Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că ”în sfârșit avem legea carantinării”, în condițiile în care actul normativ a intrat în vigoare astăzi.
El a precizat că ședința de guvern de azi dimineață a fost convocată pentru a fi modificată hotărârea privind prelungirea stării de alertă. Întrunirea Executivului a început la ora 09:00.
”În sfârșit, avem Legea carantinării și izolării, care a intrat în vigoare de la ora 00. Ședința de azi este convocată pentru a modifica hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă și pentru a include în hotărârea de guvern modificările necesare în urma adoptării legii.
Practic, începând de azi, avem din nou la dispoziție instrumentele pe care le are la dispoziție orice guvern din orice țară democratică, care să ne permită să luptăm eficient.
Sunt reglementate prin lege măsurile specifice în situația epidemiilor cu boli infecto-contagioase și ne-a revenit practic dreptul de a putea lua măsuri de protecție a sănătății publice, precum izolare, carantinare, tratare a pacienților în spitale, sub supraveghere medicală”, a declarat prim-ministrul la începutul ședinței de guvern.
3.000 de bolnavi nu au fost internați
El a reamintit că, de la decizia Curții Constituționale încoace, mai mult de 900 de bolnavi de COVID-19 au cerut să fie externați din spitale. Totodată, 3.000 de români diagnosticați nu au fost internați.
”Le reamintim românilor că, în urma deciziei CCR, peste 900 de pacienți au cerut externare din spital și peste 3.000 de români diagnosticați nu au fost internați pentru tratament în spital.
Nu am avut nici posibilitatea legală: tratarea lor în izolare la domiciliu sau în alt spațiu. Pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă, în urma anchetelor epidemiologice nu am putut dispune măsura izolării persoanelor care au intrat în contact cu cele infectate.
Aceste 2 săptămâni în care a existat un vid legislativ pot să aibă efecte extrem de negative asupra răspândirii virusului, obligația noastră e ca odată intrată în vigoare să dispunem toate măsurile pe care le avem la dispoziție, din punct de vedere constituțional și legal, pentru a opri răspândirea epidemiei”, a adăugat șeful liberalilor.
Ulterior, el i-a dat cuvântul secretarului de stat în MAI Raed Arafat, pentru a prezenta hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Pentru a adopta actele administrative şi normative necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor cuprinse în lege, premierul Ludovic Orban are întâlniri cu miniştrii de resort, dar şi cu toţi prefecţii şi toţi directorii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară.
Astfel, Orban are întrevederi video la orele 11:00 și 17:00.