Testarea rachetei intercontinentale Sarmat (Satan II) s-a încheiat cu un eșec. În imaginile din satelit se observă un crater apărut la un poligon de teste din Rusia, semn al unui explozii puternice.
Într-o imagine din satelit a poligonului de testare Plesețk din regiunea Arhangelsk (nord-vestul Rusiei), publicată pe contul MeNMyRC de pe platforma X, se vede un crater imens care se presupune că ar fi fost provocat de o explozie. Fotografia a fost făcută sâmbătă, relatează Meduza.
Analistul militar MT Anderson atrage atenția asupra celor patru motoare care pot fi observate în imagine. EL spune că aceste detalii arată că o rachetă balistică intercontinentală Sarmat a explodat în siloz.
„După cum se vede, testul RS-28 Sarmat a fost un eșec total. Racheta a explodat în siloz, lăsând un crater masiv și distrugând locul de testare. Sarmat este o rachetă alimentată cu combustibil lichid, așa că acest accident ar fi putut avea loc separat de activitatea de lansare efectivă", a scris acesta.
Pavel Podvig, cercetător principal la Institutul ONU pentru Studii privind Dezarmarea, a postat o fotografie din satelit și a sugerat, de asemenea, că acest crater este o consecință a testelor Sarmat nereușite.
Canalul de Telegram Voyennyy Osvedomitel („Informator militar") scrie despre un posibil test de rachetă nereușit. „Pe lângă imaginile din satelit cu locul testului eșuat, un incendiu grav a fost detectat în zona exploziei de către satelitul NASA de monitorizare a incendiilor, FIRMS", se arată în postare.
Ministerul rus al Apărării a raportat singurele teste de succes ale Sarmat în aprilie 2022. În februarie 2023, surse citate de CNN au spus că în ziua vizitei lui Joe Biden la Kiev, Rusia a efectuat o lansare nereușită a rachetei Sarmat. Moscova a dezmințit această informație.
Pe 1 septembrie 2023, agenția spațială rusă Roscosmos a anunțat că sistemul strategic Sarmat a fost pus în stare de luptă.
Vladimir Putin a anunţat teste ICBM reuşite în trecut, inclusiv în aprilie 2022, la doar câteva luni după ce Rusia a invadat Ucraina.
Experţii occidentali au descris racheta ca fiind o „sabie nucleară", iar testul a fost perceput ca o încercare de a distrage atenţia de la eşecurile militare ale Rusiei din acea perioadă, cum ar fi scufundarea navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, Moskva.
Potrivit presei de stat ruse, racheta Sarmat, care a fost dezvăluită pentru prima dată în 2016, are o rază de acţiune de până la 18.000 de kilometri și poate transporta un focos de 10 de tone.
Putin a avertizat în trecut că racheta „le va da de gândit celor care încearcă să ameninţe Rusia".
În 2022, Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos, a inclus România pe lista dușmanilor Rusiei pe care i-a amenințat cu rachetele Sarmat.
„De asta e bine că avem Sarmat. Nu vom cere voie nimănui când vor zbura către lașii de bulgari, ranchiunoșii de români și către muntenegrenii care au trădat istoria noastră comună. Sau către multe alte țări, cum ar fi Suedia", a scris Rogozin pe Twitter, actualmente X, potrivit Novinite.
T.D.