România a ajuns, joi, la un total de 41.275 de îmbolnăviri de coronavirus, în aproape 5 luni de la confirmarea primul caz în țara noastră.
Dintre aceștia, potrivit bilanțului oficial de astăzi, 24.862 au fost declarați vindecați și 2.126 au murit.
Alți 5.586 se află internați în spitale COVID, inclusiv cei 285 care joi dimineața erau la Terapie Intensivă.
Mai sunt trecuți în bilanț și 2.787 de bolnavi asimptomatici, externati la 10 zile de la depistare, cu obligația de a mai sta 4 zile în izolare la domiciliu.
Și, după intrarea în vigoare a noii legislații de luptă cu pandemia, 250 de persoane confirmate cu COVID sunt în izolare la domiciliu, alte 816 sunt în izolare instituționalizată, în timp ce 1.334 sunt în carantină la domiciliu.
Dacă adunăm toate aceste cifre, reiese că 3.514 cazuri nu sunt încadrate la niciuna dintre situațiile raportate. Și asta dacă îi luăm în calcul și pe cei 1.334 care sunt carantinați la domiciliu, despre care Grupul de Comunicare Strategică ne-a explicat că sunt suspecți de COVID. Dacă nu-i contorizăm, atunci 4.848 de bolnavi nu sunt luați în evidență.
SpotMedia.ro a cerut lămuriri de la Grupul de Comunicare Strategică despre acești pacienți. Iar explicația este că aceștia sunt dintre cei care fie au refuzat internarea, fie au fost externați la cerere după decizia CCR, care a creat un vid legislativ în perioada 2 - 21 iulie.
Pentru aceștia, în perioada următoare, ”vor fi date dispozitii pentru reevaluare medicala și reizolare”, dacă aceasta se va impune, ne-a explicat Andi Manciu, liderul GCS.
El a precizat ca reevaluarea medicală este necesară pentru că pentru unii dintre pacienți deja au trecut cele 14 zile de la depistarea coronavirusului.
Nu este prima oara când vidul legislativ a creat neconcordanțe și în cifrele din bilanț.
Pe 20 iulie, GCS preciza că, pentru perioada 2-20 iulie, 1.296 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile și 972 de bolnavi au fost externați la cerere.
Alte ”3.680 de persoane confirmate pozitiv în acest interval de timp, în condițiile absenței instrumentelor legislative care să permită măsuri medicale, nu au făcut obiectul internării în spitale, nu au făcut obiectul externării ca persoane asimptomatice după 10 zile de spitalizare și nici ca persoane externate la cerere”.
Citește și: