„Planul Marshall” pentru Ucraina: Țara va fi reconstruită cu banii confiscați de la ruși în toată lumea (proiect)

„Planul Marshall” pentru Ucraina: Țara va fi reconstruită cu banii confiscați de la ruși în toată lumea (proiect)

Ucraina este devastată de armata rusă, în aceste zile, însă experți din întreaga lume lucrează deja la planuri de reconstrucție a țării.

Unul dintre aceste planuri a fost întocmit de influenta organizație non-guvernamentală CEPR, Centrul de cercetare a politicilor economice, care reunește sute de cercetători economiști din întreaga lume.

„Planul pentru reconstrucția Ucrainei” a fost coordonat de Yuriy Gorodnichenko, originar din Ucraina, absolvent al Academiei Kiev-Mohyla, iar acum profesor la Berkeley și unul dintre cei mai citați zece economiști ai lumii în ultimul deceniu.

Printre autorii raportului se numără profesori de la MIT, Harvard, Stockholm și Kiev Schools of Economics.

ADVERTISING

Este vorba despre un scenariu al redresării postbelice a economiei țării cu participarea activă a Uniunii Europene - „Planul Marshall” pentru Ucraina, așa cum este deja numit de alți economiști și presa internațională.

Publicația independentă în limba rusă Medusa a vorbit cu Gorodnichenko despre cum ar putea arăta Ucraina reconstruită după război.

„În primul rând, trebuie să învățăm din greșelile noastre. Planul Marshall era gata la câțiva ani după încheierea războiului, iar în acești ani Europa trecea prin perioade grele. Acum știm deja că, dacă dezvoltarea Planului Marshall ar fi început mai devreme, s-ar fi putut evita multă suferință și durere. Deci, într-un fel, am ținut cont de greșelile trecutului”, spune economistul.

ADVERTISING

Deși recunoaște că este greu să vină cu estimări și prognoze, în plin război, Gorodnichenko îndrăznește să creadă că Ucraina va adera la UE în termen de 5-10 ani.

Economistul spune că reconstrucția țării va costa între 200 și 500 de miliarde de euro.

„Acestea sunt cifrele din martie 2022. Cu cât războiul durează mai mult, cu atât vor fi necesari mai mulți bani pentru reabilitarea Ucrainei. Deci acestea sunt estimări preliminare. Sper că războiul se va termina cât mai curând posibil. Dar trebuie să înțelegem că fiecare zi a acestui război aduce multă suferință, moarte și distrugere în Ucraina”, spune Yuriy Gorodnichenko.

ADVERTISING

El a ținut să menționeze că mai există și alte grupuri care lucrează la planuri similare.

„Noi am propus propria noastră versiune, dar știu că există echipe care lucrează în această direcție în guvernul Ucrainei, în Uniunea Europeană și în rândul întreprinderilor private și în organizațiile financiare internaționale. Deci, există o mulțime de oameni care lucrează la planuri de restaurare a Ucrainei chiar acum. Am publicat programul nostru, este în domeniul public”, spune el.

El a mai fost întrebat dacă una dintre posibilele surse de finanțare pentru reconstrucția Ucrainei poate fi confiscarea bunurilor rusești din întreaga lume.

„Da, este realist. Amintiți-vă, Germania nazistă avea bunuri în SUA și acestea au fost confiscate și folosite pentru a compensa victimele regimului nazist. Deci există un precedent. De asemenea, știm că acest lucru s-a întâmplat în Irak. Irakul avea rezerve mari de petrol, (după războiul cu Kuweit) i s-a permis să exporte petrol, dar era obligat să direcționeze o parte din veniturile din aceste exporturi pentru a compensa Kuweitul timp de 30 de ani. În total, Irakul a plătit aproximativ 50 de miliarde de dolari în acest timp.

Există și alte exemple - Afganistan, care avea active în Statele Unite. De îndată ce talibanii au venit recent la putere, aceste bunuri au fost confiscate și redirecționate către alte nevoi. Deci este posibil, există o astfel de experiență. Nu știu exact cum se va face acest lucru în ceea ce privește Rusia, va fi un proces juridic dificil. Dar în teorie este realizabil”, spune Yuriy Gorodnichenko.

Cât despre grupurile de interese din Ucraina, oligarhi și politicieni corupți, el spune că există deja mecanisme prin care aceste fonduri uriașe pentru reconstrucția Ucrainei să fie protejate.

Nu trebuie să reinventăm roata pentru a lupta împotriva corupției. (…) Programul nostru, de exemplu, presupune că vor exista proceduri stricte pentru a se asigura că contractele nu sunt distribuite între prieteni și rude (ale factorilor de decizie) și așa mai departe. Va exista transparență și responsabilitate. Ucraina poate folosi instituții și practici anticorupție formale dezvoltate în Uniunea Europeană. Nu se va întâmpla totul deodată, dar se va întâmpla”, mai spune el.

Gorodnichenko mai spune că istoria ne-a arătat cum, „după conflicte majore, puterea grupurilor de interese este semnificativ slăbită. Așa a fost în Germania, în Japonia, în Franța după al Doilea Război Mondial. În multe țări, în urma conflictelor militare, putere oligarhilor sau a elitelor este erodată”, explică el.

Nici măcar nu este obligatoriu ca actualii guvernanți să rămână la putere.

„Churchill a câștigat războiul, dar nu a câștigat alegerile. Așa că de reconstrucția postbelică s-a ocupat un alt guvern. Acesta este un memento că elitele nu sunt pentru totdeauna”, mai spune economistul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇