Rușii au atacat din nou Kievul cu rachete, în cea de-a 51-a zi de război, drept răzbunare pentru distrugerea crucișătorului Moscova, scufundat ieri în Marea Neagră.
Deși nu recunosc că ucrainenii au lovit nava-amiral, astăzi au bombardat direct fabrica de rachete antinavă Neptun din Kiev.
Iar Ucraina se așteaptă la o escaladare a conflictului în sudul țării, după scufundarea crucișătorului.
Între timp, în regiune au fost găsite 900 de cadavre ale civililor uciși până acum de ruși.
Pe de altă parte, Rusia riscă să intre în faliment până pe 4 mai, din cauza plăților făcute în ruble.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 15 aprilie, ziua 51 de război în Ucraina:
23:57 - Oficialii ucraineni au raportat vineri atacuri rusești în regiunile Donețk, Lugansk și Harkov din estul Ucrainei, pe fondul avertismentelor privind o ofensivă majoră a Rusiei în zilele următoare.
23:46 - Autorităţile din Ucraina au anunţat, vineri, că 2.864 de persoane au fost evacuate din zonele unde se duc lupte, din estul Ucrainei.
23:32 - 1.982 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului. Alte 2.651 de persoane au fost rănite.
23:15 - Bisericile din Ucraina vor rămâne închise de Paştele Ordodox, în 24 aprilie, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse pe timpul nopţii.
23:01 - Rusia a inclus vineri noi personalităţi influente şi critici ai Kremlinului în lista sa de "agenţi străini", în mijlocul unui val de represiune de la ofensiva din Ucraina. Ministerul rus al Justiţiei a adăugat nouă persoane pe această listă care include acum peste 140 de media şi personalităţi.
22:44 - Cinci persoane au fost ucise și 15 rănite, vineri, de munițiile împrăștiate în orașul Nikolaiev, din sudul Ucrainei, a afirmat guvernatorul orașului, Vitaliy Kim.
Una dintre persoanele ucise a atins un obuz neexplodat, a spus el. „Repet. Nu atingeți obiecte ciudate. Poate fi fatal”, a avertizat Kim.
22:29 - "Armata ucraineană menține controlul orașului Mariupol. Inamicul poate pune stăpânire pe pământul pe care se afla Mariupol, dar nu mai există Mariupol. Orașul a fost dărâmat de către Federația Rusă ”, a declarat guvernatorul orașului pentru CNN.
22:16 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut recent preşedintelui american Joe Biden ca SUA să desemneze Rusia "stat sponsor al terorismului". Biden nu s-a angajat la nimic specific în timpul respectivei convorbiri, a menţionat Washington Post, citând persoane informate.
21:52 - Mai mulţi cumpărători de gaze ruseşti au convenit să treacă la plăţile în ruble, a declarat vineri vicepremierul rus Alexander Novak. El nu a dezvăluit identităţile clienţilor care au adoptat deja plăţile în ruble.
21:41 - Administraţia SUA are indicii că nava militară rusă scufundată în Marea Neagră a fost lovită de două rachete ucrainene, afirmă un oficial din cadrul Departamentului Apărării de la Washington.
21:17 - O ceremonie de rămas bun de la crucișătorul Moscova a avut loc astăzi la Sevastopol.
20:58 - Majoritatea persoanelor găsite moarte la Bucea au fost ucise de gloanţe, a declarat vineri şeful poliţiei din regiunea Kiev, Andrii Nebitov. Potrivit acestuia, 95% dintre acestea au fost ucise "cu puşti de înaltă precizie sau alte arme uşoare".
20:39 - Justiţia rusă a ordonat vineri arestarea preventivă în aşteptarea procesului unui jurnalist siberian care a afirmat că 11 membri ai poliţiei ruse au refuzat să participe la campania militară a Rusiei în Ucraina.
Bărbatul, care este redactor-şef al unui site din regiunea siberiană Hakasia, este acuzat că a răspândit ''informaţii false în mod deliberat'' despre forţele armate ruse, a explicat Comisia de anchetă al Federaţiei Ruse într-un comunicat. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 10 ani de închisoare.
20:18 - Cel puţin 7 persoane au fost ucise şi alte 34 rănite în urma unor bombardamente ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Harkov, a anunţat vineri guvernatorul regional.
"Ocupanţii au tras asupra unuia dintre cartierele rezidenţiale din Harkov. Din păcate, 34 de persoane au fost rănite, între care trei copii. Şapte persoane au fost ucise, între care un bebeluş de şapte luni", a declarat Oleg Sinegubov.
20:04 - Crucişătorul rus Moskva a fost scufundat de două rachete ucrainene, anunţă vineri un oficial de rang înalt de la Pentagon, care subliniază că este vorba despre ”o lovitură dură” aplicată Rusiei.
19:38 - Ucraina se așteaptă la o escaladare a conflictului în sudul țării, după scufundarea navei Moscova. ”Atacurile rusești cu rachete și artilerie în sudul Ucrainei sunt de așteptat să se intensifice ca răzbunare pentru distrugerea navei Moscovei”, spune Nataliia Humeniuk, responsabil cu presa pentru forțele de sud ale Ucrainei.
19:19 - Statele Unite estimează că crucişătorul rus Moscova nu avea armament nuclear la bord în momentul în care s-a scufundat, potrivit unei evaluări a spionajului american, declară doi oficiali.
19:04 - Papa Francisc a sugerat că rasismul este motivul pentru care multe ţări au fost mai primitoare cu refugiaţii veniţi din Ucraina afectată de război decât cu cei proveniţi din alte regiuni ale lumii.
18:48 - Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri după-amiază, expulzarea a 18 diplomaţi din cadrul Misiunii Uniunii Europene, ca reacţie la o decizie similară a liderilor de la Bruxelles, în contextul tensiunilor din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.
18:34 - Guvernul Macedoniei de Nord a anunţat expulzarea a şase diplomaţi ruşi, iar Moscova a avertizat că decizia va atrage "consecinţe grave".
18:21 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri pentru CNN că „toate țările lumii” ar trebui să fie pregătite pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să poată folosi arme nucleare în războiul său împotriva Ucrainei.
El a spus că Putin ar putea apela fie la arme nucleare, fie la arme chimice, deoarece nu prețuiește viețile poporului Ucrainei. „Nu numai eu, ci toată lumea, toate țările trebuie să fie îngrijorate”, a spus Zelenski.
18:05 - Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, îl compară pe Vladimir Putin cu Hitler și spune că trebuie oprit. „Ucraina se luptă pentru viitorul nostru”, a spus el într-un interviu pentru The New York Times.
17:50 - Ucraina susține că Rusia a pierdut aproximativ 20.000 de militari de la începutul războiului. De asemenea, au fost distruse 1.976 de vehicule blindate, 144 de elicoptere, 756 de tancuri, 163 de avioane, 366 de sisteme de artilerie, 1.443 de autovehicule militare și 8 nave.
17:38 - Peste cinci milioane de persoane din Ucraina au fost nevoite să se refugieze în alte ţări din cauza invaziei militare ruse, anunţă agenţiile Naţiunilor Unite.
17:17 - Pianistul Alexei Lubimov a interpretat la Moscova, în prima parte a concertului său, o lucrare de Valentin Silvestrov, compozitor refugiat în Germania care l-a comparat pe Vladimir Putin cu Bin Laden.
Muzica a fost întreruptă de Poliţie, potrivit Le Figaro. Sau, mai degrabă, de o alertă anonimă cu bombă, acesta a fost pretextul invocat, miercuri seară, de forţele de ordine ruse care au intervenit în sala de la Moscova unde avea loc recitalul pianistului Alexei Liubimov.
17:00 - Ministerul Apărării din Ucraina transmite că rușii au atacat orașul Mariupol cu bombardiere strategice, pentru prima dată de la începutul războiului.
Kievul transmite că armata rusă și milițiile separatiste nu au reușit nici până acum să cucerească acest oraș, pe care l-au distrus în proporție de 95%. Luptele continuă, în zona industrială și în port.
16:45 - Andrei Nebitov, șeful poliției din regiunea Kiev, a declarat într-o conferință de presă că, până la 15 aprilie, au fost găsite 900 de cadavre ale civililor.
16:32 - Agenția de rating Moody's avertizează că Rusia ar putea intra în faliment până pe data de 4 mai, deoarece Federația Rusă a efectuat plăți în ruble pentru obligațiuni în dolari, iar acest lucru nu respectă termenii contractelor originale.
16:01 - Armata Ucrainei consumă într-o zi rachetele antitanc care ar fi trebuit să-i ajungă o săptămână, potrivit Pentagonului. Americanii le-au trimis deja 60.000 de rachete antitanc, iar acum încep să fie îngrijorați de ritmul în care ucrainenii le consumă, pentru că stocurile nu sunt nelimitate, scrie Bloomberg.
15:40 - O aderare la NATO a Suediei şi Finlandei va avea consecinţe asupra acestor ţări şi asupra securităţii europene, ameninţă vineri Ministerul rus de Externe, în timp ce Helsinki şi Stockholmul reflectează la o intrare în Alianţa Nord-Atlantică în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.
15:25 - Departamentul Comerțului din SUA a interzis încă 10 avioane din Rusia și Belarus. Este vorba despre șapte avioane Belavia, două avioane Utair și un avion Aeroflot, care au fost adăugate pe lista aeronavelor interzise.
15:07 - Un număr de 1.900 de elevi şi preşcolari refugiaţi din Ucraina au depus cereri de înscriere ca audienţi în şcolile şi grădiniţele din România, aproape 1.600 dintre aceştia fiind deja repartizaţi, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
14:26 - La Kiev este ședință de Guvern, cu participarea președintelui Zelenski, pentru gestionarea problemelor economice ale Ucrainei.
14:20 - Cele mai noi informații despre soarta crucișătorului Moscova, scufundat în Marea Neagră, arată că doar 58 din cei 510 membri ai echipajului au putut fi salvați. Informația vine din tabăra ucraineană și nu a putut fi confirmată independent. Explozia de la bordul navei s-a produs noaptea, iar pe mare era furtună.
Comandantul navei, Anton Kuprin, ar fi murit în urma exploziei și incendiului de la bord, informează un consilier al ministrului Afacerilor Interne din Ucraina, Anton Gerashchenko. Este vorba despre comandantul care a dat ordin să fie bombardată Insula Serpilor în prima zi de război.
13:55 - Autoritățile ruse din Smolensk și activiști locali au adus utilaje grele la cimitirul militar polonez din Katyn și au amenințat că îl vor distruge, ca răspuns la „demolarea monumentelor sovietice din Polonia”. De asemenea, a fost lansată și o petiție prin care se cere rezolvarea „problemei Katyn” odată pentru totdeauna.
Incidentele vin la câteva zile după ce Polonia a anunțat că vrea să meargă în justiție cu dosarul masacrului comis de sovietici la Katyn, din 1940, când trupele NKVD au executat 22.000 de ofițeri polonezi, care se predaseră.
13:14 - La Kiev s-au înregistrat vineri unele dintre cele mai puternice explozii de când forțele ruse s-au retras din zonă, în urmă cu două săptămâni.
Rusia susține că a lovit o fabrică unde se produceau rachete, inclusiv rachete antinavă Neptun. Atacul vina în urma scufundării crucișătorului Moscova cu rachete Neptun, produse în Ucraina.
12:49 - Rusia amenință că „numărul şi amploarea loviturilor de rachete asupra unor obiective din Kiev va creşte, ca replică la toate atacurile de tip terorist şi la actele de sabotaj întreprinse pe teritoriul rus”, anunță Ministerul rus al Apărării.
12:30 - Rusia susține că a ucis circa 30 de „mercenari polonezi” într-un atac în nord-estul Ucrainei, într-un context de puternice tensiuni între Moscova şi Varşovia.
12:00 - Ministrul finlandez pentru afaceri europene spune că este „foarte probabil” ca Finlanda să intre în NATO, iar procesul de aderare ar trebui să se desfășoare „cât mai rapid posibil”.
„Fiecare țară are dreptul să-și facă propriile aranjamente privind securitatea. Așa că trebuie să fim foarte, foarte atenți, pentru a nu ne limita propriul spațiu de manevră din cauza unor factori externi. Deci, orice ar spune Rusia - sigur că auzim ce spune - luăm propriile decizii în funcție de interesele noastre și de problemele noastre, luând în considerare situația de ansamblu”, a declarat ministrul Tytti Tuppurainen.
11:25 - Armenia va plăti pentru gazul rusesc în ruble. Anunțul a fost făcut de către ministrul Economiei de la Erevan, Vahan Kerobyan. Anterior, această idee a fost susținută de dictatorul belarus Alexandru Lukașenko.
11:17 - Ministrul Apărării din Ucraina îi trollează pe ruși, după scufundarea crucișătorului Moscova: „O navă-amiral de război rusă este un loc bun pentru scufundări. Avem încă un loc de scufundări în Marea Neagră acum. Cu siguranță voi vizita epava, după victoria noastră în război. Apropo, am deja 300 de scufundări (la activ)”, a scris Oleksii Reznikov pe Twitter.
10:25 - Nouă coridoare umanitare au fost convenite vineri, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.
Cei care doresc să plece din orașele Mariupol, Berdiansk, Tokmak și Energodar o pot face cu mașina, a spus ea într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.
Coridoarele umanitare din regiunea Lugansk vor funcționa doar dacă armata rusă încetează bombardamentele, a mai precizat ea.
10:00 - Rusia a recunoscut că crucișătorul Moscova, din clasa Slava, s-a scufundat. Ca navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, acesta a jucat un rol-cheie atât ca navă de comandă, cât și ca nod de apărare aeriană, arată Ministerul Apărării din Marea Britanie, într-o analiză a evenimentului.
Nava din epoca sovietică era unul dintre cele trei crucișătoare din clasa Slava ale rușilor. Lansată la apă în 1979, Moscova tocmai fusese modernizată, după operațiunii scumpe și de durată, revenind în circuit abia în 2021.
Britanicii punctează că Rusia a suferit până acum daune la două nave-cheie, prima fiind nava de debarcare Saratov, din clasa Aligator, pe 24 martie. Cele două evenimente vor determina probabil Rusia să-și revizuiască abordarea în Marea Neagră, transmite Londra.
09:42 - După Polonia, care a primit deja aproape 2,7 milioane de refugiați din Ucraina, următoarea țară din top este România, cu peste 715.000 refugiați primiți, apoi Rusia, Ungaria și Republica Moldova, fiecare cu peste 400.000 de refugiați.
De menționat că Ucraina reclamă deportări ale cetățenilor din estul țării în Federația Rusă, deci este greu de stabilit dacă aceștia sunt refugiați cu sau fără voia lor.
09:37 - Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege care impune un embargo asupra cărbunelui rusesc. În plus, legea prevede posibilitatea înghețarii bunurilor persoanelor care au susținut agresiunea rusă.
09:10 - Pentagonul a arătat un videoclip cu încărcarea rachetelor Javelin destinate expedierii către Ucraina.
09:04 - Președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să livreze Ucrainei 24 de autospeciale de pompieri și ambulanțe, precum și 50 de tone de echipamente de urgență. Toate vor sosi până luni, la hub-ul de la Suceava.
08:55 - Peste 6.500 de presupuse crime de război comise de trupele ruse în Ucraina sunt investigate, a anunțat parchetul ucrainean. Un total de 6.673 de cazuri au fost raportate și s-a confirmat că 198 de copii au fost uciși.
08:42 - Circa 2.550 de civili au reuşit să plece, joi, din zonele unde au loc lupte intense în Ucraina, a anunţat vicepremierul Irina Vereşciuk. Aproximativ 2.300 de persoane au sosit în oraşul Zaporojie, printre care 290 de locuitori din Mariupol. Alte 220 de persoane au fost aduse în siguranţă din regiunea Lugansk din estul ţării.
08:33 - În Washington, pe zidul ambasadei Rusiei a apărut o proiecție a drapelului Ucrainei. Personalul ambasadei a încercat să acopere steagul cu un reflector, dar nu a reușit.
08:25 - Președintele SUA, Joe Biden, a spus că este gata să viziteze Kievul în viitorul apropiat.
08:11 - Un schimb de prizonieri a avut loc în regiunea Herson. Cinci soldați ucraineni au fost eliberați în schimbul a patru ocupanți ruşi.
08:03 - Vremea ploioasă din Donbas ar putea favoriza armata ucraineană înaintea ofensivei ruse, a declarat un înalt oficial al Pentagonului. „Faptul că pământul este mai moale îi va împiedica pe ruşi să facă ceva în afara autostrăzilor asfaltate”, a declarat oficialul pentru AFP.
07:47 - Potrivit ONU, 870.000 de refugiați s-au întors în Ucraina.
07:29 - Trupele ruse din zona Donețk se concentrează pe încercările de a captura orașele Popasna și Rubejnoye, a declarat armata ucraineană, în cel mai recent raport operațional, din această dimineață. Oficialii au susținut că soldații ucraineni au dejucat cu succes opt atacuri rusești pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore.
07:14 - Vestea scufundării navei de război ruse Moscova - despre care Ucraina spune că a fost lovită de rachetele sale - i-a inspirat pe locuitorii Kievului să cumpere un timbru poștal comemorativ. La principalul oficiu poștal s-au format cozi pentru a cumpăra timbre care îl înfățișează pe polițistul de frontieră ucrainean Roman Gribov stând sfidător în fața navei rusești.
06:58 - Eşecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe Vladimir Putin să folosească acolo o armă nucleară tactică sau de mică putere, a estimat şeful CIA, William Burns.
"Având în vedere că preşedintele Putin şi conducătorii ruşi s-ar putea scufunda în disperare, ţinând cont de eşecurile pe care le-au suferit până în prezent din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate trata cu uşurinţă aceasta ameninţare reprezentată de potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau armelor nucleare de mică putere", a declarat William Burns, într-un discurs la Atlanta.
06:46 - Ambasada Franţei în Ucraina, care a fost transferată la Liov (vest) la începutul lunii martie după lansarea ofensivei ruse, se va întoarce la Kiev, a anunţat diplomaţia franceză.
06:27 - Capacitatea demonstrată a Ucrainei de a ținti navele de război ar putea schimba tiparele operaţionale ale Rusiei, forțând-o să desfășoare mijloace aeriene și de apărare în puncte suplimentare din Marea Neagră sau să retragă navele de lângă coasta ucraineană, arată Institutul pentru Studiul Războiului, în cel mai recent raport al său.
Pierderea Moscovei - indiferent dacă a fost o lovitură ucraineană sau un accident - este o „victorie propagandistică majoră” și un „boom pentru moralul ucrainean”.
În schimb, Kremlinul se va chinui să explice pierderea uneia dintre cele mai importante nave din flota rusă. Povestea cu pierderea navei din cauza unui incendiu accidental și a unei explozii de muniție va afecta cel puțin moralul Rusiei și nu poate fi ascunsă publicului intern.
Ambele explicații pentru scufundarea Moscovei indică posibile deficiențe – fie apărare antiaeriană slabă, fie proceduri de siguranță incredibil de laxe.
Pierderea navei va reduce capacitatea Rusiei de a efectua lovituri cu rachete de croazieră, dar „este puțin probabil să dea o lovitură decisivă operațiunilor ruse în ansamblu”.
Rolul principal al Moscovei a fost probabil să efectueze lovituri de precizie cu rachete de croazieră Kalibr asupra țintelor din Ucraina, inclusiv centrele logistice și aerodromurile. Aceste lovituri rusești au fost eficiente, dar limitate ca număr în comparație cu loviturile aeriene și cu rachetele de croazieră lansate de la sol pe parcursul invaziei, iar pierderea Moscovei este puțin probabil să fie o lovitură decisivă.
06:11 - Marea Britanie a blocat active de circa 10 miliarde de lire sterline aparţinând unor oligarhi ruşi, Eugene Tenenbaum şi David Davidovici, apropiaţi ai miliardarului rus Roman Abramovici, aceasta fiind cea mai mare acţiune de îngheţare a activelor din istoria UK.
05:45 - Mai multe explozii puternice au fost auzite la Kiev. Parlamentarul ucrainean Lesia Vasilenko a scris pe Twitter că a auzit trei explozii "una după alta".
"Sirena anti-aeriană a sunat o oră. Cel mai probabil, Putin este furios din cauza scufundării navei Moscova", a adăugat ea.
Un martor a declarat că exploziile au avut loc în sud-vestul capitalei. Ulterior, situaţia a revenit la normal, dar părţi din oraş au rămas fără curent.
Explozii au fost raportate şi în oraşul Herson, în sud. Autorităţile ucrainene nu au făcut până acum comentarii despre situaţia din oraşul ocupat de ruşi.
De obicei, oficialii ucraineni nu se grăbesc să confirme sau să dezmintă informaţiie din media despre explozii, motivul cheie fiind că nu vor să dea forţelor ruse informaţii dacă au nimerit sau au ratat ţintele.
Potrivit NEXTA, a fost alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei.
05:30 - Președintele Zelenski a marcat cea de-a 50-a zi de război, numind invazia Rusiei „absurdă” și „sinucigașă”.
„Am rezistat deja 50 de zile. 50 de zile de invazie rusă, deși ocupanții ne-au dat maxim cinci”, a început el.
"Îmi amintesc de prima zi a invaziei Federației Ruse. Îmi amintesc ce mi s-a spus pe 24 februarie... Ca să spunem așa, nimeni nu era sigur că vom rezista. Toată lumea a simpatizat. Mulți dintre ei m-au sfătuit să fug din țară. Ne-au sfătuit să ne predăm efectiv tiraniei. Dar nici ei nu ne-au cunoscut. Și nu știau cât de curajoși sunt ucrainenii, cât de mult prețuim libertatea. Oportunitatea noastră de a trăi așa cum ne dorim", a rostit liderul ucrainean.
Zelenski a mai spus că trupele ruse „repetă deja pe pământul nostru ceea ce Europa a văzut doar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.
"În cele 50 de zile ale acestui război, Ucraina a devenit un erou pentru întreaga lume liberă. Pentru cei care au curajul să spună lucrurilor pe nume. Pentru cei care nu sunt otrăviți de propagandă. Toți ați devenit eroi. Toți bărbații și femeile ucrainene care au rezistat și nu renunță. Și care vor câștiga. Care vor întoarce pacea în Ucraina. Sunt sigur de asta", a adăugat preşedintele.