Marcel Vela: Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu mai sunt locuri la ATI? Ce i-a răspuns Arafat

Marcel Vela: Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu mai sunt locuri la ATI? Ce i-a răspuns Arafat

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost luat prin surprindere, luni, de jurnaliști, care l-au întrebat despre lipsa locurilor de la Terapie Intensivă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat la finalul săptămânii trecute că în spitalele din București nu mai există locuri libere la Terapie Intensivă.

De altfel, de același lucru s-au plâns și medicii din Timișoara, Craiova, precum și din alte orașe.

Raed Arafat: În spitalele din București nu mai există locuri libere la Terapie Intensivă

Firea îl contrazice pe Arafat: În București sunt suficiente paturi de spital și există personal care să trateze COVID-19!

ADVERTISING

În schimb, Marcel Vela spune că există locuri la ATI.

Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu mai sunt locuri la ATI? A spus cineva că nu mai sunt? Sunt locuri la ATI”, a răspuns ministrul de Interne, întrebat de jurnaliști despre acest subiect, uitându-se mirat către Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat însă că atunci când se spune că nu mai sunt locuri la ATI, este vorba despre spitalele COVID.

”Când spunem că nu sunt locuri la ATI la Bucureşti înseamnă că în Spitalele COVID din Bucureşti nu mai sunt locuri la ATI. Când Timişoara spune că nu are locuri la ATI, înseamnă că nu are locuri la ATI. Plus, una e situaţia care a fost în starea de urgenţă, una e situaţia care este acum.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În starea de urgenţă am avut medici detaşaţi, medici care au lucrat în alte spitale, ca să sprijine structura pentru COVID, o parte din ei s-au întors la locurile lor de muncă. Deci există locuri, dacă începem să ducem fiecare bolnav şi să îl trimitem în celălalt capăt al ţării”, a răspuns Raed Arafat.

Criză la Craiova: Nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Nou focar COVID-19 la un cămin de bătrâni

La Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara mai sunt doar 6-7 locuri libere pentru pacienţii cu COVID-19. Terapia Intensivă este ocupată în totalitate

Vela: Nu luați în calcul studiile alarmiste

Marcel Vela a vorbit și despre studiul apărut în presă, potrivit căruia în luna septembrie România va avea 1 milion de cazuri de COVID-19. Ministrul de Interne spune însă că nu este un studiu oficial, dezbătut de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

ADVERTISING

”Nu există un studiu oficial, sunt analize făcute, nu e un studiu oficial dezbătut în Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), nu am avut niciodată un astfel de studiu. Sunt medici, profesioniști care pot estima pe baza a diverse analize, dar în CNSU nu s-a dezbătut așa ceva”, a spus Vela, la finalul unui eveniment dedicat Zilei Aviației.

Întrebat cât de credibil este un astfel de scenariu, ministrul a răspuns că ”este la fel de credibil ca orice știre care apare în presă. Sunt știri reale sau nereale”.

Scenariu terifiant de la vicepreședintele Societății de Epidemiologie: 1.880 de cazuri zilnice pe 14 septembrie

Marcel Vela i-a sfătuit pe români să nu ia în calcul știrile alarmiste și să respecte regulile sanitare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Să nu luați în calcul știri alarmiste. Sunt studii alarmiste făcute de analiști din Londra sau mai știu eu de unde, se pot întampla, dar nu cred că trebuie să ne ocupăm toata energia cu ce se întamplă în studiile unora sau altora.

Este clar că avem o creștere a numărului de cazuri, este clar că avem focare, dar să ne concentrăm să explicăm că trebuie să respectăm regulile și acest nivel de alarmare și această creștere se vor opri și ulterior vor coborî.

Vreau sa discut inginerește: Sunt internări vizibile, este o realitate concretă, există bolnavi de coronavirus. Virusul e invizibil și deosebit de agresiv”, a subliniat Vela.

Luni s-a înregistrat un nou record de pacienți internați la ATI

Autoritățile au anunțat luni un nou bilanț zilnic ridicat: 681 de noi îmbolnăviri depistate în 24 de ore. Deși e mai joasă decât zilele trecute, cifra este una mare raportat la faptul că duminica în general sunt procesate mult mai puține teste.

De duminică de la ora 10:00 până astazi la aceeași oră au fost procesate 8.570 de teste COVID-19.

Au fost raportate 12 decese în ultima zi a unor pacienți diagnosticați și cu noul coronavirus, iar la ATI avem un nou record: 293 de pacienți în stare gravă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇