După decizia Curții Constituționale privind carantina, izolarea și internarea pacienților cu COVID-19, sute de români au plecat din spitale, după ce au cerut să fie externați, și alte cateva mii din centrele de carantină.
În Suceava, patru persoane confirmate cu noul coronavirus, dar fără simptome de boală s-au externat la cerere din Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, informează Digi24.
În același timp, potrivit șefului DSP Suceava, dr. Dinu Sădean, cele 3.090 de persoane care se aflau în autoizolare, după ce au revenit din străinătate din zona galbenă, au renunțat la această măsură.
În Botoșani, nicio persoană nu se mai află în carantină sau în izolare la domiciliu de la sfârşitul săptămânii trecute.
Nici în Dolj nu se mai află nicio persoană în carantină. „Au făcut cereri pe proprie răspundere şi au plecat”, spune Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Totodată, la Râmnicu Sărat, 19 pacienți cu COVID-19, asimptomatici, internați la Spitalul Municipal au fost externați. Aceștia au declarat pe propria răspundere că vor sta izolați de restul familiei.
În schimb, la Craiova nu au existat până acum cazuri de cerere de externare din spital.
La Sibiu, peste jumătate dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, de la Spitalul de Pneumoftiziologie, au fost externaţi la cerere, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Andreea Ştefan.
La Bihor, trei persoane depistate cu noul coronavirus, care sunt cadre medicale, au refuzat să fie îngrijite la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea. Acestea au promis că vor sta izolate la domiciliu.
Și centrul de carantină de la Pădurea Neagră, unde sâmbăta trecută se aflau 7 persoane venite din străinătate, este acum gol.
Tătaru: În ultimele zile avem o scădere a pacienților care cer externarea
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că după decizia CCR, în primele două-trei zile au fost circa 550 de pacienţi cu coronavirus care au solicitat externarea.
Ulterior, spune el, numărul acestora a scăzut.
”La nivelul ţării am avut în primele două, trei zile cam 550 de pacienţi care au solicitat externarea, în ultimele zile avem o scădere a acestui număr, sunt cei asimptomatici care vor o externare mai rapidă decât cele zece zile.
În contextul în care nu există o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment”, a spus ministrul Sănătății, citat de News.ro.
Întrebat cum sunt verificaţi cei care stau în izolare, Tătaru a spus: ”În acest moment, regula este cea a medicului de familie care trebuie să ia legătura cu acest pacient, dar legal nu-l putem obliga în casă să facă această izolare. Recomandarea rămâne aceeaşi, măcar medical, epidemiologic.”
Citește și:
Patru lacune grave ale noii legi privind carantina și izolarea