Rusia vrea să-și facă o constelație de sateliți, după modelul Starlink

Rusia vrea să-și facă o constelație de sateliți, după modelul Starlink
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Moscova își propune să dezvolte o rețea de Internet prin satelit, un sistem similar celui creat de Elon Musk. Conform planului, până în 2030, Rusia ar trebui să pună pe orbită aproape 300 de sateliți.

Conștientă de avantajele rețelei de Internet prin satelit Starlink, Rusia plănuiește să creeze un sistem asemănător. Un proiect ambițios, care va necesita resurse uriașe. Costul acestui program este estimat la aproximativ 445 de miliarde de ruble, adică aproximativ 4,87 miliarde de dolari, relatează Meduza.

Până la finele anului 2030, compania privată rusă Bureau 1440 ar trebui să aibă pe orbită 292 de sateliți din cei 383 care vor fi lansați.

ADVERTISING

Potrivit unui document analizat de site-ul citat, cea mai mare parte a costurilor constelației de sateliți de joasă orbită va fi suportată în principal de compania Bureau 1440. Aceasta va aloca 3,6 miliarde proiectului. Alte 1,27 miliarde vor fi asigurate din subvenții pentru lansarea rachetelor, iar 668 de milioane de dolari vor veni sub formă de subvenții pentru lansarea sateliților pe orbita joasă a Pământului.

Oficial, scopul proiectului este creșterea ponderii gospodăriilor din Rusia cu acces la Internet de mare viteză la 97% până în 2030 și la 99% până în 2036.

Bureau 1440 (parte a companiei de tehnologie ICS Holding) e o companie spațială privată rusă care intenționează să lanseze servicii de acces la Internet în 2027. Însă datele despre proprietarii Bureau 1440 și indicatorii financiari ai acestei companii sunt ascunse, scrie Meduza.

ADVERTISING

Planificarea creării unui sistem analog Starlink în Rusia a devenit publică în decembrie 2023. Vedomosti a scris că Bureau 1440 va lansa un serviciu comercial de Internet prin satelit în 2027. Primele trei vehicule spațiale de comunicații ale Bureau 1440 au fost lansate în vara anului trecut, ca parte a misiunii Dawn 1 de efectuare a unor experimente orbitale.

Cu toate resursele pe care Moscova e dispusă să le arunce în joc, crearea unei constelații de sateliți nu va fi, însă, lipsită de provocări.

ADVERTISING

O sursă apropiată unuia dintre dezvoltatorii de echipamente de comunicații autohtone a remarcat pentru Vedemosti că Bureau 1440 ar putea avea dificultăți în punerea sateliților pe orbită, deoarece lansările de rachete sunt programate cu ani înainte. În plus, Rusia nu deține o rachetă grea care să zboare constant cu sarcina utilă mare necesară pentru a transporta sateliți puternici.

Starlink este un sistem global prin satelit implementat de compania SpaceX a miliardarului american Elon Musk pentru a oferi acces la Internet prin satelit de mare viteză în locuri cu conexiuni nesigure sau costisitoare.

Din mai 2019, în cadrul proiectului Starlink, SpaceX a lansat deja peste 7.000 de sateliți, dintre care unii au ieșit deja din uz. Peste 6.300 de astfel de sateliți sunt în prezent pe orbită în stare de funcționare.

Anul trecut, Parlamentul European a aprobat un plan cu un cost de 3,15 miliarde de euro pentru a crea o constelație europeană de sateliți, care să furnizeze servicii de comunicații și Internet atât pentru securitate, cât și pentru utilizatorii publici.

Rețeaua, denumită IRIS² și prezentată pentru prima dată de comisarul pentru piața internă Thierry Breton, va contribui la independența UE față de alte țări și servicii comerciale pentru comunicații vitale, „în special în securitate și apărare”.

Și China a lansat, în luna august, primul său lot de sateliţi pentru internet, care fac parte dintr-o constelație numită "Thousand Sails". Aceasta va avea 15.000 de sateliți care vor oferi o acoperire globală a internetului, rivalizând cu rețeaua Starlink. Până în 2025, Beijingul doreşte să dețină 648 de sateliţi, în prima fază a construcţiei constelaţiei.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇