Șefa INSP: Între 20 și 50 de cazuri ajung zilnic la ATI. Vom ajunge cât de curând în scenariul Italia, dacă măsurile nu sunt luate în serios de populație

Șefa INSP: Între 20 și 50 de cazuri ajung zilnic la ATI. Vom ajunge cât de curând în scenariul Italia, dacă măsurile nu sunt luate în serios de populație

Simona Pârvu, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), atrage atenția că România ar putea ajunge în situația Italiei, dacă numărul cazurilor de COVID-19 va continua să crească.

Potrivit acesteia, în momentul de față, rata de transmitere a virusului e destul de ridicată, între 1 și 1.1. Mai exact, fiecare persoană care este confirmată îmbolnăvește o altă persoană.

”În acest moment, avem o rată de transmitere de 1-1.1, asta înseamnă că fiecare persoană care este confirmată îmbolnăvește o altă persoană. Cifra pare mică, dar, de exemplu, la 7.000 de persoane infectate putem avea alte 7.700 de infectați.

ADVERTISING

Deci numărul crește zilnic și vom ajunge cât de curând în scenariul Italia, dacă măsurile de purtare a măștii, distanța între persoane și spălatul mâinilor continuă să nu fie luate în serios de populație”, avertizează Simona Pârvu, intr-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

Șefa INSP mai spune că situația este îngrijorătoare, pentru că există un număr mare de pacienți în stare gravă care au aglomerat secțiile de Terapie Intensivă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Nu putem spune că situația este scăpată de sub control, însă este clar îngrijorătoare, pentru că avem un număr mare de forme medii și grave care au aglomerat deja spitalele, în special secțiile de ATI. Ceea ce ne îngrijorează este că vom ajunge să nu putem asigura, prin infrastructura sanitară, tratamentul pentru pacienții gravi”, a subliniat Simona Pârvu.

La secțiile ATI ajung, zilnic, între 20 și 50 de persoane, mai spune șefa INSP.

”În contextul în care avem o medie zilnică de 1.000- 1.100 de cazuri, iar datele statistice de până acum ne arată că între 2 și 5% ajung la secția de Terapie Intensivă, se poate previziona că între 20 și 50 de persoane ajung zilnic în ATI.

ADVERTISING

Asta înseamnă o supraaglomerare a acestor secții, având în vedere că o persoană bolnavă rămâne în ATI pe termen lung, între 10 și 20 zile. Așadar, numărul de paturi, care este finit, se va ocupa. Aceasta este cea mai mare problemă”, explică Simona Pârvu.

Astfel, spune ea, dacă populația nu va respecta măsurile de protecție, în două sau trei săptămâni se va ajunge la supraaglomerarea secțiilor ATI.

În două, trei săptămâni se va ajunge la această situație (supraaglomerarea secțiilor ATI - n.red.) dacă măsurile nu vor fi aplicate. Dacă populația înțelege și va aplica măsurile de distanțare și va purta mască, dar și ca urmare a restricțiilor care au fost impuse în anumite zone, sperăm să nu ajungem în situația Italiei și numărul de cazuri să înceapă să scadă”, a precizat șefa Institutului Național de Sănătate Publică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇