Ziua 951 Rușii au intrat în Vuhledar. Cum poate lovi Ucraina în Rusia fără permisiunea SUA. Noul șef al NATO are un mesaj pentru Putin și Kiev

<span style="color:#990000;">Ziua 951</span> Rușii au intrat în Vuhledar. Cum poate lovi Ucraina în Rusia fără permisiunea SUA. Noul șef al NATO are un mesaj pentru Putin și Kiev
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 951 de război rușii au bombardat o piață din centrul orașului Herson și au ucis cel puțin șapte oameni. Atacul s-a produs dimineață, în timp ce în Ucraina se ținea un minut de reculegere pentru comemorarea soldaților ucraineni căzuți la datorie de Ziua Apărătorilor.

Și tot în această dimineață rușii au pătruns în orașul Vuhledar din regiunea Donețk, a anunțat marți guvernatorul regional Vadîm Filașkin, adăugând că luptele continuă.

Pe front situaţia este "foarte dificilă", a recunoscut preşedintele Volodimir Zelenski, subliniind în acelaşi timp că forţele ucrainene trebuie să facă tot ce le stă în putere în următoarele luni. În ultimele 24 de ore s-au dat aproape 190 de lupte pe toată linia frontului, iar forțele ucrainene au respins atacurile rușilor în Pokrovsk și Kurahove.

Armata ucraineană a doborât 29 din cele 32 de drone lansate de Rusia în timpul nopţii trecute.

Din Statele Unite a venit un mesaj important care oferă "o portiță" Kievului, pentru a lansa atacuri asupra Rusiei. Departamentul de Stat american a precizat că Ucraina nu are nevoie de permisiunea SUA pentru a efectua lovituri pe teritoriul rus folosind arme fabricate pe cont propriu.

Un semnal important, atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova, vine și de la NATO. Noul secretar general al Alianței, Mark Rutte, a declarat că "locul Ucrainei este în NATO", iar Vladimir Putin trebuie să-şi dea seama că NATO nu va ceda în susţinerea Ucrainei.

O companie rusă plănuiește să înceapă în această lună exportul de cărbune extras din regiunea ocupată Donbas prin portul Mariupol, aflat sub controlul Moscovei. Sunt în curs negocieri pentru exporturi către clienți din China, India, Iran, Uzbekistan și Malaezia.

ADVERTISING

Iar previziunile pentru iarnă sunt sumbre în Ucraina. Întreruperile în furnizarea energiei electrice și penele de curent vor fi inevitabile, iar populația ar putea fi nevoită să reziste cinci ore pe zi fără electricitate. Asta numai dacă rușii nu mai lovesc infrastructura și nu va fi mai frig de -15 grade Celsius.

Situația pe front

  • Rușii au bombardat o piață - Cel puțin șapte persoane au murit și alte trei au fost rănite, marți, în urma unui atac asupra unei piețe din centrul orașului Herson, din sudul Ucrainei, a declarat parchetul regional, citat de Kyiv Independent. "Trei femei şi patru bărbaţi au fost ucişi în acest atac de artilerie, iar alte trei persoane au fost rănite", anunţă parchetul. A fost lovită și o stație de transport public. Rușii au atacat Hersonul în jurul orei locale 9, când în Ucraina a fost ținut un minut de reculegere pentru comemorarea soldaților căzuți la datorie, de Ziua Apărătorilor, a transmis Poliția Națională.
  • Drone doborâte - Armata ucraineană a raportat dimineaţă că a doborât 29 din cele 32 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii trecute. Dronele de fabricaţie iraniană au fost doborâte deasupra unor zone din centrul, sudul şi nord-estul Ucrainei, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
  • Rușii au intrat în Vuhledar - Trupele ruse au pătruns în orașul Vuhledar din regiunea Donețk, a anunțat marți guvernatorul regional Vadîm Filașkin, adăugând că luptele continuă, relatează Kyiv Independent. El a spus la televiziunea națională că situația este "extrem de dificilă". "Inamicul a ajuns aproape în centrul orașului. Luptele continuă în oraș, așa că e aproape imposibil să oferim ajutor umanitar", a mai spus el. Potrivit acestuia, 107 civili au mai rămas în Vuhledar, iar toți copiii au fost evacuați. Site-ul de monitorizare a războiului DeepState a anunțat dimineață că rușii au pătruns dinspre vest și sud. Brigada Mecanizată 72 a apărat timp de aproape doi ani orașul pe care trupele ruse încearcă să-l captureze de la începutul războiului.
  • Situație foarte dificilă pe front - Situaţia de pe linia frontului în Ucraina este "foarte dificilă", a recunoscut preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video de luni seara adresat populaţiei, subliniind în acelaşi timp că forţele ucrainene trebuie să facă tot ce le stă în putere în următoarele luni. "Cel mai important este să punem presiune pe Rusia, utilizând toate mijloacele şi instrumentele de care dispunem pentru a atinge cât mai curând posibil obiectivul unei păci reale şi juste pentru Ucraina şi pentru toţi oamenii noştri", a spus el.
  • Atacuri respinse - În ultimele 24 de ore forțele ucrainene au respins 74 de atacuri în două sectoare ale frontului, Pokrovsk și Kurahove. 189 de lupte au avut loc pe întreaga linie a frontului în acest interval, trupele ruse sporindu-și atacurile în Harkov și Lîman, a anunțat marți dimineață Statul Major ucrainean.
  • Raid la o platformă petrolieră de lângă Insula Șerpilor - Forțele ucrainene au atacat platforma petrolieră rusă Petro Godovaneț din Marea Neagră, amplasată în apropiere de Insula Șerpilor. Într-o înregistrare video neverificată din surse independente, difuzată de canalul ucrainean TSN, se aud focuri de armă și explozii, iar textul care însoțește imaginile anunță că "armata ucraineană a reușit să alunge forțele ruse de pe Petro Godovaneț". Potrivit canalului Ukraine News Live, care a difuzat aceleași imagini, soldații GUR (serviciul de informații al armatei ucrainene) au tras cu o mitralieră de 12.7 mm asupra instalației de foraj Petro Godovaneț care arde în timpul unui raid nocturn în Marea Neagră". Canalul WarTranslated a postat același clip pe X, menționând însă că a fost "o încercare de a asalta Petro Godovaneț, una dintre platformele de producție de gaze din Marea Neagră controlată de Rusia". Nu este clar cine deține acum controlul asupra platformei cunoscute sub numele de Turnurile Boiko dintre Crimeea și Odesa, în nord-vestul Mării Negre, notează Newsweek.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Condamnat pe viață pentru atentat - Alexandr Permiakov, care are dublă cetățenie rusă și ucraineană, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru un atac cu bombă care l-a rănit grav, în mai 2023, pe propagandistul rus Zahar Prilepin, care a fost pus în 2022 pe lista sancțiunilor de către Ucraina, UE, SUA și Canada pentru sprijinirea invaziei ruse. În ianuarie 2023, Prilepin s-a alăturat Gărzii Naționale a Rusiei pentru a lupta contra Ucrainei, după ce între 2016 și 2018 a luptat în regiunea Donețk alături de separatiștii pro-ruși. Acesta a fost grav rănit, suferind fracturi la ambele picioare, iar șoferul său a murit în explozia unei mașini-capcană în orașul Nijni Novgorod. Potrivit presei ruse, Permiakov ar fi recunoscut că a fost recrutat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și că i s-ar fi promis 20.000 de dolari, însă informațiile nu au fost verificate independent. SBU nu a confirmat sau negat implicarea în atac, notează Kyiv Independent.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ucraina poate lovi Rusia fără permisiunea SUA - Ucraina nu are nevoie de permisiunea SUA pentru a efectua lovituri pe teritoriul Rusiei cu arme fabricate pe cont propriu, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. Potrivit acestuia, Kievul poate folosi multe arme fabricate pe cont propriu și are "o cantitate enormă de material pentru a se apăra". Întrebat de ce Washingtonul nu a permis Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA pentru a riposta, Miller a spus că administrația americană ia în considerare toate capacitățile, tacticile și sprijinul pentru Ucraina, într-un mod cuprinzător. "Când aprobăm orice nou sistem de arme sau orice nouă tactică, ne uităm la modul în care va afecta tot câmpul de luptă și întreaga strategie a Ucrainei. Și asta vom continua să facem", a explicat el. "Și dacă ne uităm la armele pe care le-am furnizat, am arătat foarte clar că le pot folosi pentru a riposta împotriva țintelor rusești de peste graniță care efectuează atacuri. Întotdeauna căutăm să vedem dacă există instrumente suplimentare pe care le putem oferi", a adăugat Miller.
  • Rusia vrea să ia cărbune din Donbas - Compania rusă Donskoy Ugol plănuiește să înceapă în această lună exportul de cărbune din regiunea ocupată Donbas prin portul Mariupol, aflat sub controlul Moscovei, relatează publicația rusă de stat RBC, citându-l pe Andrei Certkov, un oficial pro-rus din Donețk. Directorul companiei ruse, Oleg Kniazev, a afirmat că sunt în curs negocieri pentru exporturi către clienți din China, India, Iran, Uzbekistan și Malaezia. Transporturile ar urma să treacă prin porturile Taganrog și Rostov-on-Don din Rusia, iar pe calea ferată prin Azerbaijan și Iran. Anul acesta, Donskoy Ugol a închiriat zece mine de cărbune de la autoritățile ruse din regiunea Lugansk. Unele dintre aceste mine au aparținut anterior companiei metalurgice ucrainene Metinvest, controlată de cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov.
  • Iarnă fără curent - Întreruperile în furnizarea energiei electrice și penele de curent vor fi inevitabile în Ucraina în timpul iernii. Potrivit DTEK, cea mai mare companie de energie din Ucraina, în cel mai bun scenariu, ucrainenii ar putea fi nevoiți să reziste cinci ore pe zi fără electricitate, scrie Financial Times. Iar asta doar în cazul în care Rusia nu va mai lovi infrastructura energetică, iar temperaturile nu vor coborî sub -15 grade Celsius. "Întreruperile și opririle sunt inevitabile. Întrebarea este dacă vor fi mari sau mici, iar asta depinde de cât de bine sunt protejate centralele electrice. Apărarea aeriană este vitală, iar descentralizarea sistemului trebuie realizată concomitent", a spus Maksîm Timcenko, directorul DTEK.
  • Avion radar trimis de NATO în spațiul aerian al României - NATO a trimis un avion radar AWACS deasupra României, ca să monitorizeze mișcările armatei ruse la frontierele estice ale Alianței. Decizia survine după ce în ultimele luni mai multe drone rusești au pătruns în spațiul aerian al țării noastre, iar misiunea a fost aprobată de la cel mai înalt nivel. Zborurile vor începe de la bazele aeriene Preveza din Grecia și Geilenkirchen, Germania, a anunțat NATO.
  • Noul șef al NATO, mesaj pentru Ucraina - Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a devenit marţi noul secretar general al NATO, după o ceremonie de predare la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, succedându-i în funcţie norvegianului Jens Stoltenberg. Rutte a asigurat Ucraina de sprijinul NATO și a detaliat cele trei priorităţi ale mandatului său de patru ani: sprijinul pentru Ucraina, "cea mai mare prioritate", consolidarea "apărării noastre colective" şi, de asemenea, dezvoltarea parteneriatelor internaţionale deja angajate de NATO cu ţări terţe. În prima sa conferinţă de presă, noul secretar general al NATO s-a arătat ferm, în continuitatea predecesorului său, în privinţa necesităţii continuării susţinerii Ucrainei. Preşedintele rus Vladimir Putin ”trebuie să-şi dea seama” că NATO ”nu va ceda” în susţinerea Ucrainei, a subliniat el. ”Trebuie să ne concentrăm asupra efortului de război”. ”Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai devreme se va termina” războiul, a declarat el după ce a preluat funcţia. ”Locul Ucrainei este în NATO”, a dat asigurări Mark Rutte, care urmează să arbitreze voinţa Ucrainei de a adera la Alianţă şi puternicele reticenţe asupra acestui punct ale unora dintre cele 32 de state membre NATO - între care Statele Unite şi Germania.
  • G7 pregătește un împrumut pentru Ucraina - Ţările din Grupul celor Şapte (G7) doresc să ajungă la un acord politic cu privire la un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina până la sfârşitul lunii octombrie, pentru ca banii să poată fi disponibili înainte de sfârşitul acestui an, a declarat un înalt oficial al Comisiei Europene, citat de Reuters. G7 include Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. UE în ansamblu, reprezentată de instituţiile sale, face, de asemenea, parte din grup. Împrumutul pentru Ucraina urmează să fie deservit din profiturile generate de activele ruseşti imobilizate în Occident. Peste două treimi din active, aproximativ 210 miliarde de euro, se află în UE. Prin urmare, blocul european ar oferi cea mai mare parte - până la 35 de miliarde de euro - a împrumutului. Însă decizia UE de a îngheţa banii Rusiei trebuie reînnoită la fiecare şase luni, în unanimitate, în blocul celor 27 de naţiuni.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇