Laboratoarele secrete care construiesc o "armată de roboți" pentru a lupta împotriva Rusiei

Laboratoarele secrete care construiesc o "armată de roboți" pentru a lupta împotriva Rusiei

Ucraina speră să asambleze o mulţime de drone ieftine, fără pilot, care vor ucide trupele ruseşti şi îi vor salva pe propriii soldaţi şi civili răniţi.

O reţea de laboratoare, adăpostite în sute de ateliere secrete din Ucraina, construieşte această armată de roboţi la o fracţiune din costul de import al unor modele similare: 35.000 de dolari, relatează Sky News.

Potrivit estimărilor, aproximativ 250 de întreprinderi de apărare din întreaga ţară creează maşinile ucigaşe în locaţii secrete care, de obicei, arată ca nişte ateliere rurale de reparaţii auto.

ADVERTISING

Angajaţii de la startup-uri precum cele conduse de antreprenorul Andrii Denîsenko pot asambla un vehicul terestru fără pilot, numit Odyssey, în patru zile, într-o magazie.

"Ne luptăm cu o ţară uriaşă, iar ei nu au nicio limită de resurse. Înţelegem că nu putem pierde o mulţime de vieţi omeneşti", a declarat Denîsenko, care conduce startup-ul militar UkrPrototyp. "Războiul este matematică", spune el.

Prototipul Odyssey de 800 kg poate călători până la 30 km cu o singură încărcare a unei baterii de mărimea unui mic cooler pentru bere.

ADVERTISING

Acesta acţionează ca o dronă de salvare şi aprovizionare, dar poate fi modificat pentru a transporta o mitralieră grea operată de la distanţă sau pentru a lansa încărcături de deminare.

O a patra ramură a armatei ucrainene - forţele sistemelor fără pilot - s-a alăturat armatei, marinei şi forţelor aeriene în luna mai. "Echipajele de roboţi vor deveni dispozitive logistice, camioane de remorcare, mineri şi genişti, precum şi roboţi care se autodistrug", se arată pe o pagină guvernamentală de strângere de fonduri după lansarea forţelor sistemelor fără pilot.

ADVERTISING

Mîhailo Fedorov, viceprim-ministrul pentru transformare digitală, încurajează cetăţenii să urmeze cursuri online gratuite şi să asambleze drone aeriene la domiciliu. El doreşte ca ucrainenii să producă un milion de aparate de zbor pe an.

Human Rights Watch şi alte grupuri internaţionale pentru drepturile omului solicită interzicerea armelor care exclud luarea deciziilor de către oameni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇