În toamnă vom avea, cel mai probabil, epidemie de gripă suprapusă peste pandemia de COVID. De ce vaccinul antigripal poate face diferența și cât de pregătit e Ministerul Sănătății

În toamnă vom avea, cel mai probabil, epidemie de gripă suprapusă peste pandemia de COVID. De ce vaccinul antigripal poate face diferența și cât de pregătit e Ministerul Sănătății

Suntem deja la jumătatea verii și situația cauzată de COVID-19 nu numai că nu se îmbunătățește, dar devine pe zi ce trece mai îngrijorătoare. Zi după zi bilanțurile prezintă noi recorduri și capacitatea sistemului public de sănătate începe să-și arate tot mai mult limitele.

În aceste condiții, toamna s-ar putea dovedi cu adevărat provocatoare și greu de gestionat. Și asta pentru că în ultimii doi ani la nivel mondial, dar și național, ne-am confruntat și cu epidemie de gripa. Suprapusă acum peste pandemia de coronavirus, ar putea duce la colapsul multor sisteme de sănătate publică.

Deja în multe țări europene care stăteau mai bine ca România în ce privește vaccinarea antigripală s-au pornit campanii mari de informare cu privire la importanța vaccinării. Iar guvernele se luptă pentru a achiziționa un număr cât mai mare de vaccinuri.

În aceste condiții, am vrut să vedem cum stă România la acest capitol și cât de pregătită este.

COVID + gripă = haos

Pentru a înțelege mai clar situația am stat de vorba cu dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și președinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Acesta ne-a explicat care sunt pericolele pentru toamnă, când pacienților COVID li se vor alătura și cei cu simptome similare date de virusul gripal sau alte virusuri cauzatoare de infecții respiratorii.

”În acest moment suntem vara. Vara virusul gripal, precum și alte virusuri, nu prea circulă. Ca atare, ne putem permite ca la orice persoană care are simptomatologie respiratorie să ne gândim că ar putea să aibă COVID.

ADVERTISING

În momentul în care va veni toamna și vor începe să circule celelalte viroze, dintr-o dată vom intra într-un cerc destul de delicat, din care eu nu știu la acest moment cum vom ieși. Pentru că fiecare dintre infecțiile acute de căi superioare, dar și pneumoniile și formele severe vor putea să fie ori gripă, ori adenovirus, ori coronavirus”, a explicat, pentru SpotMedia.ro, medicul Gindrovel Dumitra.

Acesta spune că presiunea pe sistemul de sănătate va deveni uriașă și, de aceea, prevenția este esențială în cazul gripei.

”Cea de-a doua provocare uriașă o reprezintă suprapunerea unor epidemii. Vorbim despre pandemie, pe de-o parte, iar pe de alta am putea vorbi de o epidemie de gripă, așa cum s-a întâmplat și în sezoanele precedente. În acel moment, impactul pe sănătatea publică ar fi dublat, triplat.

Or, gândiți-va că dacă noi în acest moment avem paturile de Terapie Intensivă în foarte multe spitale aproape ocupate, ce se va întâmpla în cazul în care vom avea o suprapunere a două boli destul de grave care evoluează în același timp?

Iată un motiv destul de important pentru a derula campania de vaccinare împotriva gripei cu un număr destul de mare de doze, astfel încât să putem să limităm la maxim circulația virusului gripal”, a continuat medicul.

Diagnostic prin eliminare la cei vaccinați antigripal?

Întrebat dacă o persoana vaccinată antigripal care se prezintă la spital cu simptome va fi diagnosticată prin eliminarea gripei, medicul a spus că nu, dar cu siguranță va îmbunătății perspectivele.

ADVERTISING

”Diferențierea va fi foarte delicată. Singura cale va fi testarea pentru COVID cu PCR. Și din punctul de vedere al sistemului sanitar asta reprezintă o foarte mare provocare a diagnosticului.

La o persoană vaccinată nu poate fi eliminată gripa, pentru că eficacitatea vaccinului gripal e mai redusă. Dar șansele sunt mult mai mici să fie gripă la persoanele vaccinate”, a explicat specialistul.

Când să ne vaccinăm pentru gripă ca să fim cât mai protejați

În aceste condiții, am vrut să aflăm și dacă asta înseamnă că va începe campania de vaccinare antigripală mai devreme decât de obicei și care e perioada optimă în care să ne vaccinăm, dacă alegem să o facem.

Campania de vaccinare va începe obligatoriu cu 15 octombrie pentru că vaccinul gripal are o perioadă scurtă în care poate să fie eficace, în sensul că din momentul administrării protecția oferită este undeva la 6 luni. Mai mult de atât, nu.

Ăsta e un motiv pentru care, teoretic, vaccinarea ar trebui să înceapă undeva la 15 octombrie, astfel încât să prindem vârful care este undeva în martie, la jumătatea lunii martie. Deci o campanie de administrare a vaccinului gripal nu e logic să înceapă mai devreme de 15 octombrie.

Ideal după 15 octombrie până la 1 decembrie e perioada ideală în care trebuie administrat vaccinul gripal. La campania de informare e o altă discuție, asta poate fi făcuta și acum”.

ADVERTISING

Cum stă România la capitolul vaccinării antigripale

Și aici ajungem la partea în care să vedem cum și-a îndeplinit statul responsabilitățile față de cetățenii săi. În România, vaccinul antigripal este gratuit pentru persoanele din grupele la risc. Aici intra cei de peste 65 de ani, bolnavii cronici, femeile gravide, copiii, personalul medical sau cel expus contactului cu bolnavii.

Este de la sine înțeles că ajungem la ordinul milioanelor, doar pe aceste categorii. Gindrovel Dumitra spune că ideal ar fi să fie vaccinate în jur de 5.000.000 de persoane.

Dacă ne uităm pe cifrele anilor trecuți, vedem că situația e departe de a fi ideală. În sezonul gripal 2018-2019 au fost puse la dispoziție de Ministerul Sănătății 1.300.000 de doze. Pentru 2019-2020 au fost cumpărate cu 200.000 mai multe vaccinuri - 1.500.000.

”Pentru vaccinul gripal, noi am avut 1.500.000 de doze comandate de Ministerul Sănătății și administrate anul trecut și, dacă vă amintiți, ele au venit cu foarte multă dificultate. A venit un număr foarte mic până pe 15 octombrie, după care a venit până la sfârșitul lui decembrie întreaga cantitate de doze”, amintește medicul.

Promisiunile statului vs. ce livrează cetățenilor

Astfel, el se declară mai pesimist decât actualul ministru al Sănătății, în discuțiile avute cu medicii de familie.

”Domnul Tătaru și-a exprimat disponibilitatea ca să achiziționeze 3 milioane de doze, poate chiar mai mult, dacă este disponibilitate la nivelul pieței. Eu personal sunt un pic pesimist. Sigur că ideal ar fi să găsim 5 milioane de doze ca să acoperim ținta recomandată de OMS.

Dar pe piața vaccinurilor e nevoie să existe o anumită predictibilitate. Linia de producție pentru aceste vaccinuri a început deja să lucreze la începutul lunii ianuarie pe un anumit număr de tulpini, iar începând cu 15 martie au fost selectate acele tulpini care au fost cuprinse în recomandarea OMS de a fi incluse în vaccinul antigripal de anul acesta.

Linia de producție e deja în acest moment amorsată. Practic, noi nu mai putem în acest moment să dăm comandă de vaccin suplimentar pentru că, efectiv, producătorii au o anumită limitare din acest punct de vedere”, ne-a spus medicul de familie.

”E foarte posibil ca noi, ca să putem să dăm o comandă fermă, să întâmpinăm dificultăți atunci când discutăm de cantități mai mari. Din punctul meu de vedere realist, Ministerul Sănătății probabil că va găsi pe piața liberă în jur de 2 milioane, 2 milioane și jumătate de doze, dar cu mare greutate 3 milioane de doze”, a punctat Gindrovel Dumitra.

Sub 2.000.000 de vaccinuri luate până acum de Minister. Pentru restul, ne bazăm pe noroc

Iar realitatea din teren îi dă dreptate să nu fie cel mai optimist. SpotMedia.ro a solicitat de la Ministerul Sănătății informații despre achiziția dozelor de vaccin antigripal.

”Ministerul Sănătății va achiziționa pentru sezonul gripal 2020 – 2021 o cantitate totală de 2.970.000 doze vaccin gripal sezonier pentru vaccinarea gratuită a grupelor populaționale aflate la risc, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Până în acest moment, s-au atribuit 1.930.000 doze de vaccin gripal sezonier, urmând ca pentru diferența de 1.040.000 doze vaccin gripal să fie reluată competiția”, se arată în răspunsul primit de la instituția condusă de Nelu Tătaru.

Nu ne ptem baza nici pe farmacii

Așadar, avem ca sigure, cum s-ar spune, până în două milioane de doze. Și rămâne de văzut când vor fi acestea livrate către medicii de familie.

Ne-am gândit că, poate, totuși, ce nu va fi oferit de minister va putea fi găsit în farmacii, contra cost. Medicul Gindrovel Dumitra spune că nici acolo lucrurile nu sunt atât de simple.

”Farmaciile au o contribuție mai mică. Cel care decide aducerea pe piața a numărului de vaccinuri este tot producătorul. El spune 'am atâtea doze libere și le pot aduce pe piața liberă'. Anul trecut au fost disponibile peste 500.000, după ce cu un an înainte cele 200.000 de doze s-au epuizat la 15 octombrie.

Anul acesta e un an aparte, pentru că acum campanii energice de vaccinare împotriva gripei o să ducă toate statele Europei, nu doar România. Marea Britanie a anunțat deja că vrea să vaccineze masiv, în condițiile în care Marea Britanie se apropia de ținta de 75% recomandată de OMS.

Noi eram mult departe de asta. Va fi o cerere foarte mare de vaccin gripal, să sperăm că Ministerul Sănătății va fi capabil să obțină pe piața liberă acest vaccin și să fie disponibil pentru România”, a conchis medicul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇