A făcut F-16 prima victimă în Ucraina?

A făcut F-16 prima victimă în Ucraina?

Conturile de social media ale bloggerilor de război transmit rapoarte neconfirmate conform cărora un avion de luptă F-16 ucrainean a doborât sâmbătă un avion de vânătoare rusesc Su-34.

Deși au existat informații că avioanele F-16 trimise Ucrainei au fost folosite împotriva rachetelor și dronelor rusești, aceasta ar putea fi prima victorie aeriană a unui F-16 fabricat în SUA împotriva unei aeronave rusești cu pilot.

Atât Ministerul Apărării din Rusia, cât și cel ucrainean nu emis până acum o declarație oficială cu privire la acest avion, scrie Kiev Post.

ADVERTISING

Su-34 este cel mai performant bombardier cu dublu rol (poate fi folosit și ca avion de vânătoare) pe care îl are la dispoziție Rusia.

Mai mulţi bloggeri pro-Kremlin susţin încă de sâmbătă dimineața că un avion rus Sukhoi Su-34 a fost doborât la aproximativ 50 km de linia frontului deasupra Ucrainei. Iar vinovat ar fi un F-16 ucrainean, care a atacat aeronava rusă, deoarece arunca bombe aeriene.

Aceste rapoarte au fost preluate rapid pe canalele de socializare ale armatei ucrainene, inclusiv PS01 și @front_ukrainian, care au sugerat că echipajul rus al avionului nu a supraviețuit.

Su-34 este un avion de luptă supersonic, cu rază medie de acțiune, două motoare şi două locuri, care a intrat pentru prima dată în serviciul forțelor aeriene sovietice în anii '80.

ADVERTISING

În schimb, primele avioane F-16 modernizate au sosit în Ucraina în luna august şi se spune că ar fi echipate cu avionică standard NATO și sunt capabile să tragă aproape toate rachetele occidentale, inclusiv rachetele avansate aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 (AMRAAM) și rachetele Sidewinder AIM-9 care caută ţinta pe baza semnăturii de căldură.

În ultimul timp, a apărut o tendință tot mai mare a bloggerilor pro-Moscova de a deveni critici față de cei pe care îi consideră responsabili pentru eșecurile armatei care au ca rezultat pierderi umane sau de echipamente.

ADVERTISING

Aşa se întâmplă acum cu canalul Telegram „VDV pentru onestitate și justiție” care scrie: „În curând vor fi mai multe astfel de pierderi. NATO a trimis F-16 la vânătoare”.

Același blogger a scris ulterior: „Încep scuzele... [de la cei] apropiați bunicului șef... care spun că Su-34 s-a prăbușit de la sine și inamicul nu a avut nimic de-a face cu el... desigur, este mai bine ca ei să mintă decât să se gândească la cum să rezolvăm problema F-16 NATO care ne vânează aeronavele.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇