Un ofițer rus și-a trimis cei mai buni operatori de drone să moară în prima linie ca să se răzbune pe ei

Un ofițer rus și-a trimis cei mai buni operatori de drone să moară în prima linie ca să se răzbune pe ei

Doi operatori de drone s-au plâns că superiorul lor i-a trimis într-o unitate de infanterie pentru că au îndrăznit să-l critice. La scurt timp, cei doi au fost uciși, iar comentatorii pro-război și-au exprimat fățiș nemulțumirea.

Moartea a doi operatori de drone ruși în Ucraina a provocat reacția dură a bloggerilor ruși pro-Kremlin, nemulțumiți că specialiștii au fost trimiși să lupte în primele rânduri ale unei unități de infanterie.

Într-o înregistrare video realizată înainte de a muri, Dmitri Lisakovski și Sergei Grițai au spus că au fost trimiși într-o misiune kamikaze, după ce au avut un conflict cu superiorul lor.

ADVERTISING

Clipul în care apar aceștia a fost difuzat pe Telegram după moartea lor. Amândoi erau soldați în Regimentul 87 de infanterie care luptă lângă Pokrovsk, în regiunea Doneșk, scrie Business Insider.

Minciuna face ravagii în armata rusă

Lisakovski și Grițai l-au acuzat pe noul lor comandant, Igor Puzik, că a desființat grupul de drone ca să se răzbune pentru că s-au certat cu el și a împrăștiat oamenii în plutoane de infanterie. Ei au mai susținut că Puzik a facilitat traficul de droguri în unitatea sa și a raportat în mod fals succese pe câmpul de luptă obținute sub comanda sa.

Lisakovski a înregistrat un mesaj video separat în care l-a criticat vehement pe Puzik. Totodată, el a susținut că ofițerul a fost influențat de un soldat care ținea legătura cu informațiile ucrainene. "Minciuna este o regulă absolută. Înregistrez asta în caz că nu mă mai întorc din atac și doar atunci acest mesaj va avea greutate", a spus el.

ADVERTISING

Într-un alt videoclip, realizat ulterior, Lisakovski a spus că era pe cale să plece pentru a lua parte la un atac și le-a cerut rușilor să nu se alăture războiului. "Sarcina voastră e să muriți aici, astfel încât raportul comandantului regimentului către superiori să dea bine. Aceștia sunt iobagii lui", a spus Lisakovski.

Potrivit presei ruse, Lisakovski era o figură binecunoscută înainte de război. El s-a prezentat ca fost avocat și finanțist care a ajuns să lupte de partea forțelor separatiste din regiunea Donețk în 2014. Potrivit ziarului Kommersant, în 2016, el a devenit șeful unității de recunoaștere aeriană.

ADVERTISING

La rândul său, Grițai era un ofițer de carieră cunoscut bloggerilor militari ruși.

În mesajul video comun, cei doi bărbați susţin că au respectat ordinele comandantului lor, pentru că au depus un jurământ față de patrie.

Pokrovsk, orașul din regiunea Donețk în care au fost trimiși cei doi specialiști în drone, a devenit un punct fierbinte al frontului estic. În ultimele 24 de ore rușii și-au concentrat operațiunile ofensive în Pokrovsk și Kurahove, unde au atacat pozițiile ucrainene de 36, respectiv 42 de ori, a transmis dimineață Statul Major al armatei ucrainene.

Rușii se sabotează singuri

Înregistrarea video a provocat un val de nemulțumire în rândurile bloggerilor militari ruși, după ce s-a aflat că cei doi au murit. Multe dintre reacțiile negative au apărut după ce bloggerii au precizat că Lisakovski și Grițai erau unii dintre cei mai buni operatori de drone de pe front.

Mulți au postat capturi de ecran cu mesaje în care Lisakovski cerea ajutor pentru a fi transferat din această unitate. "Nu există ajutoare, hărți, planuri pentru terenurile minate. Nimic", a acuzat el, pe 10 seprembrie.

Zeci de comentatori ruși au criticat circumstanțele în care au murit cei doi, unii cerând interzicerea transferării de specialiști precum lunetiştii sau operatorii de drone în unitățile de infanterie.

"Simplul fapt de a reutiliza un echipaj eficient de recunoaștere cu drone în atacuri de infanterie în condițiile actuale este un sabotaj (…)”, a scris jurnalistul rus pro-Kremlin Alexander Kots.

Ministerul rus al Apărării a confirmat duminică moartea celor doi operatori de drone și a promis că va investiga decesele.

Ancheta ar urma să se desfășoare sub "controlul personal" al lui Viktor Goremikin, ministrul adjunct al Apărării, și al lui Valeri Gerasimov, șeful forțelor armate ale Rusiei, se arată în declarația Ministerului Apărării de la Moscova.

Anunțul conducerii armatei a potolit parțial nemulțumirea. Cu toate acestea, mai mulți bloggeri importanți au continuat să-și arate îngrijorarea față de tendința în creștere a comandanților armatei de a irosi specialiști valoroși în atacuri frontale asupra pozițiilor ucrainene.

Comentatorul politic Sviatoslav Golikov a scris că această problemă a devenit "sistemică" în armată, din cauza deficitului de militari pe câmpul de luptă. "Această problemă specială va fi rezolvată. Dar asta numai pentru că a stârnit agitație", a scris canalul de Telegram Dva Majora.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇