Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, susține că se impune prelungirea stării de alertă şi a pregătit o evaluare şi o propunere în acest sens pentru premier şi preşedinte, menţionând că de la 15 iulie nu vor fi impuse restricţii, dar nici nu vor fi măsuri de relaxare.
„Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban şi la preşedinte”, a afirmat Tătaru, marți, la Parlament.
Întrebat dacă de la 15 iulie vor fi impuse noi restricţii, Tătaru a replicat: „Să nu vorbim de restricţii, dar să nu se gândim nici la relaxări„.
Ministrul Sănătăţii a venit la Parlament pentru a participa la dezbaterile din Comisia Juridică a Senatului pe proiectul privind carantina şi izolarea.
"Este prima oară când sunt invitat, vin de câte ori este nevoie, am răspuns prompt. Sănătatea publică e mai importantă dincolo de orgolii politice. Vin să lămurim nişte aspecte şi eu sper ca la sfârşitul acestor discuţii să avem o lege", a afirmat Tătaru.
El a adăugat că, în acest moment, "sunt nişte pârghii care lipsesc" în lupta cu noul coronavirus, menţionând în acest sens: internarea, izolarea şi detaşarea personalului medical.
"Nu este un moment politic, este un moment medical. Este un moment în care trebuie să gestionăm viaţa românilor, sănătatea românilor, viaţa pacienţilor şi a personalului medical.
În ultima perioadă sunt focare multiple în spitale tocmai pe o relaxare în tot ceea ce înseamnă populaţie, prezenţa unor pacienţi care nu au fost evaluaţi anterior", a afirmat Tătaru, adăugând că va lua măsuri suplimentare în zonele de focar "în măsura în care vor exista pârghiile legislative".
Trei zile de asimptomatic
Întrebat în legătură cu prevederile privind internarea acasă a persoanelor asimptomatice infectate cu COVID-19, Tătaru a răspuns: "Văd o externare a unui pacient asimptomatic după o evaluare de 3 zile în care avem şi investigaţii suplimentare radiologice, biologice, precum şi un examen care să ne arate că simptomatologia nu a apărut în aceste interval sau simptomatologia care era uşoară a dispărut.
Trei zile de asimptomatic este o recomandare ca să poată să fie externat, cu asumarea pacientului că respectă acea izolare la domiciliu, precum şi supravegherea prin DSP şi medicul de familie".
Oficialul MS speră să se ajungă la un consens în legătură cu prevederea că orice pacient care este internat printr-un act administrativ să poată ataca măsura la judecătoria din raza căreia se află.
Comisia Juridică a Senatului a reluat, marţi, dezbaterile asupra proiectului privind carantina şi izolarea, însă, după aproximativ o oră, senatorii jurişti au întrerupt şedinţa pentru a putea lua la cunoştinţă noile amendamente propuse la proiectul de lege.
Executivul se va reuni miercuri în şedinţă, la Palatul Victoria, fiind luată în discuţie posibilitatea prelungirii stării de alertă pe între teritoriul ţării, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro.
Citește și: