Iată de ce unora dintre oameni chiar le vine greu să păstreze distanța și să poarte mască - studiu

Iată de ce unora dintre oameni chiar le vine greu să păstreze distanța și să poarte mască - studiu

De la începutul pandemiei de COVID-19, distanțarea socială și purtarea măștii au fost cuvintele de ordine în mai toate țările afectate. Atunci când ambele condiții sunt respectate, s-a demonstrat că încetinesc răspândirea virusului.

Dar probabil ai văzut cu ochii tăi cum mulți din jur nu respectă aceste măsuri. Un studiu recent a arătat de ce este mai dificil pentru unii să se supună acestor reguli, în timp ce alții le respectă fără probleme.

Conform unui raport publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences și citat de IFL Science, realizat la începutul pandemiei pe americani, în perioada 13 - 25 martie, subiecții au fost rugați să completeze chestionare menite să arate nivelul lor de anxietate, starea de spirit și măsura în care respectă recomandările autorităților.

ADVERTISING

De asemenea, le-a fost determinat nivelul inteligenței, dar și al măsurii în care au înțeles costurile și beneficiile distanțării sociale.

S-a observat că măsura în care oamenii au ales să se supună sau nu recomandărilor primite din partea autorităților are directă legătură cu capacitatea memoriei lor de lucru.

Oamenii cu o memorie de lucru mai mică erau mai puțin dispuși să respecte recomandările și chiar să înțeleagă beneficiile distanțării sociale, nu pentru că nu ar fi vrut, dar din cauza limitării memoriei lor de lucru.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reciproca a fost la fel de valabilă: cu cât memoria de lucru era mai mare, cu atât măsurile de distanțare socială erau respectate mai bine, a explicat autorul studiului, Weiwei Zhan, profesor de psihologie la Universitatea California din Riverside.

Memoria de lucru este cea care ne permite să reținem informații noi, fără sa pierdem din vedere ceea ce facem la un moment dat. Însă o capacitate mică a acesteia nu permite ”multitaskingul”, iar a ieși din casă pentru orice fel de activitate, a purta masca și a respecta distanțarea socială presupune deja mai multe activități făcute în același timp, ceea ce, pentru unii oameni, e foarte dificil, chiar imposibil.

ADVERTISING

Citește și 80% dintre pacienții cu COVID-19 încă au simptome și 2 luni mai târziu. Nu numai cei în vârstă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇