Avocatul Poporului a sesizat CCR pe Legea carantinei şi detaşarea medicilor. Orban: Un atac împotriva intereselor fundamentale ale României

Avocatul Poporului a sesizat CCR pe Legea carantinei şi detaşarea medicilor. Orban: Un atac împotriva intereselor fundamentale ale României

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională prevederile articolului 8 din legea privin carantina, referitor la ”izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”, dar şi pe cele referitoare la detaşare.

Decizia a stârnit o reacție dură din partea premierului Ludovic Orban, care spune că Renate Weber recidivează cu un ”atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.

Izolarea nu se face ca măsura de ultim resort, contestă Avocatul Poporului

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

În sesizarea de neoconstituţionalitate transmisă CCR, Avocatul Poporului prezintă motivele de neconstituţionalitate pe care le-a identificat.

”Soluţia legislativă referitoare la izolarea unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare din cuprinsul art 8 este constituţională, prin raportare la considerentele deciziei CCR, numai în măsura în care acest tip de izolare se impune ca măsură de ultimă resort, după ce toate celelalte măsuri de o severitate mai scăzută au fost epuizate”, afirmă Avocatul Poporului în sesizare.

Instituţia transmite, de asemenea, că, din examinarea prevederilor ordinului ministrului Sănătăţii privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor, se observă că ”plasarea în izolare în spaţiul special desemnat se face prin efectul legii, fără a reglementa posibilitatea medicilor, direcţiei de sănătate publică şi judecătorilor de a dispune aplicarea unei forme mai puţin severe de izolare – izolarea la domiciliu – aceasta din urmă fiind permisă doar asimptomaticilor”.

”Măsura internării obligatorii, având trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie o măsură de ultimă resort”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului consideră că, având în vedere că măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată nu se poate dispune pentru bolile cu risc crescut de transmitere, este pusă sub semnul întrebării efectivitatea accesului liber la justiţie, întrucât judecătorul se află în imposibilitatea de a dispune o măsură mai puţin restrictivă.

Prin urmare, consideră Avocatul Poporului, legea ”eşuează atât în obligaţia sa de a apăra sănătatea publică, cât şi în obligaţia constituţională de a reglementa măsura izolării obligatorii ca măsură de ultim resort”.

Avocatul Poporului apreciază că reglementarea posibilităţii măsurii izolării la domiciliu şi pentru bolile apreciate ca fiind înalt contagioase precum şi dreptul judecătorului de a dispune înlocuirea măsurii ar fi răspuns exigenţelor instituite de CCR.

”Un alt viciu este acela referitor la lipsa unor prevederi privind organele competente cu aducerea la îndeplinire a măsurii izolării într-o unitate sanitară, în cazul în care persoana contagioasă se opune măsurii. Legiuitorul ar fi trebuit să reglementeze proceduri şi garanţii pentru toate părţile implicate”, a mai transmis instituţia.

Detașarea e de fapt transfer forțat

De asemenea, Avocatul Poporului a atacat articolul 19 referitor la detaşarea personalului.

Avocatul Poporului consideră că prin dispoziţiile articolului 19 ”se reglementează o nouă instituţie juridică ce decurge din raporturile de muncă denumite detaşare, dar având caracteristicile unui transfer forţat, ceea ce ar fi neconstituţional.

”Observăm că, deşi legiuitorul operează cu noţiunea de detaşare, instituţia juridică nou creată nu are caracteristicile proprii ale detaşării, aşa cum este reglementată de Codul Muncii”, a mai precizat Avocatul Poporului.

Orban: Nu înţeleg persistenţa de a ataca legi care permit Guvernului să se lupte împotriva epidemiei

În replică premierul Ludovic Orban a spus că Avocatul Poporului atacă interesele României.

”După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare a pacienţilor diagosticaţi pozitivi (…), după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice a avut lipsa unui cadru legislativ, Avocatul Poporului recidivează şi atacă şi o lege care a fost adoptată de Parlament, în urma deciziei CCR.

Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcţie pe care personal nu o înţeleg. Persistenţa de a ataca legi fundamentale care permit Guvernului şi autorităţilor sanitare să se lupte împotriva epidemiei, mie îmi pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat Ludovc Orban, la începutrul şedinţei de Guvern.