Raid ucrainean în Marea Neagră: Un comando a mitraliat o platformă petrolieră rusească de lângă Insula Șerpilor (Video)

Raid ucrainean în Marea Neagră: Un comando a mitraliat o platformă petrolieră rusească de lângă Insula Șerpilor (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Forțele speciale ucrainene au atacat platforma petrolieră Petro Godovaneț din Marea Neagră, pe care Kievul încearcă să o ocupe de la începutul războiului.

O înregistrare video neverificată și nedatată, difuzată inițial pe canalul ucrainean TSN, duminică, arată un atac nocturn pe mare, în zona Insulei Șerpilor. Se aud focuri de armă și explozii, iar textul care însoțește imaginile anunță că „armata ucraineană a reușit să alunge forțele ruse de pe Petr Godovaneț”, relatează Newsweek.

Conform canalului Ukraine News Live, care a difuzat aceleași imagini, soldații GUR (serviciul de informații al armatei ucrainene) au tras cu o mitralieră de 12.7 mm asupra instalației de foraj Petro (Petr) Godovaneț care arde în timpul unui raid nocturn în Marea Neagră".

Canalul WarTranslated a postat același clip pe X, menționând însă că a fost "o încercare de a asalta Petr Godovaneț, una dintre platformele de producție de gaze din Marea Neagră controlată de Rusia".

ADVERTISING

"Echipajele unității speciale 'Dozor' a Serviciului de Grăniceri de Stat și GUR (serviciul de informații al armatei ucrainene, n.red.) lucrează", a scris sursa citată.

Petro (Petr) Godovaneț este una dintre cele patru platforme de foraj de gaze pe care Ucraina a anunțat în septembrie 2023 că le-a cucerit.

Locația lor în apropiere de Insula Șerpilor, un punct fierbinte la începutul războiului, le face un obiectiv strategic cheie pentru ambele tabere ale conflictului. Platformele pot servi, de asemenea, ca baze pentru desfășurarea de forțe, pentru aterizarea elicopterelor și amplasarea de sisteme de rachete cu rază lungă.

ADVERTISING

Nu se știe cine deține în prezent controlul infrastructurii dintre Crimeea și Odesa, situată în nord-vestul Mării Negre, menționează Newsweek.

Yörük Işık, un analist geopolitic din Istanbul, care conduce Bosphorus Observer, a declarat pentru publicația americană că nu este clar ce s-a întâmplat. Din ceea ce știe el, platforma nu a fost întreținută de multă vreme și a devenit instabilă.

Forțele ruse efectuează adesea misiuni de recunoaștere din acest punct, folosind șalupe rapide. E posibil ca aceștia să fi încercat să ajungă pe platformă și au fost interceptați, a spus analistul. "Nu a existat nicio poziționare permanentă ucraineană pe ea, așa că este posibil ca ei (rușii) să fi venit, să fi încercat fie să o recucerească, fie să o prindă într-o capcană”, a adăugat Işık.

Povestea „Turnurilor Boiko"

Două dintre platformele din zonă sunt denumite "Turnurile Boiko". Este vorba de unitatea B312, cunoscută ca Petro Godovaneţ și construită în 2010, și platforma B319, numită și Ucraina, construită în 2012.

ADVERTISING

În 2011, în timpul mandatului politicianului prorus Iuri Boiko la Ministerul ucrainean al Energiei, compania de stat Chornomornaftogaz a cumpărat o platformă de extracție a petrolului construită în Singapore.

Achiziția, făcută prin intermediul companiei britanice Highway Investments Processing, a costat cu 400 de milioane de dolari mai mult, comparativ cu prețul unei achiziții directe de la producător, Keppel, ceea ce a determinat începerea unei anchete pentru corupție la adresa lui Boiko, amintește Kiev Post.

În martie 2014, în timpul invaziei în Crimeea, armata rusă a ocupat platformele maritime, deși acestea se aflau în apele teritoriale ale Ucrainei din câmpul de extracție de la Odesa. Rușii au preluat și controlul platformelor de foraj autoelevatoare Tavrida și Sivaș.

În decembrie 2015, platformele au fost mutate în câmpul Golițîn, de lângă Peninsula Crimeea.

În 2022, rușii au echipat toate cele patru structuri furate cu echipamente de recunoaștere și de luptă, inclusiv cu radare Neva și sisteme hidroacustice. Armata rusă a putut, astfel, să monitorizeze zona de sud-vest din Marea Neagră dintre Crimeea și Odesa, la suprafață, în aer și sub apă.

În 20 iunie 2022, ucrainenii au lansat o rachetă de atac asupra „Turnurilor Boiko". Operațiunea a fost executată de forțele speciale ucrainene, care au cucerit și platformele de foraj Tavrida și Sivaș.

Acestea au luat și alte trofee valoroase, inclusiv un stoc de muniție de elicopter de tip NAR (rachete aeriene neghidate) și un radar de urmărire a navei de suprafață Neva.

Ucrainenii fac ravagii cu Magura

În mod neașteptat, Ucraina a preluat controlul asupra ostilităților în zonă și a lansat o serie de lovituri asupra bunurilor flotei ruse de la Marea Neagră.

Cea mai recentă operațiune a avut loc în septembrie, când drone navale ucrainene au atacat portul din orașul Novorossiisk, din regiunea rusă Krasnodar. Asta după ce valul de atacuri a forțat Rusia să-și mute multe dintre navele sale de război departe de Sevastopol, în Crimeea, la Novorossiisk.

Ucraina și-a intensificat atacurile asupra navelor rusești folosind dronele sale maritime Magura V5. Direcția Principală de Informații a Ucrainei a anunțat în mai că operațiunile au provocat pagube în valoare de 500 de milioane de dolari marinei militare ruse.

Drona Magura V5 a fost descrisă de oficialii de la Kiev drept "cea mai bună armă de care dispune Ucraina" pentru a ataca flota Mării Negre. Armata ucraineană are alte două drone maritime care pot lovi portul Novorossiisk — Sea Baby și Kozak Mamai.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇