Tătaru: Dacă unii dintre noi vor vrea cu tot dinadinsul, vom avea stare de urgență. Putem ajunge la ce-am văzut în Spania și Italia

Tătaru: Dacă unii dintre noi vor vrea cu tot dinadinsul, vom avea stare de urgență. Putem ajunge la ce-am văzut în Spania și Italia

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a avertizat joi seară că, daca populația nu respectă regulile menite să oprească răspândirea coronavirusului, atunci s-ar putea chiar să ajungem din nou la starea de urgență.

Carantina o să o putem da la diverse localități pe niște criterii și când avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgență, dar dacă unii dintre noi vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgență.

Unii trebuie să tratăm, alții trebuie să testăm, alții trebuie să izolăm și să carantinăm, mulți dintre noi trebuie să respecte niște reguli. Nerespectând acele reguli vor face ca tot ce facem noi ca activitate medicală să fie în zadar, orice pacient tratat să vedem că este înlocuit de alți 2 sau 3 pacienți infectați și atunci suprapopularea sistemului medical va duce la acele imagini pe care le-am văzut în Spania și Italia.

ADVERTISING

Poate că în acest moment ne uităm și vedem că am trecut mai ușor decât alții într-o primă etapă și poate că prin succesul nostru alții au crezut că nu a fost nimic.

Uitați că a venit momentul ca toți să ne întoarcem și să apreciem ce a fost în ultimele 4 luni ca muncă a unui corp medical. Să facem cu toții un efort ca să revenim în 2-3 săptămâni pe o pantă care să se stabilizeze și apoi să meargă descendent”, a fost mesajul ministrului Tătaru transmis joi seară, la Antena3.

ADVERTISING

Tătaru a spus că pentru situația de acum cu toții purtăm o vină, dar în special cei care ignoră pandemia.

”Nu a scăpat de sub control epidemia, doar că trăim un alt episod pe care nu l-ar fi dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toții, poate mai mare cei care n-au mai vrut să creadă că există așa ceva sau au uitat zilele și lunile în care au stat închiși în case, uitându-se la televizor, temători, ce se întâmplă în Spania și Italia.

Suntem în acel moment în care ne uitam spre vamă ce va veni de sărbătorile pascale. Cam asta se întâmplă și astăzi, doar că astăzi avem niște măsuri de relaxare, avem o parte a populației care nu mai crede, avem niște factori decizionali care negativează cam tot ce s-a întâmplat în aceste 4 luni și avem niște instigări la nerespectarea unor reguli”, a mai spus ministrul Sănătății.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇