Ziua 50 de război: Rusia a rămas fără crucișătorul Moscova, Ucraina cere mai multe arme pentru a sparge asediul de la Mariupol, alte zeci de cadavre au fost găsite la Bucea

Ziua 50 de război: Rusia a rămas fără crucișătorul Moscova, Ucraina cere mai multe arme pentru a sparge asediul de la Mariupol, alte zeci de cadavre au fost găsite la Bucea

În cea de-a 50-a zi a invaziei ruse în Ucraina, luptele continuă, însă comunitatea internațională consideră că acesta nu mai este un război, ci este terorism, banditism și genocid instrumentat de Rusia.

La primele ore ale dimineții, Rusia a pierdut crucișătorul Moscova, nava amiral a flotei Mării Negre, care a bombardat la începutul războiului Insula Șerpilor. Ucrainenii au reușit să-i lovească cu două rachete Neptun depozitul de muniții.

Seara, Ministerul rus al Apărării a anunțat că s-a scufundat.

Americanii sunt convinși că rușii urmăresc exterminarea populației civile din Ucraina și au decis să trimită ajutoare militare de încă 800 de milioane de dolari, care includ rachete, drone, tunuri și chiar elicoptere.

Dar Zelenski spune că Ucraina nu primeşte livrări de armament suficient de rapid pentru a face faţă asaltului Rusiei.

Totodată, el acuză Germania şi Ungaria că plătesc cu bani pătaţi de sânge petrolul rusesc.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 14 aprilie, ziua 50 de război:

23:58 - Volodmir Zelenski a avut o nouă conversație telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron. Președintele ucrainean a spus că a discutat cu omologul său francez despre investigarea crimelor comise de trupele ruse, rezistența Ucrainei și negocierile de pace.

23:39 - Crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, avariat în timpul ofensivei împotriva Ucrainei, s-a scufundat, a anunţat joi seară Ministerul rus al Apărării.

23:21 - Președintele SUA Joe Biden spune că administrația sa ia în considerare dacă să trimită un înalt oficial la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina.

23:04 - Mai mult de 100 de persoane au fost răpite în Melitopol de la începutul lunii martie, spune primarul orașului, Ivan Fedorov.

ADVERTISING

22:52 - Peste 500 de civili, printre care 24 de copii, au fost ucişi în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, a afirmat guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov.

22:31 - Franţa a anunţat că va trimite un convoi cu 50 de tone de materiale destinate serviciilor de urgenţă din Ucraina până la frontiera dintre România şi Ucraina, de unde vor fi preluate de autorităţile ucrainene.

22:16 - Mii de studenți marocani din Ucraina ar putea continua studiile la universități din România, a anunțat joi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul unei întâlniri cu omologul său din Maroc.

22:01 - Cadavrele a 73 de persoane au fost scoase dintr-o groapă comună de lângă Biserica Sf. Andrei din Bucea, a declarat primarul orașului, Anatoliy Fedoruk. În Bucea au fost găsite în total 403 cadavre. Potrivit primarului, au fost identificate 167 de persoane.

21:30 - Și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că țara sa are nevoie de mai multe arme pentru a sparge asediul de la Mariupol.

„Mariupol se află într-o situație disperată. Facem tot ce putem pentru a sprijini civilii și apărătorii. Dar pentru a rupe asediul Mariupolului și a-i salva avem nevoie de mai multe arme și lucrăm cu partenerii noștri pentru a le obține", a declarat Kuleba.

21:11 - Ambasada Franţei în Ucraina, transferată la Liov (vest) la începutul lui martie, după invazia Ucrainei de către Rusia, urmează să revină la Kiev.

20:48 - Viețile a aproximativ 2,7 milioane de persoane cu dizabilități sunt în pericol în Ucraina, a avertizat un comitet al ONU. Multe persoane sunt blocate sau abandonate în casele lor sau în centre de îngrijire, fără alimente sau medicamente.

ADVERTISING

20:32 - Președintele Zelenski cere, din nou, mai multe arme pentru Ucraina. „Statele Unite, Regatul Unit, unele țări europene încearcă să ne ajute și ne ajută. Dar, totuși, avem nevoie de arme mai repede”, a spus el.

20:05 - Autorităţile ucrainene au pus sechestru pe 154 de bunuri mobile şi imobiliare ale politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedciuk, apropiat al lui Putin, care a fost arestat marţi.

19:40 - Rusia şi-a mutat mai la sud navele pe care le avea desfăşurate în nordul Mării Negre, în urma incidentului cu crucişătorul 'Moskva', nava amiral a Flotei sale din Marea Neagră, care a fost grav avariată miercuri seara, a declarat un înalt oficial de la Pentagon.

19:19 - Parlamentul ucrainean a adoptat joi o rezoluţie prin care califică drept ”genocid” acţiunile armatei ruse în Ucraina, anunţă Legislativul ucrainean.

”Acţiunile Rusiei vizează să aneantizeze în mod sistematic şi coerent poporul ucrainean, să-l priveze de dreptul la autodeterminare şi la o dezvoltare independentă”, se arată în această rezoluţie.

19:02 - Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron şi-a justificat deczia de a nu folosi cuvântul ”genocid” împotriva lui Vladimir Putin apreciind că o ”escaladare verbală” ”nu va ajuta Ucraina” şi ar putea antrena o intervenţie a Occidentului în război.

18:44 - Ucraina respinge acuzaţiile ale Moscovei potrivit cărora ar fi bombardat sate ruseşti de frontieră şi acuză, din contră, Rusia de planificarea unor ”atacuri teroriste” în regiunea de frontieră, cu scopul de a alimenta ”isteria antiucraineană” în Rusia.

ADVERTISING

18:29 - Războiul din Ucraina are repercusiuni ”grave” asupra economiei zonei euro, afirmă Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, iar scumpirea puternică a energiei, perturbarea lanţurilor de aprovizionare şi un recul al încrederii întunecă perspectivele.

18:08 - De la începutul războiului, 324 de spitale au fost bombardate, 24 dintre ele fiind complet distruse. În teritoriile eliberate încep lucrările de refacere a unităților sanitare.

17:57 - Statele Unite consideră că au impus deja Rusiei ”sancţiunile majore” şi anunţă că se concentrează asupra implementării acestora, mai ales asupra luptei împotriva oricărei încercări de ocolire, a declarat un consilier de rang înalt al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan.

17:43 - Republica Moldova acuză Rusia că încearcă să recruteze moldoveni din regiunea Transnistria. Specialiștii susțin că există posibilitatea ca Rusia să încerce să își refacă forțele din Ucraina prin utilizarea trupelor staționate în regiunea separatistă Transnistria.

17:19 - Două localităţi din regiunile ruse Breansk şi Belgorod, situate în apropierea frontierei cu Ucraina, au fost atacate de armata ucraineană, afirmă oficiali locali.

"Astăzi, satul Klimovo a fost vizat de atacuri lansate de forţele armate ucrainene. Două clădiri rezidenţiale au fost avariate ca rezultat al atacurilor cu obuze şi există victime în rândul localnicilor", a declarat guvernatorul regiunii Breansk, Aleksandr Bogomaz. Localitatea Klimovo se află la zece kilometri distanţă de frontiera Rusiei cu Ucraina.

La rândul său, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a atribuit armatei ruse un atac asupra satului Spodariuşin, situat în apropierea frontierei cu Ucraina.

17:10 - Rusia va orienta exporturile de energie spre Asia, în contextul în care Uniunea Europeană vrea reducerea importurilor ruse de gaz, petrol şi cărbune, a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin.

16:45 - Premierul Irlandei a mers la Kiev și are un mesaj puternic pentru Ucraina:

„Chiar dacă Irlanda este neutră din punct de vedere militar, permiteți-mi să fiu clar că nu suntem neutri în ceea ce privește acest război și conflict și viitorul țării dumneavoastră”, a spus premierul Simon Coveney.

16:00 - Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat că 30 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați în cadrul unui schimb cu Rusia.

15:31 - Kremlinul spune că există o condiție pentru stabilirea unei întâlniri între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski și anume finalizarea unui document pe care cei doi să îl semneze.

15:02 - Ministerul de Externe din Ucraina a făcut un apel la Națiunile Unite să faciliteze întoarcerea copiilor ucraineni care au fost „deportați ilegal” în Rusia.

Într-o declarație, ministerul a declarat că Rusia s-a angajat în „strămutarea ilegală și forțată” a copiilor ucraineni, „printre ei orfani, copii lipsiți de îngrijirea părintească, precum și copii ai căror părinți au murit ca urmare a agresiunii militare a Rusiei” pe teritoriul Ucrainei.

„Cu încălcarea dreptului internațional umanitar și a standardelor de bază ale umanității, Rusia este angajată în răpirea de copii organizată de stat și distrugerea viitorului națiunii ucrainene. Astfel de acțiuni ale ocupanților ruși pot fi calificate drept răpiri și necesită o reacție decisivă din partea comunității internaționale, în primul rând din partea organizațiilor internaționale relevante”, arată Ucraina.

14:03 - Ministerul rus al Apărării a declarat că incendiul de la bordul navei de război Moscova, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, ar fi „sub control”. Kievul susține că nava se scufundă.

13:11 - Lista adversarilor „înregistrați oficial” ai Rusiei va crește, dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO, notează Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

12:00 - Una dintre posibilele surse de finanțare pentru reconstrucția Ucrainei poate fi confiscarea bunurilor rusești din întreaga lume, se arată în planul pentru reconstrucția țării realizat de economiști de talie mondială.

11:25 - Un expert de la Universitatea Cambridge, Hamish de Bretton-Gordon, crede că semnele de atac chimic de la Mariupol ar putea fi cauzate mai degrabă de bombardarea instalațiilor industriale de acolo, unde sunt multe substanțe periculoase, decât de folosirea deliberată de către ruși a unor arme chimice.

Cu toate acestea, el nu exclude ca armata rusă să folosească arme chimice, așa cum a mai făcut-o.

„De-a lungul timpului, rușii au folosit arme chimice. Vă vorbesc din Salisbury, unde, desigur, a avut loc un mare atac rusesc cu agent chimic în urmă cu patru ani. Și am văzut că regimul sirian a folosit frecvent arme chimice în Siria, care sunt arme formidabil de ucigătoare. Dacă nu ai morală sau scrupule, le vei folosi. Asediul de patru ani al Alepului, care nu este diferit de (ce se întâmplă la) Mariupol, s-a încheiat după 13 zile de (aruncat) bombe-butoi cu clor (din elicopter)”, avertizează expertul.

11:16 - Pe rețelele de socializare din Ucraina circulă imagini cu echipamentele soldaților ruși căzuți în luptă.

10:20 - La solicitarea Biroului de Investigații din Ucraina, au fost sechestrate 154 de bunuri ale oligarhului Viktor Medvedciuk și ale soției sale. Printre acestea se numără 30 de terenuri, 32 de apartamente, 23 de case, un iaht și o flotă de 26 de mașini de lux.

10:15 - Partidul lui Zelenski, Slujitorul poporului, nu va susține un proiect de lege care să incrimineze recruții militari plecați în străinătate. Partidul președintelui Ucrainei vrea ca toți cetățenii să se poată întoarce în siguranță în țară, după război, iar cei care au apucat să fugă, în loc să rămână la arme, vor fi iertați.

09:53 - Irina Vereșciuk, viceprim-ministrul Ucrainei, a anunțat că astăzi vor fi disponibile nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele atacate de armata rusă, după ce ieri nu a putut fi stabilit niciunul, din cauza luptelor.

09:20 - Aproape 6.500 de presupuse crime de război comise de trupele ruse în Ucraina sunt investigate, a anunțat parchetul ucrainean. Cele mai noi date arată că 197 de copii au fost uciși.

09:15 - Președintele Zelenski a cerut un embargo european total pentru gazele și petrolul din Rusia. El spune că a discutat despre politica occidentală de sancțiuni cu un grup de experți internaționali și ucraineni, care „au evaluat sancțiunile impuse și modul în care Rusia încearcă să le eludeze”.

„În primul rând, avem nevoie de un embargo petrolier. Și disponibilitatea clară a Europei de a renunța la toată energia rusă. Uniunea Europeană trebuie să înceteze să sponsorizeze mașinăria de război a Rusiei”, a declarat Zelenski.

Grupul a pregătit propuneri concrete pentru eliminarea lacunelor și îmbunătățirea imediată a sancțiunilor, a adăugat Zelenski.

09:08 - Rusia încearcă să mobilizeze până la 70.000 de oameni în autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei, susține armata ucraineană.

Până acum nu au avut prea mare succes, pentru că mulți bărbați se ascund, ca să nu fie mobilizați forțat la război (detalii).

09:05 - Trupele ucrainene au aruncat în aer un pod pe care se aflau forțe ruse în marș spre Izium, din estul Ucrainei, transmite Kievul.

09:00 - Poliția din Fiji investighează sosirea unui vas de lux suspectat că ar fi deținut de un oligarh rus, interogându-l pe căpitanul acestuia cu privire la modul în care a adus ambarcațiunea în această țară insulară din Pacific.

08:11 - Președintele Joe Biden sau vicepreședintele Kamala Harris nu vor ajunge la Kiev în viitorul apropiat, însă este posibil să-i trimită pe secretarul Apărării, Lloyd Austin, sau pe secretarul de stat Antony Blinken, conform surselor de la Washington.

07:23 - Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de soldaţi capturaţi la Cernobîl.

07:02 - Explozii pe crucişătorul Moscova, care atacase Insula Șerpilor.

06:31 - Preşedintele polonez Andrzej Duda, care a mers în vizită la Kiev, alături de omologii săi din țările baltice, a declarat că Rusia nu duce un simplu război în Ucraina, ci se face vinovată de terorism şi cruzime.

06:00 - Subsecretarul american de stat Victoria Nuland spune că în Ucraina vedem „o decizie intenţionată a Rusiei şi a forţelor sale de a distruge Ucraina şi populaţia sa civilă”.

05:34 - SUA au aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin se află printre echipamentele trimise.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇