Armata britanică va avea un hangar uriaș în care își va testa echipamentele militare în condiții de război electronic. Construcția va adăposti avioane de luptă, elicoptere și drone.
Ministerul britanic al Apărării pregătește o unitate experimentală pentru a înțelege mai bine cum își poate proteja aeronavele împotriva bruiajului GPS și a altor amenințări, în contextul în care conflictul din Ucraina a demonstrat potențialul distructiv al războiului electronic, relatează Business Insider.
În noul hangar de teste, care se va număra printre cele mai mari din Europa și care va adăposti aeronave mari, vor fi simulate medii ostile de acțiune și vor fi testate unele dintre cele mai avansate echipamente militare britanice, a anunțat Ministerul Apărării de la Londra într-un comunicat.
Construcția va fi suficient de încăpătoare pentru a adăposti avioane stealth de luptă F-35, elicoptere Chinook de transport și drone Protector de luptă.
"Amenințările care bruiază aparatura GPS și dezorientează echipamentul militar au devenit comune. Această unitate de testare de ultimă generație ne va ajuta să eliminăm vulnerabilitățile din platformele noastre, să ne protejăm securitatea națională și să protejăm mai bine Forțele Armate în desfășurările globale", arată ministrul britanic al Apărării, Maria Eagle, într-un comunicat.
Războiul electronic a devenit un element primordial al războiului din Ucraina, unde ambele tabere folosesc bruiajul și alte metode de interferență digitală pentru a face față preciziei tot mai ridicate a armelor, precum dronele de atac și munițiile ghidate.
Prin folosirea amplă a unor astfel de arme pe câmpul de luptă, atât Rusia, cât și Ucraina au fost nevoite să caute soluții inovative pentru a-și înteți capacitățile de război electronic și pentru a dezvolta contramăsuri care să le ofere un avantaj în fața inamicului.
Țările NATO, inclusiv SUA și Marea Britanie, urmăresc cu atenție de la începutul conflictului tendințele în războiul electronic care se dezvoltă în Ucraina și își adaptează forțele armate pentru ca acestea să fie pregătite în cazul unei confruntări armate.
În Marea Britanie, planul include construirea unui "hangar tăcut", care va reduce emisia de unde radio. Simulatoarele GPS amplasate în interior vor permite armatei să testeze cât de bine fac față echipamentele militare la bruiaj și alte amenințări electronice.
"Întrucât hangarul este izolat, testele nu vor afecta serviciile de urgență sau controlul de trafic aerian", a precizat ministerul.
Compania britanică QinetiQ a primit contractul de 26 de milioane de euro pentru a ridica hangarul. Acesta va fi finalizat în 2026.
T.D.