Captură de zeci de tone de cocaină, după ce polițiștii au spart o rețea criptată folosită de traficanți

Captură de zeci de tone de cocaină, după ce polițiștii au spart o rețea criptată folosită de traficanți

Poliția din Belgia a reținut aproape 28 de tone de cocaină, în valoare de 1,4 miliarde de euro, după ce a primit acces într-o rețea mobilă criptată folosită de traficanți.

În cele șase săptămâni din 20 februarie până acum, poliția a capturat 27,64 de tone de cocaină în portul Antwerp, inclusiv un transport record de 11 tone în noaptea dinspre 2 spre 3 aprilie, afirmă Poliția Federală Belgiană într-un comunicat de presă, relatează CNN.

”Într-o investigație judiciară asupra unei organziații suspectate că furniza cu bună știință telefoane criptate mediului infracțional, polițiștii au reușit să decodifice mesajele criptate de la SKY ECC”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

”Aceste date vor fi folosite ca dovadă în dosarele actuale, dar deschid, de asemenea, și alte noi dosare. Rapoartele interceptate vizează în principal contrabanda internațională de cocaină”, mai scrie în documentul poliției, care continuă investigațiile.

După modelul EncroChat

Aceasta nu este prima dată când forțele de ordine s-au infiltrat într-o platformă criptată folosită de infractori.

Anul trecut, agențiile din Franța și Țările de Jos (Olanda) s-au infiltrat într-o platformă numită EncroChat și au împărtășit datele cu Europol, permițând poliției să monitorizeze mesajele private, inclusiv poze și milioane de mesaje ale infractorilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

EncroChat, care asigura o rețea mobilă de mesagerie instant, era o adevărată ”piață infracțională” folosită de 60.000 de oameni din toată lumea pentru coordonarea distribuției de bunuri dobândite ilicit, spălare de bani dar și pentru crimă organizată, potrivit autorităților britanice în domeniu.

Poliția olandeză a reușit să facă astfel 60 de arestări în cadrul anchetei cu nume de cod ”Lemont” și a capturat 25 de tone de droguri, 20 de milioane de euro, zeci de arme automate, 25 de mașini și ceasuri valoroase.

ADVERTISING

Telefoanele codate în EncroChat costau în jur de 1.500 de lire sterline și veneau cu un abonament de șase luni și erau livrate cu aplicații preinstalate pentru mesagerie instant, cu opțiunea de apelare și un ”kill code” folosit pentru a putea șterge toate datele de pe el de la distanță.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇