Ucraina distruge „Sapphire” - cel mai nou sistem antidrone din Kursk (Video)

Ucraina distruge „Sapphire” - cel mai nou sistem antidrone din Kursk (Video)

Forțele de operațiuni speciale (SSO) ale Ucrainei au distrus cel mai recent sistem de război electronic (EW) „Sapphire” al Rusiei din regiunea Kursk, potrivit unui comunicat al SSO postat pe Telegram.

„Operatorii SSO au vizat și distrus sistemul EW rusesc „Sapphire” din regiunea Kursk. Prejudiciul a fost cauzat de vehiculele aeriene fără pilot (UAV) de atac, care au distrus sistemul de rachete antiaeriene „Sapphire”. Inamicul a înregistrat și victime, atât morți, cât și răniți”, a informat SSO, fără a preciza numărul exact, potrivit Kyiv Post.

ADVERTISING

O înregistrare de la o cameră montată pe o dronă, pe care Kyiv Post nu a putut să o verifice în mod independent, a arătat deteriorarea sistemului antiaerian rusesc.

Cu toate acestea, calitatea scăzută a filmării a făcut dificilă identificarea sistemului EW care a fost vizat.

În videoclip, pot fi văzuți militari ruși încercând să-și evacueze camarazii răniți, deși este greu de determinat numărul exact de răniți.

În iulie 2023, agenția de stat rusă TASS a raportat că forțele ruse au folosit noul sistem EW „Sapphire” pentru prima dată în zona de luptă din Ucraina.

ADVERTISING

„Sistemul a funcționat foarte bine”, a menționat o sursă de la TASS.

Presa rusă a susținut la acea vreme că „Sapphire” ar putea contracara toate tipurile de drone. Atunci când detectează o amenințare, sistemul poate clasifica instantaneu tipul de UAV și poate evalua nivelul de pericol. Sistemul EW ar lansa apoi o alarmă și ar începe să „blocheze” drona inamică.

Potrivit producătorului, „Sapphire” ar detecta și clasifica dronele la o distanță de până la 30 de kilometri și le-ar contracara la o rază de până la cinci kilometri.

ADVERTISING

Surse rusești au susținut, de asemenea, că sistemul ar putea suprima stațiile de control a dronelor de la sol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇