Patru lacune grave ale noii legi privind carantina și izolarea

Patru lacune grave ale noii legi privind carantina și izolarea

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki (APADOR-CH) atrage atenția că Guvernul Orban continuă să adopte netransparent legi. Cel mai recent exemplu este cel de ieri, cu proiectul care legiferează carantina și izolarea în cazul bolilor contagioase.

Guvernul nu l-a pus deloc în dezbatere publică, făcându-l accesibil abia după adoptare.

”Un proiect de lege privind noile măsuri de carantină și izolare în caz de boli contagioase a fost adoptat de Guvern într-o manieră lipsită de transparență, fiind disponibil pentru consultare abia după adoptare, deși Legea 52/2003, a transparenței decizionale, prevede obligativitatea dezbaterii publice în astfel de cazuri.

ADVERTISING

În lumina ultimelor eșecuri de reglementare, suferite de Executiv la CCR, ar fi fost înțelept și chiar legal ca proiectul adoptat, fără ca nimeni să-l vadă înainte de ședința de guvern, să fie postat în dezbatere publică timp de câteva zile, astfel încât societatea civilă și poate unii specialiști în legislație să vină cu idei de îmbunătățire a proiectului, astfel încât acesta să nu mai poată fi contestat ulterior”, atrag atenția cei de la APADOR-CH într-un comunicat de presă.

Specialiștii arată că deja au identificat probleme în această lege: "APADOR-CH observă că deși este vorba practic despre o privare de libertate, carantina și izolarea nu beneficiază în prezentul act de garanțiile prevăzute în mod normal de lege pentru o astfel de măsură".

ADVERTISING

Asociația dă și câteva exemple de probleme ceea ce ar putea să ducă la o nouă desființare la CCR și, deci, la continuarea situației de vid legislativ.

  1. Durata măsurii de carantină/izolare nu este stabilită clar prin lege. E adevărat că durata îmbolnăvirii nu poate fi cunoscută dinainte, însă nici în cazul stării de urgență nu se poate ști de la început cât va dura, dar în lege este prevăzut un termen fix pe care-l poate avea, cu posibilitatea de a prelungi acel termen sau de a înceta măsura înainte de termen, dacă nu mai este nevoie de ea;
  2. Carantina/izolarea persoanelor sau bunurilor ar trebui dispuse prin decizii individuale, nu colective. E nevoie de un act clar emis pentru fiecare persoană vizată, în care să se prevadă: data (eventual și ora), emitentul actului, numele persoanei vizate, măsura luată, motivarea luării acestei măsuri, durata măsurii, căi de atac;
  3. Pentru că este vorba de o privare de libertate, această decizie individuală trebuie reglementată prin lege, nu lăsată la latitudinea unui ordin de ministru;
  4. Nu este clar nici cine e partea care trebuie citată, din partea statului, în cazul în care persoana izolată decide să atace măsura la judecător.
ADVERTISING

APADOR-CH arată că proasta legiferare este vinovată pentru situația prezentă, când bolnavi de COVID-19 nu pot fi monitorizați în niciun fel și expun astfel societatea la riscuri suplimentare.

”Asociația consideră că bâlbele de legiferare din perioada pandemiei, regulile concepute pe repede înainte fără o gândire strategică stau la baza situației în care ne aflăm acum, când persoane infectate cu COVID-19 sunt eliberate din spitale, fără posibilitate de monitorizare, în timp ce altora, care se simt rău, le este frică să se prezinte la spital, ca să nu fie internate abuziv.

Carantina și izolarea în caz de boli contagioase au nevoie de un cadru legal bine fundamentat, ce se va aplica oricând. Pe termen lung, afectează drepturile și libertățile cetățenilor și nu trebuie tratat doar ca o replică țâfnoasă dată de un Executiv grăbit unei Curți Constituționale pe care o consideră ostilă”, conchid cei de la APADOR-CH.

Cine e de vină pentru "covizii" liberi? Previzibilul vid al liberării

1.200 de bolnavi COVID au ajuns în comunitate

Guvernul a adoptat în ședința de luni un proiect de lege care ar trebui sa reglementeze carantina și izolarea. Nimeni nu a putut vedea acest proiect înainte și nici după ședință nu a fost imediat făcut disponibil.

Proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost adoptat de Guvern. Nelu Tătaru și Raed Arafat au explicat ce înseamnă cei doi termeni

În fața românilor au fost trimiși ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat, care au dat câteva detalii din lege.

Proiectul a fost făcut pe repede înainte după ce legislația în baza căreia românii au fost puși in carantină, în izolare și ținuți în spitalele COVID a fost declarată neconstituțională de CCR.

De atunci, au fost externați la cerere 1.200 de bolnavi cu COVID-19, asimptomatici.

Guvernul susține că acum a aliniat legislația la cerințele CCR și cere Parlamentului să o adopte în regim de urgență, astfel încât să intre cât mai repede în vigoare.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇