Bolnavii de COVID care au cerut să fie externați își îmbolnăvesc familiile. 6 focare descoperite într-un singur județ

Bolnavii de COVID care au cerut să fie externați își îmbolnăvesc familiile. 6 focare descoperite într-un singur județ

De la începutul lunii, după publicarea deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus în Monitorul Oficial, a rămas la latitudinea pacienților cu COVID dacă se tratează în spital, dacă se izolează la domiciliu sau dacă își desfășoară activitățile normal, cu riscul de a-i infecta pe ceilalți.

Până luni, fuseseră externați la 10 zile după depistare, 1.860 de pacienți asimptomatici. În mod normal, acestora li se impuneau încă 4 zile de izolare la domiciliu însă după decizia CCR acum li se recomandă și ei aleg ce fac.

ADVERTISING

În ce-i privește pe cei care, deși au COVID-19, au cerut ei să fie externați după decizia CCR, numărul lor a ajunsese luni la 573.

Le Monde: În România, să te protejezi de coronavirus e neconstituțional

Și asta a început să aibă efecte concrete, exact cele anticipate. Doar în Dâmbovița, bolnavii COVID care au ales să plece acasă au creat 6 focare. Toți cei pe care i-au infectat sunt membri ai familiilor.

De altfel, DSP Dâmbovița pune creșterea accelerată a cazurilor din ultimele 2 săptămâni pe seama acestor externari, potrivit Digi24. Doar din cazurile evidente, de infectări în rândul membrilor familiilor, au fost descoperite 26 de noi cazuri.

ADVERTISING

Arafat atrage atenția că mulți pacienți externați la cerere cu simptome ușoare ajung la Terapie Intensivă: Echipele se expun resuscitând acești pacienți

Totodata, cum contacții cazurilor confirmate nu mai pot fi obligați să se izoleze, aceștia pot răspândi virusul mul mai ușor în comunitate.

DSP Dâmboviţa pune creșterea mare de cazuri din ultimul timp pe baza urmatoarelor motive:

  • relaxarea măsurilor restrictive instituite în perioada stării de urgenţă în diferite sectoare de activitate;
  • existenţa unui număr mare de focare de colectivitate; (...)
  • decizia personală a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere sau a persoanelor pozitive care refuză internarea şi care rămân în familie/comunitate, decizie care a generat până acum un număr de şase focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive.
  • nerespectarea recomandărilor de autoizolare la domiciliu a persoanelor contacte directe ale unor cazuri confirmate, ca urmare a ultimelor modificări legislative;
  • nerespectarea de către populaţie a regulilor de distanţare fizică, a celor de igienă personală, precum şi nepurtarea măştii de protecţie ori utilizarea acesteia în mod necorespunzător;
  • accentuarea gradului de mobilitate a populaţiei având în vedere sezonul estival.
ADVERTISING

Totodată, multe companii au început să testeze angajații și la fel se întâmplă și în centrele de bătrâni, astfel că, fiind tot mai multe teste, a crescut exponențial și numărul de cazuri.

Trei scenarii de ieșire din blocaj. PSD vrea să prindă Guvernul la înghesuială, ce va face Ludovic Orban?

A.Ș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇