Rafila: Ne apropiem de 3.000 de cazuri pe săptămână, ceea ce pentru România este foarte mult. A crescut și numărul cazurilor grave cu 50% în trei săptămâni

Rafila: Ne apropiem de 3.000 de cazuri pe săptămână, ceea ce pentru România este foarte mult. A crescut și numărul cazurilor grave cu 50% în trei săptămâni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, face din nou apel la populație să respecte recomandările medicilor, după ce în România s-au înregistrat 614 cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record negativ.

Potrivit acestuia, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru ca numărul cazurilor să scadă.

”Avem responsabilitate individuală, dacă lumea reîncepe să respecte recomandările medicilor, se poate inversa trendul acesta ascendent. Vorbim despre cele trei reguli simple: purtarea măștii, spălatul pe mâni, respectarea distanțării”, a declarat Alexandru Rafila într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

ADVERTISING

În ceea ce privește reintroducerea unor măsuri punitive, președintele Societății Române de Microbiologie consideră că acestea nu trebuie să fie motorul principal de respectare a regulilor.

”Măsuri punitive au fost discutate în diverse moduri, dar ele nu trebuie să fie motorul principal de respectare a regulilor, dar pot sa contribuie la respectarea lor”, subliniază profesorul.

Ne apropiem de 3.000 de infectări pe săptămână, numărul cazurilor de la ATI s-a dublat

Alexandru Rafila avertizează că ne apropiem de un număr de 3.000 de infectări săptămânal, ceea ce înseamnă foarte mult, România fiind în topul țărilor din UE cu cele mai multe cazuri de COVID-19.

ADVERTISING

”Este vorba de un trend consolidat superior, ne apropiem de 3.000 de cazuri pe săptămână, ceea ce înseamnă foarte, foarte mult, ne consolidează una din pozițiile de top din UE. Ce s-ar întâmpla dacă în 2-3 luni s-ar îmbolnăvi jumătate din populație? Tot sistemul medical ar fi în incapacitate de tratare. Trebuie să evităm să ne îmbolnăvim”, afirmă profesorul.

România rămâne pe primul loc în UE la numărul de decese și cazuri noi de Covid

În ceea ce privește pacienții internați la Terapie Intensivă, președintele Societății Române de Microbiologie spune că, cu cât numărul celor infectați este mai mare, va crește și numărul celor din ATI.

ADVERTISING

Crește și numărul celor de la ATI, a crescut numărul cazurilor grave cu 50% în trei săptămâni. Vreau să înțelegem că această creștere duce la ocuparea secțiilor de la Terapie Intensivă. Acumularea unui număr mare de cazuri face sa crească și numărul de la ATI, iar aceste secții tratează și alți pacienți”, atrage atenția profesorul.

România are peste 20 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori - epidemiolog

COVID-19: Riscul de deces la pacienții de 80+ ani, de 20 de ori mai mare decât la 50+ ani. Comparativ cu cei sub 40 de ani, riscul e de sute de ori mai mare

Când celelalte țări vor pune piedici românilor să le viziteze, ne va da serios de gândit

Alexandru Rafila mai spune că românii probabil că vor reacționa când vor vedea că tot mai multe țări unde numărul cazurilor este în scădere le vor pune restricții.

Lista țărilor europene care au impus restricții de călătorie pentru români

”Când românii vor vedea că celelalte țări unde a scăzut numărul cazurilor vor pune piedici românilor să intre, poate reacționează. Sunt 10 tari din UE care fie cer testare, fie interzic românilor să intre, trebuie să ne dea serios de gândit”, precizează președintele Societății Române de Microbiologie.

Citește și: Cum își sabotează singur președintele Iohannis mesajul, în cel mai greu moment al României postdecembriste


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇