Dorneanu, după ce Orban i-a îndemnat pe români să nu asculte de CCR: E vina noastră că nu s-a respectat legea în timpul pandemiei?

Dorneanu, după ce Orban i-a îndemnat pe români să nu asculte de CCR: E vina noastră că nu s-a respectat legea în timpul pandemiei?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Curții Constituționale a României (CCR) a reacționat prompt după ce premierul Orban i-a sfătuit pe români să nu țină cont de o decizie a acestei instanțe.

La finalul lunii iunie, judecătorii CCR au decis cu unanimitate de voturi, în urma unei sesizări a Avocatului Poporului, că – deși e pandemie – internarea obligatorie și introducerea forțată în carantină a românilor, în baza unui simplu ordin de ministru al Sănătății, este neconstituțională.

Judecătorii au argumentat că prevederile ordinului de ministru sunt lipsite de claritate și previzibilitate. În consecință, nu oferă garanții privind respectarea drepturilor omului, ci dimpotrivă, îi privează pe cetățeni de libertate și le restrânge acestora drepturi fundamentale.

ADVERTISING

În consecință, după publicarea în Monitorul Oficial a motivării CCR, românii ar putea refuza carantina sau ar putea chiar să ceară externarea din spital, cu toate că suferă de COVID-19.

Invitat la emisiunea ”În fața ta”, difuzată de Digi 24, Ludovic Orban i-a îndemnat pe români ”să nu asculte ce spune CCR”, să stea în carantină și izolare și să nu se externeze, dacă sunt bolnavi.

În plus, Orban a mai spus că CCR nu e la prima încercare de zărădnicire a eforturilor Cabinetului său de a-i salva pe români de efectele pandemiei.

ADVERTISING

La câteva minute de la înceheiera emisiunii respective, președintele CCR, Valer Dorneanu, a intrat în direct și a susținut că nu e vina CCR că Guvernul nu respectă legea.

”Acele măsuri (restrângerea de libertăți – n.red.) se pot lua prin lege. De ce nu s-a actualizat Legea 55 (din 2000 - n.red.) pentru situația de pandemie și pentru ce se mai întâmplă în domeniul Sănătății?

Nu trebuia să dea (Cabinetul Orban – n.red.) în competența ministrului Sănătății măsuri de tipul restrângerii libertăților.

De ce nu se respectă legea? Câte acte normative se dau fără avizul Consiliului Legislativ? Sau la câte se cere avizul după?

ADVERTISING

Și pentru toate astea sunt de vină CCR și Avocatul Poporului? E de vină Avocatul Poporului pentru că își face treaba?

Îi amintesc domnului Orban că un mare liberal, Dan Amadeo Lăzărescu (tatăl vitreg al lui Călin Popescu Tăriceanu – n.red.) a susținut această instituție ca pe o pavăză împtriva abuzururilor împotriva cetățeanului.

Și acum e de vină Renate Weber? E foarte activă, eu o admir pentru asta. Dar nu toate solicitările dumneaei au fost admise de CCR.

Eu îl respect pe domnul Orban și înțeleg că a fost supus la presiuni cu această pandemie și sunt convins că a fost consiliat de oameni competenți”, a spus Dorneanu la Digi 24.

Întrebat ce sfaturi le-ar da românilor (așa cum și Ludovic Orban le-a dat oamenilor sfaturi – n.red.), Dorneanu a spus:

”Nu e treaba mea și nici a instituției pe care o reprezint să dăm sfaturi populației. Un sfat este să se respecte legile!”, a mai spus președintele CCR.

La rândul său, Daniel Morar, judecător CCR, a precizat că Orban nu a dat semne că ar înțelege sistemul, în sensul că instituțiile și nu cetățenii trebuie să țină cont de deciziile Curții.

”Constat că este a nu știu câta oară când premierul României îndeamnă la nerespectarea deciziilor CCR, ceea ce este un lucru grav și de nepermis într-un stat de drept.

Prin deciziile date în stare de alertă, CCR nu stabilește obligații în sarcina cetățenilor, ci le protejează acestora drepturile și libertățile fundamentale, iar obligațiile sunt stabilite în sarcina autorităților statului”, a precizat Daniel Morar pentru presacurată.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇