Ucraina a prezentat o listă cu ținte pe care vrea să le lovească pe teritoriul Rusiei, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Washington, vineri, între oficiali de rang înalt din cele două țări, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov. El a mai spus că a cerut administrației Biden să ridice restricția pentru folosirea de către Ucraina pe teritoriul rus a armelor americane cu rază lungă de acțiune.
Prezent la emisiunea The Situation Room, de la CNN, Rustem Umerov a spus că administrația Biden încă ia în considerare cererea sa de a ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi mai adânc pe teritoriul rus.
„Am explicat ce capabilități avem nevoie pentru a proteja cetățenii împotriva terorii pe care rușii ne-o provoacă, așa că sper că am fost auziți”, a spus Umerov, în interviul cu Alex Marquardt de la CNN.
În ciuda cererilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, nu sunt așteptări prea mari ca SUA să relaxeze acum restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a sistemelor de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS).
„Ucrainenii pot folosi asistența de securitate americană pentru a se apăra împotriva atacurilor transfrontaliere, cu alte cuvinte, pentru contraatacuri. Dar în ceea ce privește loviturile cu rază lungă, lovituri adânci în Rusia, politica noastră nu s-a schimbat”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general-maior Pat Ryder.
Ucraina are doar o cantitate limitată de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, iar SUA a spus clar că Kievul nu ar trebui să se aștepte la o altă livrare semnificativă de ATACMS, atât ca urmare a stocurilor reduse americane, dar și a timpului lung de producție a acestei arme, a spus un oficial american.
Vorbind înainte de întâlnirea dintre secretarul apărării Lloyd Austin și Umerov, oficialul american a spus că multe dintre țintele importante ale Ucrainei din Rusia sunt în afara razei de acțiune a ATACMS. Armata rusă și-a retras activele militare de mare valoare departe de linia frontului, inclusiv avioanele care lansează bombe ghidate și care au provocat ravagii asupra țintelor ucrainene.
Însă Umerov a respins aceste evaluări, spunând că a prezentat SUA o listă de ținte pe care Ucraina vrea să le lovească cu ATACMS. De exemplu, spune Umerov, „aerodromurile pe care le folosesc pentru a lovi orașele noastre sunt în raza loviturilor adânci”.
Umerov a mai spus că Ucraina încearcă să ridice restricțiile privind ATACMS pentru a proteja civilii și infrastructura ucraineană: „Ei îi ucid pe cetățenii noștri. De aceea vrem să-i descurajăm, vrem să-i oprim, nu vrem să permitem aviației lor să se apropie de granițele noastre pentru a ne bombarda orașele”.
Ucraina și-a folosit stocul existent de ATACMS pentru a lovi obictive rusești importante în Crimeea ocupată, inclusiv apărarea aeriană, depozite de muniție și aerodromuri. Întreaga peninsulă Crimeea se află în raza de acțiune a ATACMS, făcând-o zona ideală pentru utilizarea rachetelor fabricate în SUA, a spus oficialul american.
Deocamdată, SUA rămâne concentrată pe apărarea aeriană critic necesară, pe care administrația Biden a furnizat-o în aproape fiecare pachet de ajutor militar.
De asemenea, SUA a plasat Ucraina în fruntea listei de priorități pentru apărarea aeriană, a spus oficialul american, redirecționând 2 miliarde de dolari în active de apărare aeriană către Kiev, care inițial erau destinate altor țări.
De ce a fost destituit șeful forțelor aeriene
Umerov a negat, de asemenea, că destituirea comandantului Forțelor Aeriene Ucrainene a fost legată de moartea unuia dintre cei mai buni piloți ai Ucrainei, atunci când un avion de vânătoare F-16 fabricat în SUA s-a, la începutul acestei săptămâni.
„Aș spune că aceasta este, probabil, o rotație. Sunt două probleme separate, în acest moment nu le-aș conecta”, a spus Umerov.
Zelenski nu a spus dacă decizia sa de a-l demite pe șeful forțelor aeriene, Mykola Oleshchuk, are legătură cu prăbușirea F-16 de luni, dar a spus că personalul trebuie protejat și nivelul de comandă al Forțelor Aeriene trebuie „întărit”.
Umerov a mai spus că Ucraina încă investighează ce s-a întâmplat, în cazul prăbușirii avionului F-16.
„Analizăm ce s-a întâmplat. Am dat acces la investigații și partenerilor noștri, astfel încât să analizeze și investigheze împreună cu noi”, a spus Umerov.
Cuvântul de ordine la Kursk: rezistăm!
Cu toate privirile îndreptate către incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk, Umerov a spus că Ucraina se concentrează mai mult pe „capabilitățile” pe care le permite acea zonă, decât pe menținerea teritoriului rus pentru a-l schimba pentru terenul capturat de Rusia de la Ucraina.
„Ne concentrăm pe creșterea capacităților noastre de a rezista, de a respinge rușii din teritoriile temporar ocupate,” a spus Umerov.
Comandantul armatei Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a declarat vineri că forțele ucrainene au avansat cu încă doi kilometri în Kursk, în ultimele 24 de ore.
„În ultima zi, trupele noastre au avansat până la 2 kilometri în unele zone, preluând controlul asupra a 5 kilometri pătrați din teritoriu”, i-a spus Sîrski lui Zelenski și altor oficiali într-o ședință de stat major.
Dar pe măsură ce Ucraina avansează mai adânc în Kursk, forțele rusești câștigă treptat teren în estul Ucrainei, remarcă CNN, înaintând încet spre orașul Pokrovsk, un oraș strategic situat pe un drum de aprovizionare cheie între centrele militare.
Orașul formează coloana vertebrală a apărării Ucrainei în zonă, de aceea ar fi un câștig extrem de valoros pentru armata rusă, chiar dacă obținut cu un cost foarte mare. Potrivit unor surse americane, Rusia înregistrează 1.000 de victime pe zi în ofensiva din estul Ucrainei, rata cea mai mare de victime din conflict.