Presa din Spania: România a ajuns să aibă cel mai mare număr de decese de Covid pe cap de locuitor din UE. Epidemia amenință să provoace o catastrofă!

Presa din Spania: România a ajuns să aibă cel mai mare număr de decese de Covid pe cap de locuitor din UE. Epidemia amenință să provoace o catastrofă!

România întrece Spania la numărul de noi infecții cu coronavirus, iar această creștere a cazurilor coincide cu o creștere a teoriilor conspirației.

Până acum, Spania s-a aflat printre țările fruntașe în ceea ce privește îmbolnăvirile de COVID-19. Cu o medie de 68,6 cazuri noi la 100.000 de locuitori, Spania continuă să fie pe lista țărilor Uniunii Europene cu cele mai multe infecții pe cap de locuitor din ultimele două săptămâni, fiind depășită de doar două state, scrie El Confidencial.

Primul este Luxemburg, cu o cifră șocantă de peste 200 de cazuri la 100.000 de locuitori, pe care autoritățile le pun pe seama populației sale mici și a numărului mare de teste, care denaturează statisticile.

Cealaltă țară este România. Cu o rată de 81,7 noi infecții la 100.000 de locuitori și o curbă în creștere, România depășește cu mult Spania la acest capitol, dar și alte țări cu un număr mare de cazuri.

ADVERTISING

Acest trend ascendent coincide cu un val de proteste față de ”dictatura medicală”, alimentat o teorie a conspirației care îi face pe oameni să se îndoiască de existența noului coronavirus.

România a trecut cu bine de prima fază a pandemiei. În timp ce în țări cu sisteme de sănătate mai bune, cum ar fi Spania, Italia, Belgia sau Regatul Unit, sute de oameni au murit în fiecare zi din cauza COVID-19, statul fost comunist traversa apogeul pandemiei cu un număr mult mai mic de decese, scrie sursa citată.

Însă lucrurile par să se fi schimbat în al doilea val al pandemiei care se răspândește cu repeziciune și amenință să provoace o catastrofă în țara balcanică.

Dacă în cea mai proastă zi din perioada maximă a pandemiei, în aprilie, România a înregistrat 523 de cazuri, de la finalul lunii iulie și până acum sunt raportate, zilnic, peste 1.000 de noi infecții în această țară de 19 milioane de locuitori.

Deși România este departe de țările cel mai afectate de noul coronavirus, la nivel mondial, cifrele din ultima perioadă nu sunt liniștitoare și se agravează.

Marți s-a înregistrat un număr record de decese, 48, iar media se situează la 2 decese la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, ceea ce a făcut ca România să fie țara cu cele mai multe decese pe cap de locuitor din cauza COVID-19 din întreaga Uniune Europeană.

ADVERTISING

Este urmată la mare distanță de Regatul Unit, cu 1,3 decese la 100.000 de locuitori și Suedia cu 1,1.

Ce s-a schimbat în România, astfel încât a trecut de la înregistrarea unui număr mic zilnic de cazuri, comparativ cu Spania, la aceste cifre dezastruoase?

Potrivit Guvernului român, care continuă să se felicite pentru gestionarea crizei generată de pandemie, motivele acestui trend ascendent se regăsesc în trei factori.

Fuga din carantină

Unul dintre factori este, potrivit autorităților, un sabotaj al Curți Constituționale unde cei mai mulți judecători sunt apropiați de partidul de opoziție - Partidul Social Democrat (PSD).

Într-o decizie puternic criticată de Guvernul PNL, CCR a declarat neconstituțională Legea carantinei, prin care cei infectați erau internați obligatoriu, iar pentru cei suspecți de COVID-19 era impusă carantina.

În urma acestei decizii, România a stat aproape trei săptămâni fără o lege în vigoare care să îi permită să limiteze contactul celor infectați cu persoanele sănătoase.

ADVERTISING

În perioada acestui vid legislativ, autoritățile spun că 4.000 de bolnavi s-au externat din spitale sau au refuzat internarea și aproximativ 30.000 de persoane suspectate că ar fi infectate au renunțat la regimul de izolare impus de către autorități.

Medicul Doina Azocai, președintele Societății Române pentru Epidemiologie, a declarat pentru El Confidencial că ”este clar că acest lucru a contribuit la transmiterea rapidă a virusului".

Parlamentul a adoptat, în sfârșit, o nouă Lege a carantinei, în 16 iulie, după zece zile de dezbateri intense în timpul cărora PSD, partidul majoritar in ambele Camere, a întârziat votul final al proiectului de lege.

Și aici vine cel de-al doilea factor care se află în spatele creșterii numărului de cazuri, conform Guvernului și Președinției române.

Război cu Opoziția PSD

"Nemulțumit de realizările Guvernului PNL, PSD a dorit să creeze o criză de sănătate pentru a avea motive să critice Guvernul", a acuzat recent președintele României Klaus Iohannis.

"Celor din PSD nu le pasă că mii de români s-au îmbolnăvit, că sute de români au murit", a insistat el.

Sociologul român Gelu Duminică este una dintre vocile care au afirmat că Iohannis și Guvernul PNL se limitează să învinovățească Opoziția pentru creșterea cazurilor COVID-19, în loc să caute soluții și să își asume propriile greșeli.

Potrivit lui Duminica, întreaga clasă politică, inclusiv președintele și Guvernul, este responsabilă pentru cel de-al treilea factor care, potrivit lui Iohannis și premierului Ludovic Orban, a dus la creșterea numărului de cazuri: lipsa de conștientizare a cetățenilor.

În ultimele săptămâni, presa din România a tot prezentat o încălcare sistematică a distanțării sociale pe plaje și discoteci, precum și la nunți și alte sărbători private.

Reticența unei părți a populației de a purta masca în spații închise este o altă cauză de îngrijorare pentru autoritățile române, care în ultimele zile au amendat mii de oameni și companii.

„Această atitudine nu a apărut de nicăieri”, spune sociologul citat, care atribuie relaxarea excesivă și uneori nesăbuită a populației eroziunii mesajului unității în jurul pericolului virusului, care a marcat discursul public în primele trei luni ale pandemiei.

Teoria conspirației

Clasa politică, civică și religioasă din România nu a avut același mesaj, relativ unitar, și nu a fost un exemplu pentru recomandările făcute.

Sociologul Gelu Duminică îl dă ca exemplu chiar pe premier, care a apărut fără mască și a fumat la o întâlnire cu membrii Guvernului în biroul său, dar și pe doi parlamentari PSD, care au refuzat să poarte masca într-un fast-food.

Nu au ajutat, în opinia sa, nici declarațiile recente ale unor politicieni de opoziție care se îndoiesc de pericolul virusului.

În aceste condiții, în România a apărut o mișcare de sceptici, care în ultimele săptămâni a adunat sute de oameni în stradă pentru a denunța presupusele abuzuri ale libertății pe care Guvernul le-ar comite sub pretextul pandemiei.

Mulți dintre participanții la aceste proteste, care se mobilizează pe Facebook, sunt naționaliști, religioși, tradiționaliști cu legături cu mișcarea anti-vaccin, foarte vizibilă în societatea românească.

”Dictatură medicală”

Acești protestatari văd Legea carantinei și obligativitatea purtării măștii ca pe o încălcare inacceptabilă a libertăților cetățenilor care duce la instituirea unei „dictaturi medicale”.

La mitingurile lor, protestatarii au avut pancarte cu lozinci precum „Cred în Dumnezeu, nu în Covid”, „Mengele a fost și medic”.

Conform unui sondaj recent, o treime dintre români are îndoieli cu privire la existența coronavirusului, în timp ce 12% sunt convinși că virusul nu există.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇