Războiul va intra într-o nouă fază: Ucraina vrea să înlocuiască militarii din linia întâi cu „soldați de fier" (Galerie foto)

Războiul va intra într-o nouă fază: Ucraina vrea să înlocuiască militarii din linia întâi cu „soldați de fier" (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Șeful spionajului militar ucrainean a prezis că anul acesta zeci de „soldați de fier” vor fi implicați în operațiunile de pe front. Ce sunt aceștia și ce rol au?

Războiul va intra într-o nouă fază, crede Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, o fază în care „soldații de fier”, cum sunt numite dronele terestre echipate cu tehnică de luptă, vor lua locul soldaților în prima linie a frontului.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută la Yalta European Strategy, o conferință internațională anuală a liderilor din politică organizată la Kiev, Budanov a spus că tehnica militară fără echipaj uman este nouă, dar avansează. „Acestea sunt doar lucruri în curs de dezvoltare. În acest an calendaristic cred că numărul acestor sisteme robotizate va crește la un nivel imens, până la câteva zeci", a spus el.

ADVERTISING

Potrivit oficialului ucrainean, inovația în sectorul dronelor este impulsionată de dorința umană de a nu muri.

„Oamenii ezită să intre în luptă, așa că dacă poți să trimiți o dronă, zece drone sau un soldat, vei alege întotdeauna să trimiți zece drone", a adăugat el, potrivit The New Voice of Ukraine.

Șeful serviciilor de informații ucrainene a prevăzut că atât Ucraina cât și Rusia vor dezvolta contramăsuri pentru dronele terestre, dar a spus că este clar că vehiculele fără pilot vor fi o „marcă înregistrată" în inovația militară în următoarele două până la trei decenii.

ADVERTISING

„Poți să construiești altă dronă din zece, dar viețile sunt neprețuite. Acesta este cel mai important lucru", a subliniat el.

Ucraina a testat drone terestre înarmate cu explozibili și minitunuri, prezentând imagini ale unor prototipuri care evoluează de la rolul de vehicule kamikaze până la arme care pot trage de la distanță asupra inamicului.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat în luna mai că a aprobat oficial zece „complexe robotice" pentru a fi utilizate în armată, menționând că este vorba despre „platforme robotizate la sol" care pot fi folosite pentru a transporta arme sau pentru a executa foc.

ADVERTISING

În iulie, ministerul a folosit pentru prima oară sintagma „soldați de fier", arătând că dorește ca dronele să îndeplinească ordinele de luptă în locul soldaților, menționând drept exemple roboți care pot săpa tranșee, roboți pentru misiuni de recunoaștere, platforme de transport arme și asistență logistică.

Ultimele luni de război au adus în prim-plan și câteva UAV-uri ingenioase folosite de armata ucraineană, precum „dronele-dragon" care varsă foc pe câmpul de luptă și o dronă aeriană echipată cu o pușcă AK-74 acționată de la distanță.

Ucraina se așteaptă să construiască peste un milion de drone în acest an după ce și-a crescut producția în ultimele luni, un salt exponențial față de primele luni ale anului 2022, imediat după începerea războiului.

Kievul susține că în decembrie a produs de 50 de ori mai multe drone în decembrie decât toată producția din primul an de război.

Rusia a trimis, de asemenea, platforme terestre fără echipaj uman pe front, precum două drone înarmate cu lansatoare de grenade AGS-17.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Moscova intenționează să crească producția de drone la 1,4 milioane în 2024, ceea ce ar fi o creștere de aproximativ 10 ori față de anii precedenți.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇