Le Monde: În România, să te protejezi de coronavirus e neconstituțional

Le Monde: În România, să te protejezi de coronavirus e neconstituțional

Ai simptome? Ai fost testat pozitiv pentru COVID-19 și spitalizat? Nu e nicio problemă în România, unde Curtea Constituțională le garantează bolnavilor libertatea de mișcare.

Le Monde scrie despre decizia CCR, a cărei motivare a fost publicată pe 2 iulie, și care spune că măsura carantinării, decisă de Guvern pentru a stopa răspândirea coronavirusului, este ”o derobare de libertăți” și o ”îngrădire a drepturilor fundamentale”.

Cu alte cuvinte, scriu francezii, măsurile luate de autorități pentru a controla pandemia sunt considerate neconstituționale.

ADVERTISING

Românii spitalizați pentru că sunt infectați cu COVID-19 au putut să ceară să plece din spitale. Și în 6 zile sute o făcuseră. Autoritățile nu mai au nicio pârghie legală să îi împiedice să intre în contact cu cetățenii sănătoși.

Ministrul Sănătății: Au plecat 30.000 de persoane aflate în izolare şi 1.200-1.300 din carantină

”Nu putem să-i împiedicăm să plece. Noi, doctorii, încercăm să le explicăm care sunt riscurile. Dar de exemplu un tânăr de 24 de ani ne-a asigurat că nu va intra în contact cu nimeni și apoi și-a sunat părinții, care au venit să-l ia din spital”, e citată medicul Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din București.

ADVERTISING

Jurnaliștii francezi notează și reacția furioasă a premierului Ludovic Orban.

”Nu e prima dată când Curtea Constituțională nu ne lasă să avem grijă de sănătatea românilor. CCR deja a anulat amenzile date celor care nu au respectat restricțiile în starea de urgență.

Nu putem decât să le recomandăm românilor să respecte deciziile Guvernului pentru a se proteja, să ignore decizia CCR până când noua lege trece de Parlament”, e citat Ludovic Orban.

Dorneanu, după ce Orban i-a îndemnat pe români să nu asculte de CCR: E vina noastră că nu s-a respectat legea în timpul pandemiei?

ADVERTISING

Le Monde notează însă că apelul lui Orban n-a avut efect, de vreme ce atât de mulți bolnavi au plecat din spitale.

”S-au întors la familii și umblă liberi în timp ce numărul de noi cazuri crește masiv”, scriu jurnaliștii francezi, care citează statistica oferită de ministrul Sănătății Nelu Tătaru potrivit căreia de la o medie de 125 de cazuri noi pe zi s-a ajuns la un bilanț zilnic în jurul cifrei de 450.

Joi Parlamentul României dezbate proiectul de lege al Guvernului privind carantinarea și izolarea bolnavilor cu COVID-19. Deja PSD a anunțat modificări majore la acesta. Rămâne de văzut cum va pleca legea din Parlament și ce se va întâmpla mai departe.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇