Iohannis: A venit momentul să turăm motoarele pe calea relansării economiei. PSD a neglijat aşteptările românilor

Iohannis: A venit momentul să turăm motoarele pe calea relansării economiei. PSD a neglijat aşteptările românilor

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică reprezintă un moment de turare a „motoarelor” pe calea relansării economiei. El a afirmat că PSD a neglijat total aşteptările românilor când s-a aflat la guvernare.

„Pe fondul pandemiei generate de noul coronavirus, România s-a confruntat cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, moment care a scos în evidenţă lipsa cronică de preocupare şi de viziune a guvernărilor anterioare, care nu au lăsat resurse economice şi sanitare suficiente pentru o reacţie urgentă în faţa unei crize.

În acest context, activitatea Guvernului s-a concentrat pe identificarea rapidă de soluţii. Prin implicarea maximă din partea autorităţilor, s-a reuşit gestionarea unei situaţii foarte complicate şi în permanentă evoluţie, care a necesitat o continuă reajustare a măsurilor", a spus Iohannis la evenimentul de prezentare a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului, care are loc la Clubul Diplomatic.

ADVERTISING

Şeful statului a afirmat că, de acum înainte, "eforturile trebuie canalizate cu şi mai mare forţă spre identificarea oportunităţilor care să genereze dezvoltare pe termen mediu, dar şi pe termen lung".

"În contextul socio-economic actual, tot mai complex în plan regional şi global, pe fondul crizei COVID-19, trebuie să ne adaptăm la noile condiţii, să devenim mai competitivi, să devenim mai flexibili. (...) A venit astăzi momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm în domeniul economic să fie incluse într-un plan, într-un singur plan, şi să turăm motoarele pe calea relansării economice", a menţionat Iohannis.

ADVERTISING

El a punctat că este nevoie ca resursele şi energiile să fie direcţionate, în mod inteligent, înspre susţinerea economiei, ca element vital pentru asigurarea coeziunii economice şi sociale.

Critici pentru PSD

Preşedintele Iohannis a susţinut că "modelul economic al guvernării PSD din ultimii ani a neglijat total aşteptările românilor".

"Modelul economic al guvernării sau al guvernărilor PSD din ultimii ani, bazat exclusiv pe consum şi fără nicio viziune pe termen lung, a neglijat total aşteptările românilor, care au sperat că viaţa lor se va îmbunătăţi semnificativ şi durabil. Românii ar fi trebuit să beneficieze deja de infrastructură de transport modernă şi europeană, de şcoli demne de secolul XXI, de spitale performante, de acces la reţeaua de gaze, de securitate energetică, de industrie competitivă şi agricultură prosperă, pe măsura potenţialului de care dispunem noi în România.

ADVERTISING

În schimb, România este pe ultimul loc din UE la calitatea drumurilor şi în jumătatea inferioară în clasamentul eficienţei transportului", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a spus că, în privinţa digitalizării, "lucrurile, din păcate, stau la fel de rău".

"Ne situăm pe locul 26 în Uniunea Europeană, iar relaţia dintre stat şi cetăţean este continuu îngreunată de absenţa pe scară largă a serviciilor publice digitale. Însă am realizat, în această perioadă dificilă, că ceea ce ani de zile a fost imposibil a devenit, iată, posibil şi trebuie să se transforme, cât mai curând, în normalitate", a afirmat el.

Iohannis a indicat că, sub presiunea crizei provocate de coronavirus, au fost găsite soluţii pentru digitalizarea activităţii în administraţia publică şi nu numai.

"Este important să înţelegem că toate aceste progrese acumulate acum în criză trebuie accelerate şi duse mai departe", a adăugat Iohannis.

Importanța investițiilor

Şeful statului a punctat, cu această ocazie, importanţa investiţiilor.

"Numai prin investiţii vom putea relansa economia, numai prin investiţii vom putea oferi speranţă şi oportunităţi întreprinzătorilor, dar, în acelaşi timp, şi angajaţilor. Lecţiile dure ale acestei pandemii ne-au arătat că este absolut obligatoriu să ne consolidăm securitatea sanitară, alimentară, energetică şi tehnologică. (...) Românii merită o reţea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic puternic în plan naţional şi regional, industrii şi servicii competitive.

Putem avea toate acestea numai prin accelerarea proiectelor majore de investiţii, într-o manieră eficientă, profesionistă şi transparentă. Sunt obiective majore care se pot atinge prin muncă şi dedicare, nu prin declaraţii populiste, precum cele ale guvernanţilor din ultimii ani, lipsite de orice efect şi rămase la stadiul de promisiuni deşarte", a spus Iohannis.

Şeful statului a indicat că a primit asigurări din partea Guvernului că în anii următori vor fi finalizate lucrările de infrastructură aflate în prezent în mare întârziere şi că vor fi demarate noi proiecte consistente. El a dat ca exemple autostrada Piteşti-Sibiu, drumul expres Piteşti-Craiova, autostrada Târgu Mureş-Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov şi Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Suceava.

La eveniment participă membri ai Guvernului, parlamentari, reprezentanţi ai corpului diplomatic. 

Urmărește LIVE prezentarea Planului de Relansare Economică


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇