În ziua 911 de război, Rusia susţine că a împiedicat o nouă incursiune a unui grup de „sabotori” ucraineni în regiunea de frontieră Briansk, care se află la vest de Kursk, la nord de regiunile Cernigău și Sumî ale Ucrainei și la est de granița cu Belarusul.
Adăposturi antiaeriene modulare au început să fie instalate pe străzile mai multor oraşe din Kursk. Astfel de unități vor fi amplasate în apropierea a 60 de staţii principale de autobuz din orașul Kursk, dar și în oraşul Jeleznogorsk şi vor fi în curând amenajate şi la Kurciatov, în apropierea centralei nucleare Kursk, au anunțat autoritățile locale.
Tot în Rusia, mai multe explozii au avut loc în regiunea Volgograd, la 900 km sud-vest de Moscova, în urma unui atac cu drone. Acestea au vizat baza aeriană Marinovka din apropierea orașului Oktiabrskii, unde a izbucnit un incendiu.
În plus, au fost aduşi preoți la locul altui incendiu uriaș, care arde de 4 zile la un depozit de combustibil din regiunea Rostov. Preoții au rostit rugăciuni lângă mașinile de pompieri și au adus cu ei o icoană mare a Rugului Aprins, considerată un talisman împotriva focului.
Războiul este însă şi cibernetic. Serverele mai multor canale de știri din Rusia au fost atacate de specialiștii din Ministerul ucrainean al Apărării, astfel că imagini din războiul cu Ucraina au fost difuzate în direct de trei ori, în prime time. Singura soluție găsită de autoritățile ruse a fost oprirea canalelor de televiziune vizate de atac pentru o perioadă de timp mai lungă.
Pe de altă parte, Kremlinul a lansat o campanie complexă de propagandă internă menită să justifice ruşilor de ce armata acordă prioritate ofensivei din estul Ucrainei în detrimentul apărării din regiunea Kursk. Iar Ministerul rus al Apărării formează trei grupuri noi de luptă în Kursk, Belgorod și Breansk pentru a apăra aceste regiuni.
Între timp, forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în Kursk, dar au făcut progrese marginale. În Ucraina, forțele ruse au avansat recent la sud-est de Pokrovsk, la sud-vest de orașul Donețk și la nord-est de Robotîne, arată analiza ISW.
Iar peste ocean Departamentul de Justiție a deschis o investigație asupra cetățenilor americani care lucrează cu instituțiile media ale statului rus, a informat New York Times, citând oficiali informați cu privire la anchetă.
Evoluţia pe cele două fronturi
- Tentativă de incursiune - Rusia susţine că a împiedicat incursiune a unui grup de "sabotori" ucraineni în regiunea de frontieră Briansk, care se află la vest de Kursk, la nord de regiunile Cernigău și Sumî ale Ucrainei și la est de granița cu Belarusul. Miercuri, canale rusești de Telegram au răspândit informații contradictorii despre ciocniri în apropierea graniței la Briansk. Canalul pro-Kremlin Mash Telegram a susținut că grupul era format din aproximativ 200 de soldați ucraineni. "În timpul luptelor, încercarea de a intra a fost împiedicată de forţele ruse ale FSB în regiunea Briansk şi de unităţi ale forţelor armate ruse. Inamicul a fost lovit de tiruri", a scris pe Telegram guvernatorul Aleksandr Bogomaz. Potrivit lui, forțele ruse au „prevenit” atacul asupra regiunii și „au provocat o înfrângere militară” soldaților ucraineni. Armata ucraineană nu a comentat aceste rapoarte.
- Adăposturi aeriene instalate în Kursk - Adăposturi antiaeriene modulare au început să fie instalate pe străzile mai multor oraşe din regiunea Kursk, conform unui anunţ făcut joi de autorităţile regionale. "Astăzi a început instalarea adăposturilor din beton armat la Kursk", a scris pe Telegram guvernatorul regional Alexei Smirnov. Într-un clip video publicat de guvernator, pe o stradă însorită se poate vedea un adăpost gri, pe care este inscripţionat cu roşu "Ukrîtie" ("Adăpost"). Adăposturile în cauză urmează să fie amenajate în apropierea a 60 de staţii principale de autobuz. Decizia privind instalarea unor astfel de echipamente a fost luată de unitatea de criză creată în regiunea Kursk în faţa ofensivei armatei de la Kiev. Adăposturi modulare urmează, de asemenea, să fie înfiinţate în oraşul Jeleznogorsk şi vor fi în curând amenajate şi la Kurciatov, în apropierea centralei nucleare Kursk.
- Rusia formează trei grupuri noi de luptă - Ministerul rus al Apărării formează trei grupuri noi de luptă în Kursk, Belgorod și Briansk, pentru a apăra aceste regiuni în fața ofensivei Ucrainei. Potrivit oficialilor ruși, în Kursk au fost trimise deja echipamentele necesare, precum drone, echipamente de război electronic, centrale electrice de mici dimensiuni și ATV-uri, iar în Briansk sunt expediate sisteme antidrone și sisteme de bruiaj radio, precum și alte echipamente necesare pentru a face față atacurilor ucrainene cu drone.
- Feribot scufundat - Un feribot încărcat cu cisterne de combustibil s-a scufundat în portul rusesc de la Marea Neagră Kavkaz, din sudul regiunii Krasnodar, după un atac ucrainean, au declarat autorităţile locale. Feribotul care transporta 30 de cisterne de combustibil, după cum a confirmat Fiodor Babenkov, şeful districtului din oraşul Temriuk care include portul, a suferit daune semnificative în urma atacului, care a provocat un incendiu. Încă nu se ştie dacă sunt şi victime. Potrivit canalului Telegram Baza, 15 persoane se aflau la bordul navei şi au fost date dispărute după atac. Ucraina nu a comentat incidentul.
- Avansuri de ambele părţi - Între timp, forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în Kursk, dar au făcut progrese marginale. În Ucraina, forțele ruse au avansat recent la sud-est de Pokrovsk, la sud-vest de orașul Donețk și la nord-est de Robotîne, adaugă analiza ISW.
- Încă trei sate ocupate de ruși - Trupele ruse au capturat miercuri încă trei localități în regiunea Donețk - Komîșhivka, Zavitne și Novojelanne - și au avansat spre orașul Mîkolaivka, anunță canalul de Telegram DeepState.
- Pană de curent în Herson - Orașul Herson din sudul Ucrainei a rămas parțial fără curent, din cauza unui atac asupra rețelei energetice. În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat 24 de localități din regiunea Herson, distrugând mai multe elemente de infrastructură, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale.
- Atacuri respinse în Pokrovsk - În ultimele 24 de ore forțele ucrainene au respins 53 de atacuri ale trupelor ruse pe frontul din Pokrovsk, unde s-au semnalat cele mai intense confruntări. 134 de lupte s-au dat în acest interval în nouă sectoare ale frontului din Ucraina, a anunțat joi dimineață Statul Major al armatei.
- Copii evacuaţi - Toți copiii au fost evacuați din 90 de localităţi din regiunea Donețk, în timp ce alți 4.912 de copii rămân în 30 de așezări din prima linie din districtele Kramatorsk și Bahmut, a declarat guvernatorul Vadim Filaşkin. Regiunea este ținta principală a ofensivei rusești. "Situația de pe front devine din ce în ce mai complicată, iar situația umanitară devine tot mai complicată. Este important pentru noi și aliații noștri occidentali să ne amintim acest lucru", a scris Filaşkin, pe Telegram.
Ce se întâmplă în Rusia
- Propagandă de război - Kremlinul pare să fi lansat o campanie complexă de propagandă internă menită să justifice publicului de ce Rusia acordă prioritate ofensivei din estul Ucrainei în detrimentul apărării din regiunea Kursk. Vladimir Putin pare să ceară Rusiei să învingă incursiunea Ucrainei în Kursk, fără a sacrifica stabilitatea regimului său. El a prioritizat ofensiva din estul Ucrainei şi-și concediază locotenenții incompetenți, dar loiali, se arată în analiza experţilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
- Putin s-a întâlnit cu premierul chinez - Putin s-a întâlnit miercuri cu premierul chinez Li Qiang, la Moscova și a salutat relaţiile comerciale „înfloritoare” cu China. Liderul de la Kremlin a declarat că „planurile şi proiectele comune la scară largă” dintre Rusia şi China în domeniile economic şi umanitar vor „continua timp de mulţi ani”, potrivit unui raport al Kremlinului. Călătoria de patru zile a lui Li, care va include o oprire în Belarus, este prima vizită în Rusia a unui oficial chinez la nivel înalt de când ucrainenii au pătruns în Kursk, în urmă cu două săptămâni.
- Explozii în Volgograd - Mai multe explozii au fost auzite noaptea trecută în regiunea rusă Volgograd, la 900 km sud-vest de Moscova, în urma unui atac cu drone. Acestea au vizat baza aeriană Marinovka din apropierea orașului Oktiabrskii, unde a izbucnit un incendiu, relatează Kyiv Independent. Potrivit canalelor de Telegram Baza și Mash, localnicii au auzit între șase și zece explozii puternice în timpul atacului, însoțite de zgomotele caracteristice dronelor. Guvernatorul regiunii, Andrei Bociarov, a confirmat că atacul a lovit baza militară, adăugând că cele mai multe drone au fost distruse de apărarea aeriană. În urma prăbuşirii a cel puţin unuia din aceste aparate, "a izbucnit un incendiu la o instalaţie a Ministerului Apărării", care a fost stins, a precizat Bocearov, adăugând că nu s-au înregistrat victime.
- Apărarea aeriană a avut de lucru - Rusia a susţinut joi dimineaţă că a dejucat mai multe atacuri ucrainene cu drone şi rachete. Două rachete ucrainene şi o dronă au fost distruse de apărarea aeriană în regiunea Kursk. În regiunea sudică Rostov, a fost "dejucat" un atac realizat cu cinci drone, fără a provoca pagube sau victime. De asemenea, o dronă a fost distrusă în regiunea Voronej şi o alta în regiunea Briansk.
- Canalele de știri sub atac, războiul se vede live - Serverele mai multor canale de știri din Rusia au fost atacate, iar imagini din războiul cu Ucraina au fost difuzate în direct. Imaginile de la agenția de informații militare a Ucrainei au fost difuzate de trei ori miercuri, în prime time, pe canalele Pervourlsk TV, Eurasia 360, Channel One Eurasia, dar și altele. Unele dintre aceste posturi fac parte din trustul media controlat de oligarhul Andrei Komarov. "Experții ruși în securitate cibernetică au încercat să remedieze situația", au declarat surse din serviciile de informații. Soluția găsită de autoritățile ruse a fost oprirea canalelor de televiziune vizate de atac, pentru o perioadă de timp mai lungă. Atacul a fost organizat de specialiștii în securitate cibernetică ai Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat o sursă din serviciile secrete ucrainene pentru Ukriform.
- Anchetă penală împotriva unor jurnaliști străini - Rusia a deschis o anchetă împotriva unui jurnalist CNN, Nick Paton Walsh, şi a două jurnaliste ucrainene, Diana Buţko şi Olesia Borovik, care au realizat reportaje în regiunea Kursk, după ce au trecut în mod ”ilegal” frontiera din Ucraina. Serviciile riuse de securitate (FSB) anunţă într-un comunicat publicat joi că au ”deschis o anchetă penală” împotriva jurnaliștilor menționați. O procedură asemănătoare a fost lansată la 17 august de către autorităţile ruse împotriva a doi jurnalişti italieni de la postul public RAI, Stefania Battistini şi Simone Traini, din acelaşi motiv. Jurnaliştii vizaţi de aceste anchete - care nu se află în Rusia - riscă până la cinci ani de închisoare, potrivit Codului Penal rus.
- Cu popa la incendiu - În Rusia, au fost aduşi preoți la locul unui incendiu uriaș care arde de 4 zile la un depozit de combustibil din regiunea Rostov. Aproximativ 20 din cele 74 de rezervoare de stocare au luat foc, după un atac ucrainean cu dronă. Preoții au rostit rugăciuni lângă mașinile de pompieri și au adus cu ei o icoană mare a Rugului Aprins, considerată un talisman împotriva focului.
Alte informaţii relevante
- Mare secret - Ucraina şi-a pregătit ofensiva în regiunea rusă Kursk "în mare secret şi fără niciun feedback", a dat asigurări cancelarul german Olaf Scholz, aflat la Chişinău. "Prin urmare, monitorizăm îndeaproape evoluţia situaţiei", a menţionat Scholz, adăugând că ar putea fi vorba de o "operaţiune foarte limitată din punct de vedere al spaţiului şi probabil şi al timpului". El a reafirmat că Germania, al doilea cel mai mare contributor de ajutor pentru Ucraina după Statele Unite, va continua să sprijine lupta Kievului împotriva invaziei ruse, în pofida planurilor de a reduce bugetul în 2025.
- Țintele atacului din regiunea Moscova - Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a declarat că atacul masiv cu drone din regiunea Moscova a țintit un centru de comunicații radio, aeroportul Ostafiivo din Moscova și baza aeriană Millerovo din regiunea Rostov. El a menționat că aproximativ 50 de drone au fost implicate în operațiune. The War Zone notează, însă, că datele furnizate de NASA nu indică niciun incendiu produs la Ostafiivo sau Millerovo, iar Budanov nu a dezvăluit amplasamentul centrului de comunicații radio.
- Avertisment SUA despre posibile atacuri - Ambasada Statelor Unite de la Kiev a anunțat că există un risc crescut de atacuri ruseşti cu rachete şi drone pe tot teritoriul Ucrainei în zilele următoare, în condiţiile în care ţara se pregăteşte să marcheze sâmbătă 33 de ani de la independenţa faţă de URSS. "Ambasada SUA la Kiev estimează că în următoarele zile şi în weekend există un risc crescut de atacuri ruseşti cu drone şi rachete pe întreg teritoriul Ucrainei, în legătură cu Ziua Independenţei Ucrainei, marcată pe 24 august", se arată în comunicatul postat pe site-ul ambasadei.
- Americani anchetaţi - Departamentul de Justiție al Statelor Unite a deschis o investigație asupra cetățenilor americani care lucrează cu instituțiile media ale statului rus, a informat New York Times, citând oficiali informați cu privire la anchetă. Aceasta are ca scop atenuarea interferenței Kremlinului în alegerile prezidențiale din noiembrie. FBI a percheziționat luna aceasta casele a doi comentatori proeminenți, Scott Ritter, un fost inspector de arme al ONU, și Dimitri Simes, un consilier al fostului președinte Donald Trump. Sunt așteptate mai multe raiduri FBI și posibile acuzații penale. Oficialii serviciilor de informații americane au emis un avertisment în iulie că Rusia intenționează să desfășoare campanii de dezinformare în timpul alegerilor prezidențiale.