Iohannis: Dragi români, nu lăsați garda jos! Este în joc viața noastră și a celor dragi. Dacă situația se înrăutățește putem să revenim la măsuri mai restrictive

Iohannis: Dragi români, nu lăsați garda jos! Este în joc viața noastră și a celor dragi. Dacă situația se înrăutățește putem să revenim la măsuri mai restrictive

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că ne aflăm într-o situație complicată, după ce în România s-au înregistrat 555 de cazuri noi de coronavirus, fiind vorba despre un record negativ pentru țara noastră.

Șeful statului face din nou apel la români să nu lase ”garda jos” și să respecte regulile.

E o zi tristă, avem un număr record de cazuri de COVID-19. În starea de urgență am reușit să ținem situația sub control. Avem două luni de stare de alertă și lucrurile nu stau bine. Răspunderea este partajată între autorități și cetățeni. Ar fi păcat să dăm cu piciorul la ceea ce am reușit până acum.

(…) Suntem într-o situație complicată, e momentul să lăsăm divergențele la o parte. Dragi români, nu lasați garda jos! Este în joc viața noastră și a celor dragi. Să nu credem că virusul dispare de azi pe mâine. Noi am cel mai important instrument ca să ne protejăm: conștiința noastră”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, după o vizită la Institutul Cantacuzino.

Totodată, șeful statului a precizat că nu își dorește să fie instituită o nouă stare de urgență, dar dacă numărul cazurilor de COVID-19 va crește în continuare este posibil să fie propuse noi măsuri restrictive.

ADVERTISING

”Nu imi doresc să reintroducem restricții, dar dacă numărul de cazuri va crește în continuare este posibil să fie propuse noi restricții”, a subliniat Iohannis.

Șeful statului a făcut și un apel la parlamentari, să voteze în regim de urgență legea care reglementează carantina și izolarea.

”E momentul să lăsăm divergențele. Solicit Parlamentului să ia urgent în discuție legea privind carantina și izolarea. Nu e momentul să disperăm, dar nici să lăsăm garda jos”, a solicitat Iohannis.

În ceea ce privește alegerile locale, ce vor avea loc pe 27 septembrie, președintele spune că nu vede nicio problemă cu desfășurarea lor, dacă se respectă regulile: purtarea măștii și păstrarea distanței.

După părerea mea alegerile se pot organiza, dacă respectăm aceste reguli simple: mască, păstrarea distanței”, consideră Iohannis.

SpotMedia.ro v-a transmis, în format LIVE TEXT, declarația susținută de președintele Klaus Iohannis

  • Am văzut la Instituitul Cantacuzino o echipă foarte motivată, foarte profesionistă, aici se prelucrează foarte multe probe în legătură cu noul coronavirus.
  • Acest institut joacă un rol extrem de important. Se face aici și crecetare, va felicit și vă îndemn să continuați.
  • E o zi tristă, avem un număr record de cazuri de COVID-19. În acest context trebuie să fac câteva remarci. Dragi români, suntem din martie în plină pandemie și pot să spun că până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine.
  • În starea de urgență am reușit să ținem situația sub control. Avem două luni de stare de alertă și lucrurile nu stau bine. Răspunderea este partajată între autorități și cetățeni. Ar fi păcat să dăm cu piciorul la ceea ce am reușit până acum.
  • Măsurile sunt foarte simple: mască, spălat pe mâini. În această perioadă în loc să fim toți de aceeași parte, vedem că sunt politicieni care exploatează această situație.
  • Suntem într-o situație complicată, e momentul să lăsăm divergențele. Solicit Parlamentului să ia urgent în discuție legea privind carantina și izolarea. Nu e momentul să disperăm, dar nici să lăsăm garda jos.
  • Dragi români, nu lasați garda jos! Este în joc viața noastră și a celor dragi. Să nu credem că virusul dispare de azi pe mâine. Noi avem cel mai important instrument ca să ne protejăm: conștiința noastră.
  • Să nu ne imaginăm că dacă e vară si plecăm la munte sau la mare scăpăm de virus. Virusul merge cu noi. Nu ne-am dorit această boală, ea ar fi venit indiferent de cine se afla la guvernare.
  • Riscăm în primul rănd să ne imbolnăvim și asta este mai grav decât starea de urgență. Cu toții ne dorim să ne reluăm viața normală, dar suntem încă în pandemie.
  • Vorbim de o situație de pandemie foarte periculoasă și ține de fiecare dintre noi să respectăm normele. Să nu ajungem la spital, pentru că este o boală foarte periculoasă.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Despre decizia CCR

  • Cred că aruncarea vinii dintr-o curte în alta nu rezolvă nimic. Nu și-au imaginat parlamentarii că vom ajunge într-o astfel de situație. Noi am găsit o legislație slabă. Nu are rost să căutăm cine a facut legislația slabă. Rolul nostru este să facem o legislație puternică, clară.

Despre alegerile locale pe 27 septembrie:

  • După părerea mea, alegerile se pot organiza, dacă respectăm aceste reguli simple: mască, păstrarea distanței. Nu evenimentul de votare e problematic, ci campania. Campaniile vor trebui să respecte reguli stricte, vor fi mai mult în mediul online. E o provocare și pentru politicieni și pentru partide.

Despre o nouă stare de urgență

  • Este foarte clar că situația de acum este îngrijorătoare, sunt în contact și cu guvernanții și cu specialiștii și am încredere că putem respecta regulile.
  • Dacă situația se înrăutățeste putem să revenim la masuri mai restrictive. Eu nu imi doresc asta, nici românii.
  • Este greu de imaginat acum cum ar arăta o noua etapă de relaxare.
  • Am văzut că în majoritatea țărilor unde a început relaxarea a crescut numărul de cazuri. Nu imi doresc să reintroducem restricții, dar dacă numărul de cazuri va crește în continuare este posibil să fie propuse noi restricții.
  • În general românii s-au purtat bine, dar au fost și cazuri în care nu s-au respectat regulile.
  • Până acum spitalele și-au făcut treaba, medicii și-au făcut treaba, trebuie să o facă și cetățenii.
ADVERTISING
https://www.facebook.com/guv.ro/videos/667763993811010/

Iohannis nu a mai vorbit de mult timp pe teme de sănătate

A fost prima declarație a șefului statului pe teme ce țin de sănătate, după o lungă perioadă de timp.

Ultima dată, șeful statului a susținut un discurs, joi, la recepţia de la Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei, iar cu o zi înainte a făcut declarații la prezentarea de către Guvern a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.

Dacă la începutul pandemiei Klaus Iohannis ieșea la declarații zilnic, sau o dată la câteva zile, cu mesaje dedicate Covid, de ceva timp șeful statului nu a mai avut nicio reacție pe această temă.

Citește articolul de opinie scris azi pe această tema de Ioana Ene Dogioiu: Domnule Iohannis, sunteți bine?

555 de cazuri noi de coronavirus în 24 de ore, un record negativ pentru România

În ultimele 24 de ore, în România s-au înregistrat 555 de cazuri noi de coronavirus. Este vorba despre un record negativ pentru țara noastră, care a trecut astfel de 30.000 de persoane infectate.

Astfel, am ajuns la un total de 30.175 de îmbolnăviri, a anunțat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Totodată, în ultimele 24 de ore au mai murit 18 oameni din cauza coronavirusului. Este vorba despre 6 bărbați și 12 femei. Pacienții sunt din Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Prahova, Sălaj, Suceava și Vâlcea.

În total, 1.817 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.

Citește și:

Record de cazuri de COVID-19. Arafat: Unii sunt dispusi sa faca absolut orice să nu respecte regulile. Sunt campanii, unele făcute de cântăreți, care spun că virusul nu există

Suntem pe primul loc în UE la numarul de cazuri noi de coronavirus înregistrate în 24 de ore


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇