Vela versus Arafat sau Cum ne riscă pielea eroii wannabe

Vela versus Arafat sau Cum ne riscă pielea eroii wannabe

România arată, zilele acestea, ca o societate fragilizată, un teren de experimente de manipulare, o țară de cotitură, care poate oricând să ajungă rău, în pofida potențialului ei bun.

Sunt oameni fragili intelectual și emoțional organizați în turmă și puși să scandeze mulțumiri în fața ambasadei Rusiei, cu cruci de lemn în brațe. Sunt intelectuali care scriu rețeta mânturii de virus prin neam, vânând posteritatea în viață, miniștri de impostură și alții care pornesc cruciade, doar, doar vor fi acceptați ca eroi.

Și mai sunt medicii puși la bătaie, confiscați de politicieni sau de colegii celebri, făcători de conspirații, în numele profesiei pe care o au.

ADVERTISING

Privită din exterior, România pare un experiment, de felul celui pus în scenă în prezilele referendumului pentru redefinirea familiei. Mult zgomot, multă periferie, personaje din registrul minor aruncate pe scenă, teme alandala, polarizări fără substanță, scuipatul pompos prezentat fie ca progresism, fie ca neoconservatorism radical, fără ca vreuna dintre aceste etichete să aibă de-a face cu vreo dispută reală.

Dar toate astea irump,  își fac loc și ajung știri acolo unde autoritatea e caricaturală.

În țara unde un oficial aruncă scenarii apocaliptice în televizoarele oamenilor și cam asta e paradigma de comunicare a autorităților într-un context pandemic, iar un alt oficial contrabalansează cu ”avem de toate”, se cască un vid în care, pe măsură ce timpul trece și impostura rămâne, câte unul sau altul aruncă un lucru nefolositor sau stricat, în vreme ce cei mai mulți se retrag în balcoanele lor, chinuindu-se să le mențină curate și departe de zgomot.

În țara astfel administrată, zgomotul făcut de câțiva rătăciți într-ale neamului și minții în Piața Victoriei și cel făcut de Raed Arafat, care strigă în gura mare că vom cădea pe capete și atunci nimeni nu ne va mai putea salva, e pentru oameni totuna.

Asta e cea mai mare pagubă a imposturii, pe de o parte, și a vanității de a fi recunoscut ca erou, pe de altă parte.

Cel mai mare dușman al adevărului e frica

Odată ce frica pune stăpânire pe oameni, ei vor căuta orice narațiune alternativă gata să le dea un sentiment de ocrotire, chiar dacă știu că e provizoriu ori instabil.

Sau vor ridica ziduri în jurul lor, nu înainte de a-și umple beciul cu conservele nealterate de apocalipsă.

Al doilea mare dușman al adevărului e impostura

Atunci când liderul grupului de combatere a pandemiei și l-am numit pe Raed Arafat aruncă pe piață cifre stupefiante și angoasante, citând un studiu nerecunoscut ca autoritate științifică, cu intenția asumată de a-i face pe oameni să fie conduși de frică și frica să îi facă obedienți, efectul pe care îl obține e unul de bumerang.

Frica e ca un venin care paralizează rațiunea și creează monstruozități de tipul teoriilor care de care mai grotești și mai gogonate, dar pe care oamenii le reclamă chiar și atunci când știu că sunt gogonate.

Mai mult, atunci când un oficial anunță că nu mai sunt locuri în ATI – deși au trecut patru luni în care sistemul putea fi întărit exact acolo unde era vulnerabil – iar un alt oficial țipă că locuri sunt, cei mulți vor râde cu măștile sub barbă și vor fi și alții, care vor fi înțeles că sunt pe cont propriu.

Acei alții sunt medicii, nici eroi, nici torționari, medicii care vor să își facă meseria, fără ca politicienii să îi arunce în jocuri minore, când ei chiar au treabă.

E un loc comun să blamezi inocența intelectuală a vulgului. Oamenii sunt needucați, nu se informează din surse credibile, sare unul, sar și ceilalți după el.

Dar treaba autorităților nu e să constate moliciunea intelectuală a turmei, ci să se asigure că informația concisă, clară e la îndemâna oricui.

Or, informația lui Arafat nu e la îndemâna lui Vela, iar ce știe Vela nu a aflat încă Arafat. Și în tot acest concurs cu supereroi, ministrul Sănătății, adică tocmai cel legitim să fie auzit, e trecut în secundar.

Mai mult, când Gabriela Firea acuză Guvernul că aruncă pe piață bolnavi care nu există, în locul unei deconstrucții ferme, științifice a gogomăniei, Grupul de Comunicare Strategică preferă replica politicianistă: Firea minte, dezinformează și hahaha!, iată gura păcătosului ce scoate: Proști, dar mulți!

România poate sta pe marginea unei tragedii de proporții și deja apare galeria care îi strigă să sară în prăpastie, să își demonstreze puterea.

Popasul celor săraci cu duhul în fața Ambasadei Rusiei e penibil, dar cu cât mai mult se mărește vidul de autoritate, cu atât personajele minore vor face din ce în ce mai mult zgomot.

SpotMedia.ro a solicitat oficial Ministerului Sănătății, dar fără a primi răspuns, care e situația locurilor la Terapie Intensivă în București - câte paturi sunt în total pentru cazurile de COVID-19, câte sunt ocupate în total, unde e supra-încărcarea, în București și în țară. Un răspuns sec ar rezolva o parte consistentă din aderența la fake news și conspirații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇