Tătaru, despre legea privind carantina: Parlamentul în regim de urgenţă ar trebui să ia o decizie. Transmiterea comunitară se va accentua

Tătaru, despre legea privind carantina: Parlamentul în regim de urgenţă ar trebui să ia o decizie. Transmiterea comunitară se va accentua
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni seară, că speră ca Parlamentul să adopte în regim de urgenţă legea privind carantina, pentru a se putea continua lupta cu pandemia. ”Dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua”, a afirmat ministrul.

Nelu Tătaru a vorbit, luni seară, la Digi 24, despre legea privind carantina, adoptată de Guvern.

”În acest proect legislativ am pus în concordanţă legea cu cerinţele CCR. Este o boală transmisibilă, am explicat foarte clar ce înseamnă termenii. După cum vedeţi, la noi este o problemă, la celelalte ţări există carantina. Am explicat ce înseamnă carantină, izolare, ce înseamnă epidemie, pandemie, risc epidemiologic crescut, ce înseamnă carantinarea unei anumite zone, ce înseamnă efectiv tot ce ar trebui să existe într-un proiect de lege pentru a putea gestiona o astfel de criză pandemică”, a afirmat Nelu Tătaru.

ADVERTISING

”Eu sper într-un regism de urgenţă să avem legea într-o săptămână”, a continuat ministrul, care a adăugat că ”dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua”.

Ministrul Sănătăţii afirmă că avem o creştere, dar momentan nu este exponenţială, situaţia fiind evaluată zilnic.

”Noi ne aflăm în momentul în care pacienţi pozitivi, asimptomatici sau nu, sunt externaţi pe propria răspndere. Ei trebuie să considere că răspunderea este pentru întreaga populaţie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISING

Lupta cu virusul depinde de Parlament

Nelu Tătaru a reiterat ideea aprobării rapide a legii: ”Noi sperăm ca acest proiect legislativ să treacă de Parlament într-o săptămână – o săptămână şi jumătate şi să avem o lege care să ne permită să ne continuăm activitatea şi lupta cu pandemia”.

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat luni, că proiectul de lege privind carantina aprobat în Guvern, care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic, are o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită.

ADVERTISING

Legea prevede şi modalităţile de contestare a măsurilor de izolare şi carantină.

Citește și: Tătaru: Ne-am bucurat cam devreme. Vom ajunge la un moment într-o transmitere exponenţială


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇