Record de cazuri de COVID-19. Arafat: Unii sunt dispusi sa faca absolut orice să nu respecte regulile. Sunt campanii, unele făcute de cântăreți, care spun că virusul nu există

Record de cazuri de COVID-19. Arafat: Unii sunt dispusi sa faca absolut orice să nu respecte regulile. Sunt campanii, unele făcute de cântăreți, care spun că virusul nu există

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut puternic în ultima perioadă pentru există persoane care sunt dispuse să facă absolut orice ca să nu respecte regulile, spune secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Mai mult, acesta avertizează că există un risc foarte mare ca numărul infectărilor să crească și mai mult.

555 de cazuri noi de coronavirus în 24 de ore, un record negativ pentru România

Dacă lumea nu începe să respecte regulile, riscul e destul de serios ca numărul cazurilor să tot crească. Noi am văzut că unii sunt dispuși să facă absolut orice să nu respecte regulile. Să meargă la festivități, la dans, în acest moment nu este indicat să facem acest lucru. Turismul este important, dar este foarte necesară cooperarea și înțelegerea situatțiilor”, a declarat Arafat, miercuri, la Digi24.

Există campanii care spun că virusul nu există

Șeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) consideră, totodată, că nerespectarea regulilor este cauzată de anumite campanii, unele aparținând unor cântăreți, care îndeamnă populația să nu poarte mască afirmând că nu există virus.

ADVERTISING

”Noi am luat măsuri de relaxare, dar trebuiau să existe măsuri compensatorii, care sunt în responsabilitatea oamenilor: purtarea măștii, spălatul pe mâini, evitarea locurilor aglomerate, să înțelegem că virusul există.

Ceea ce s-a întâmplat e și o intensificare a campaniilor care spun că nu există virus sau campaniile care îndeamnă la nepurtarea măștii să respirăm mai bine, adică să nu se asculte recomandările. Aceste campanii au avut un efect pe o anumită categorie de oameni.

Fie că e vorba de un cântăret care spune că masca e o prostie și că noi urmărim anumite interese, fie că este vorba de alte persoane care fac campanii să nu se mai respecte regulile de către tineri, toate acestea sunt factori de transmitere”, a subliniat Raed Arafat.

Secretarul de stat nu a spus numele cântărețului la care a făcut referire, dar zilele trecute Cheloo l-a atacat dur pe Arafat, afirmând că induce panică în rândul populației și a spus că nu crede în noul coronavirus.

ADVERTISING

”O să cred în virusul vedetă doar în momentul în care morții vor fi adunați din șanțuri cu buldozerele. Deocamdată, doar banii se adună în conturile cui trebuie”, a scris, printre altele, Cheloo pe Facebook.

Și decizia CCR a dus la creșterea numărului de cazuri

Raed Arafat mai trage un semnal de alarmă: tinerii sunt cei care, cel mai des, nu respectă regulile pentru că se gândesc că lor nu li se poate întâmpla nimic.

”Ati văzut că și în SUA a scăzut media de vârstă a celor infectați, cu 15 ani. Tinerii se infectează mai des pentru că nu respectă regulile si cred că nu li se întamplă nimic. Ei uită că pot transmite altora”, subliniază secretarul de stat.

Un alt factor care a dus la transmiterea noului coronavirus este și decizia CCR privind carantina, izolarea și internarea în spital, precizează Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

ADVERTISING

Potrivit acestuia, nu știe nimeni dacă cei care au părăsit spitalul, infectați fiind, circulă liber pe străzi.

”Acum nu se mai poate impune măsura carantinării si izolării, sunt oameni care s-au externat, infectați fiind, unii chiar cu simptome, și nu știe nimeni cum se comportă aceștia, dacă circulă liber pe străzi, poartă sau nu mască”, a completat Arafat.

Efectele deciziei CCR: Sute de persoane infectate cu noul coronavirus s-au externat și mii de oameni au părăsit centrele de carantină și izolare

În aceste condiții, secretarul de stat spune că este nevoie urgent de o legislație clară, care să permită luarea deciziilor de carantinare și izolare.

E nevoie urgent de o legislație nouă, clară, pe carantină, pe izolare. Uneltele cu care putem interveni sunt din ce în ce mai slabe, nicio măsura nu ține mai mult de câteva zile. E nevoie de o legislație care sa ne permită sa luăm decizii.

Trebuie luate în discuție și dreptul celor din jurul celor care nu respectă regulile. Trebuie găsite reguli să putem carantina persoanele până când sunt sigure să se întoarcă în comunitate”, a mai spus Raed Arafat.

Zonele care devin focare ar putea fi carantinate

Întrebat dacă este posibil să fie impuse noi măsuri de restricții, cum s-a întâmplat în alte țări unde numărul de cazuri a crescut puternic, Arafat a declarat că este posibil să existe măsuri punctuale.

”Masuri punctuale probabil că da. Dacă o zonă devine un focar ce nu poate fi controlat, dacă numărul cazurilor crește și specialiștii consideră că trubuie să fie luate aceste măsuri, o vom face”, afirmă secretarul de stat.

În ceea ce privește o reîntoarcere la starea de urgență, acesta a declarat că este o decizie ce nu este luată de el, ci de un întreg grup de specialiști.

Citește și:

Arafat: Românii au devenit neglijenţi şi nu mai respectă regulile de bază. Tinerii cred că pandemia este o glumă

Arafat anunță ”controale foarte serioase” în toată țara după creșterea cazurilor de coronavirus: Nu mai merge!

Arafat avertizează: Bolile banale nu se răspândesc cu viteza COVID-19 şi nu ucid sute de mii de oameni


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇