Orban: Românii să nu asculte de CCR, ci să fie responsabili și să ia măsurile firești de protecție!

Orban: Românii să nu asculte de CCR, ci să fie responsabili și să ia măsurile firești de protecție!

Premierul Ludovic Orban susține că – în ceea ce privește măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului – românii n-a trebui să aplece urechea la Curtea Constituțională a României (CCR), ci să ia măsurile firești de protecție.

La finalul lunii iunie, judecătorii CCR au decis cu unanimitate de voturi, în urma unei sesizări a Avocatului Poporului, că – deși e pandemie – internarea obligatorie și introducerea forțată în carantină a românilor, în baza unui simplu ordin de ministru, este neconstituțională.

ADVERTISING

Judecătorii au argumentat că prevederile ordinului de ministru sunt lipsite de claritate și previzibilitate. În consecință, nu oferă garanții privind respectarea drepturilor omului, ci dimpotrivă, îi privează pe cetățeni de libertate și le restrânge acestora drepturi fundamentale.

În consecință, după publicarea în Monitorul Oficial a motivării CCR, românii ar putea refuza carantina sau ar putea chiar să ceară externarea din spital, cu toate că suferă de COVID-19.

Într-un interviu acordat postului Digi 24, difuzat sâmbătă, premierul Orban a declarat că nu consideră decizia justă și îi îndeamnă pe români să nu asculte ce spune CCR.

ADVERTISING

”Noi am avut bază legală. Mă refer la Legea 55/2020, în baza căreia putem emite și legislație secundară. CCR nu este la prima decizie care încearcă să zădărnicească eforturile noastre de a-i proteja pe români.

Îi sfătuiesc pe români să nu asculte ce spune CCR. Să acționeze responsabil. Să țină cont de regulile normale și firești in condiții de pandemie!

Nu știu dacă CCR a trimis la publicare. Probabil că da. Dar nu știu, că nu e în subordinea noastră, e la Parlament. După publicare, un manager de spital nu va mai putea opri un pacient cu Covid 19 să se externeze. Dar îi sfătuiesc pe români să nu preocedeze așa. Să acționeze responsabil”, a mai spus Ludovic Orban.

ADVERTISING

Acesta i-a mai sfătuit pe români să nu asculte ”glasurile de sirenă” ale politicienilor care le spun că nu există coronavirus și că nu există niciun pericol.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇