Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, atrage din nou atenția că numărul cazurilor noi de COVID-19 nu va scădea dacă populația nu respectă regulile.
Totodată, spune el, este nevoie ca Direcțiile de Sănătate Publică din toate județele, dar mai ales din cele în care există focare, să fie sprijinite în anchetele epidemiologice astfel încât să se evite răspândirea cazurilor.
”Trebuie să încurăjam oamenii sa respecte cele 3 reguli de bază: spălatul pe mâini, purtarea măștii și distanțarea socială. Iar la nivelul autorităților, trebuie să ne concentrăm pe județele unde există focare.
Dacă reușim să controlăm aceste focare și să menținem numărul scăzut de cazuri care sunt în alte județe, putem să înregistrăm în 2-3 saptămâni un trend descrescător.
Diferența poate fi făcută dacă sprijinim autoritățile locale în desfășurarea anchetelor epidemiologice și să menținem statusul în județele puțin afectate. Și, repet, aceste măsuri trebuie dublate de mesajele către populație, trebuie găsită o strategie de comunicare să convingem lumea că lucrurile pot fi ținute sub control dacă se respectă regulile”, a declarat Rafila, joi, într-o intervenție la Realitatea TV.
În ceea ce privește deficitul de cadre medicale din mai multe județe, președintele Societății Române de Microbiologie afirmă că trebuie găsite soluții pentru a rezolva această problemă.
Întrebat cum pot fi relocați medici în județe problemă, dacă nu își doresc acest lucru, Alexandru Rafila a precizat că ei nu trebuie forțați, ci găsită o modalitate prin care să fie convinși.
”Deficitul este cronic la Direcțiile de Sănătate Publică, trebuie o flexibilitate care să permită alocarea de cadre medicale în județele afectate. Profesiunea medicală este o profesiune care cere sacrificii, sunt mulți care doresc să ajute, dar trebuie să găsim modalitatea de convingere, nu trebuie forțați, se pot găsi soluții, dar trebuie realizate într-un context mai larg”, a explicat Rafila.
O nouă stare de urgență?
Președintele Societății Române de Microbiologie atrage atenția că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Referitor la o nouă stare de urgență, Rafila subliniază că nu trebuie să ne uităm doar la numărul de cazuri noi, ci și la numărul celor de la Terapie Intensivă.
Pentru că, spune profesorul, este mult mai grav să avem o creștere puternică a bolnavilor grav, decât un număr mare de persoane infectate usor.
”Nu e nimeni profet în ceea ce privește pandemia, trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Cazurile scad doar dacă populația respectă regulile. Depinde de noi dacă situația se stabilizează, problema o rezolvă cetățenii.
Sper să nu ajungem în această situație (o nouă stare de urgență - n.red.), e important numărul de cazuri grave, capacitatea de a trata acești pacienți. Dacă marea majoritate a cazurilor este la persoane asimptomatice, nu e foarte grav, dar dacă numărul celor de la Terapie Intensivă crește, atunci pot apărea probleme. Este un lucru care trebuie urmărit cu mare atenție”, a conchis Alexandru Rafila.