Scenariu terifiant de la vicepreședintele Societății de Epidemiologie: 1.880 de cazuri zilnice pe 14 septembrie

Scenariu terifiant de la vicepreședintele Societății de Epidemiologie: 1.880 de cazuri zilnice pe 14 septembrie

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a prezentat un scenariu terifiant referitor la posibila evoluție a epidemiei de coronavirus în țara noastră.

Specialistul a explicat miercuri că, dacă actuala rata de reproducere a infecției se va menține (adică 1,1), atunci la 14 septembrie vom avea 1.880 de noi cazuri confirmate zilnic, conform unor evaluări statistice.

Mai grav este că la terapie intensivă ar putea exista 1.149 de persoane, față de 248 câte sunt acum.

Iată datele la zi referitoare la evoluția COVID-19 în România, ilustrate de infografice

„În niciun caz nu ar trebui să ne relaxăm, pentru că mergem către o țintă care a fost proiectată de biostatisticianul Valentin Pârvu încă de acum vreo două luni, când, a precizat acesta, la un număr bazal de reproducere de 1,1 în data de 14 august este posibil să ne confruntăm cu aproximativ 800 de infecții noi pe zi.

Iată că treptat-treptat, în ultima perioadă, ne-am apropiat de această predicție. Vorbim de biostatistică. Are o valoare de predictibilitate indiscutabilă. Este foarte probabil ca proiecțiile să fie atinse”, a explicat dr. Emilian Popovici, la Digi24.

Același biostatistician a făcut acum o nouă proiecție pentru data de 14 septembrie, care ne arată că, dacă ne vom meține pe trendul de 1,1 pentru numărul bazal de reproducere, este probabil ca la acea dată să ne confruntăm chiar cu 1.880 de cazuri noi pe zi și cu o cifră „zdrobitoare” și la terapie intensivă - în jur de 1.149 de pacienți, a precizat Emilian Popovici.

„Este ca și când am sta cu geamurile și cu ușile deschise la casă și ne-am mira că intră hoțul în casă, că ne mai fură și ne-am mai și supăra!” - a spus Emilian Popovici, pentru postul TV citat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că starea de alertă va fi prelungită în România cu 30 de zile.

Guvernul s-a reunit în ședință extraordinară pentru a aproba această hotărâre.

Tătaru, despre 15 iulie: Să nu vorbim de restricţii, dar să nu ne gândim nici la relaxări! Se impune prelungirea stării de alertă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇