Un jurnalist a fost reţinut pentru un articol despre poliţişti ruși care au refuzat să meargă în Ucraina

Un jurnalist a fost reţinut pentru un articol despre poliţişti ruși care au refuzat să meargă în Ucraina

Justiţia rusă a ordonat vineri arestarea preventivă în aşteptarea procesului a unui jurnalist siberian care a afirmat că 11 membri ai poliţiei ruse au refuzat să participe la campania militară a Rusiei în Ucraina.

Bărbatul, care este redactor-şef al unui site din regiunea siberiană Hakasia, este acuzat că a răspândit ”informaţii false în mod deliberat” despre forţele armate ruse, a explicat Comisia de anchetă al Federaţiei Ruse într-un comunicat, relatează AFP.

Dacă va fi găsit vinovat, acest jurnalist riscă până la 10 ani de închisoare, potrivit Comisiei de anchetă.

La începutul acestei săptămâni, anchetatorii i-au percheziţionat apartamentul şi au confiscat 15.000 de dolari şi peste 1.200 de euro în numerar, a afirmat Comisia de anchetă.

Ziua 51 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor

Biroul local al acestui organism nu a furnizat numele jurnalistului, dar se pare că este Mihail Afanasiev, redactor-şef al site-ului de ştiri Novîi Fokus (New Focus) al cărui sediu se află în regiunea Hakasia.

La începutul lunii aprilie, Mihail Afanasiev, citând surse, a declarat că 11 membri ai forţelor speciale din cadrul Ministerului de Interne au fost supuşi presiunilor autorităţilor după ce au refuzat să fie trimişi în Ucraina.

Articolul semnat de Afanasiev a fost citat pe reţelele de socializare. Vineri a fost blocată versiunea în limba rusă a site-ului Moscow Times, care a citat articolul lui Afanasiev.

''Rusia a blocat vineri serviciul în limba rusă al Moscow Times, după ce a publicat ceea ce autorităţile consideră a fi informaţii false despre poliţişti care refuză să lupte în Ucraina'', a spus ziarul pe site-ul său.

Afanasiev, în vârstă de 45 de ani, a spus anterior că nu are nicio intenţie să părăsească Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇