prostie

Jurnaliștii Iegor Poliakov și Aleksandra Miroshnikova de la publicația pro-Kremlin Lenta.ru povestesc cum au fost pentru ei ultimele zile, de când au publicat zeci de articole anti-război și anti-Putin.

„Ideea ne-a venit cam în acelaşi timp, nici nu a trebuit să discutăm între noi dacă să o facem sau nu. Pur și simplu, nu mai puteam să continuăm să lucrăm așa, când oamenii mor în țara vecină. Unii oameni spun că nu au de ales, trebuie să lucreze. Noi spunem că nu am avut de ales și a trebuit să o facem. Era singura decizie corectă pentru noi”, au povestit cei doi, pentru CNN.

ADVERTISING

Ei se așteaptă la consecințe grave, însă până acum spun că nici nu le e clar dacă au fost dați afară, ci momentan doar le-a fost tăiat accesul la platforma de publicare.

„Șefii noștri au șters toată corespondența cu noi. Iegor a avut o conversație mai neplăcută cu ei, dar nu au spus nimic clar”, spune Miroshnikova.

„Probabil că vor fi consecințe serioase pentru noi. Nu putem exclude nici posibilitatea ca acțiunile noastre să aibă consecințe pentru colegii noștri, chiar dacă nu au participat, dar care ar putea fi dați exemplu astfel încât alții să nu mai îndrăznească să facă așa ceva”, mai spun cei doi.

ADVERTISING

Ei au povestit că au primit multe mesaje de încurajare și recunoștință de la cititori, iar unii s-au oferit să-i găzduiască în afară, până când vor decide ce să facă mai devreme.

Nu au dat foarte multe detalii, din motive de securitate, dar se pare că Miroshnikova nu se află în Rusia la acest moment.

Ea spune însă că de la familie reacțiile nu au fost deloc ca cele de la cititori.

„Nu știu ce urmează. Sunt în altă țară, singură, am câteva economii care să-mi ajungă câteva luni, dar habar nu am ce să fac, unde să mă duc și cum să trăiesc mai departe. (…) Pentru mine situația este destul de dificilă, pentru că multe dintre rude nu au fost de acord cu ce am făcut. Unii mi-au spus că e trădare, alții că e pură prostie și că din cauza a ceea ce am făcut o să rămân și fără loc de muncă, și fără viitor”, a relatat jurnalista.

ADVERTISING

Ziua 78 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Cei doi jurnaliști ruși au umplut luni dimineață site-ul Lenta.ru cu articole împotriva războiului, într-un act rar de disidență, în timp ce țara sărbătorea victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

Iată câteva dintre principalele mesaje din articolele lor:

  • Vladimir Putin a devenit un dictator jalnic și paranoic.
  • Rusia abandonează cadavrele soldaților ruși morți în Ucraina.
  • Ministerul Apărării a mințit rudele celor care au murit pe crucișătorul Moscova.
  • Aliații apropiați ai lui Putin vor să ducă Rusia cu 100 de ani în urmă.
  • Zelenski e mai tare decât Putin.
  • Putin a lansat unul dintre cele mai sângeroase războaie din secolul 21.
  • Elitele Rusiei s-au dovedit a fi cantitate neglijabilă.
  • Autoritățile ruse le-au interzis jurnaliștilor să vorbească despre părțile negative.
  • Rusia a distrus complet Mariupolul.
  • Rusia amenință să distrugă întreaga lume.
  • „Războiul ajută să fie ascunse mai ușor eșecurile economice” (un citat dintr-un discurs al lui Vladimir Putin). Putin trebuie să plece. A început un război fără sens și conduce Rusia în prăpastie.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇