Patru din cinci pacienți tratați în spitale pentru COVID-19 încă mai au unele simptome și la 2 luni de la apariția bolii.
Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în The Journal of the American Medical Association, făcut pe 143 de pacienți din Italia, potrivit Forbes.com.
Toți pacienții au fost consultați la aproximativ doua luni de la apariția primelor simptome. Ei au stat două săptămâni în spital unde au primit tratament pentru coronavirus și la externare testul de COVID-19 a fost negativ. 28 dintre ei fuseseră conectați și la ventilator.
Doar 13% dintre cei consultați în cadrul studiului au spus că nu mai au niciun fel de simptom la 2 luni de la apariția bolii. Peste 50% mai resimțeau trei sau mai multe simptome.
La momentul consultului, niciunul dintre pacienți nu avea febră sau alte simptome mai grave pe care le cauzează virusul, însă 50% au spus că starea generală este una de oboseala, de extenuare. 43% au spus că încă au dificultate în respirație.
Aproape o treime încă aveau dureri de articulații și 22% aveau dureri în piept.
Pacienții au fost chestionați și în legătura cu calitatea vieții și 44% au spus că s-a diminuat față de înainte să contracteze virusul.
Deși percepția publică a rămas cumva că boala afectează în primul rând persoanele vârstnice, cei incluși în studiu au avut vârste cuprinse între 19 și 84 de ani, media de vârsta fiind de 57 de ani.
Concluziile studiului întăresc ipotezele că COVID-19 cauzează afecțiuni pe termen lung, chiar și după ce virusul a fost eliminat din organism.
Citește și: