Serviciile de informații americane avertizează: SUA și Europa ar putea fi atacate, dacă Ucraina folosește rachete occidentale pe teritoriul Rusiei

Serviciile de informații americane avertizează: SUA și Europa ar putea fi atacate, dacă Ucraina folosește rachete occidentale pe teritoriul Rusiei

Agențiile de informații americane au avertizat că Moscova poate răspunde cu forță sporită, inclusiv atacuri letale asupra SUA și aliaților săi, dacă Ucrainei i se permite să folosească rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, Regatul Unit și Franța, pentru a lovi teritoriului rus.

New York Times a citat dintr-un raport care arată impactul strategic pe care l-ar putea avea aceste rachete asupra războiului, menționând aprovizionarea limitată a Ucrainei și incertitudinea cu privire la câte națiuni occidentale mai pot furniza aceste rachete, scrie Kyiv Independent.

ADVERTISING

Analiza subliniază riscurile semnificative, dar și beneficiile deciziei, care revine acum președintelui Joe Biden, în urma întâlnirii sale cu președintele Volodimir Zelenski de la Casa Albă.

Evaluarea serviciilor de informații subliniază o serie de potențiale reacții ale Rusiei, în cazul în care SUA și europenii autorizează Ucraina să efectueze lovituri cu rază lungă de acțiune cu rachetele occidentale.

Aceste răspunsuri ar putea include acte sporite de sabotaj și incendiere care vizează infrastructura din întreaga Europă și chiar atacuri potențial letale asupra instalațiilor militare aparținând SUA și aliaților săi.

ADVERTISING

Potrivit oficialilor americani, cea mai mare parte a sabotajului din Europa de până acum a fost orchestrată de agenția de informații militare a Rusiei (GRU).

Dacă Vladimir Putin optează să intensifice această campanie secretă ca răspuns la loviturile cu rachete asupra teritoriului rus, oficialii cred că Kremlinul va continua probabil să opereze din umbră, evitând atacurile directe și deschise asupra instalațiilor militare americane și europene pentru a preveni declanșarea unui conflict mai larg.

ADVERTISING

Lui Joe Biden îi e dificil acum să ia o decizie cu privire la ridicarea restricţiilor de folosire a rachetelor cu rază lungă de acțiune din cauza preocupărilor evidențiate de serviciile de informații americane, au declarat oficiali americani pentru New York Times.

Volodimir Zelenski a făcut eforturi atât în ​​mod public, cât și în privat pentru a obține permisiunea de a lovi teritoriul Rusiei cu rachetele occidentale, dar degeaba.

Vladimir Putin a folosit în mod regulat amenințări pentru a descuraja SUA și aliații săi să trimită armament mai sofisticat în Ucraina.

Dar criticii susțin că administrația lui Biden a fost prea precaută, susținând că înarmarea prea lentă a Ucrainei a afectat performanța pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, susținătorii strategiei actuale subliniază eficiența acesteia în evitarea represaliilor majore ale Rusiei, deși admit că acest echilibru ar putea fi acum în pericol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇