Ministerul rus al Apărării susţine că Republica Moldova ar facilita, alături de România, transportul de materiale biologice sensibile din Ucraina către SUA, aparent pentru fabricarea unei arme biologice.
Moscova acuză că au fost făcute peste 2.000 de astfel de transporturi, în perioada august 2022 – mai 2024, prin companii controlate de Maia Sandu. În replică, Chişinăul transmite că toate aceste afirmaţii sunt „ficţiune pură”, relatează agenţia TASS.
Cel care face acuzaţiile este generalul Igor Kirillov, şeful trupelor de apărare radiologică, chimică şi biologică (RCDBZ) ale Forţelor Armate Ruse.
„Includerea Moldovei şi a României în schema de transport poate fi văzută ca începutul unui program pe scară largă de schimbare a lanţurilor logistice în sfera exportului masiv de material biologic în Statele Unite”, a declarat generalul, în timpul unui briefing pe tema „analizei unor documentelor legate de activităţile biologice militare ale SUA”.
Transportul de biomateriale din Ucraina prin Moldova, în interesul laboratoarelor americane, este efectuat, printre altele, de firme americane şi companii controlate de preşedintele Maia Sandu, a susţinut Kirillov.
"Vă atrag atenţia asupra faptului că escortarea încărcăturilor biologice care vin din Ucraina este asigurată de companiile de logistică Gamma Logistics şi Aerotranscargo, controlate de preşedintele moldovean Maia Sandu, precum şi de instituţiile medicale din Chişinău şi organizaţiile intermediare occidentale", a declarat acesta.
Pentagonul ar folosi Moldova ca nod de tranzit
Din partea Ucrainei, compania Biopartners, o filială a firmei americane cu acelaşi nume, este implicată în exportul de mărfuri periculoase în Moldova, susţine şeful trupelor RCDBZ. O filială a unuia dintre cei mai mari furnizori ai Pentagonului, Q2 Solution, este de asemenea implicată în logistică, a mai afirmat acesta.
Generalul rus a vorbit, de asemenea, despre oficialii companiilor ucrainene şi americane direct implicate în exportul de biomateriale. Ar fi vorba, în special, despre Andrii Gorkavciuk şi Svitlana Stefanenko - şefii biroului din Kiev al companiei Biopartners, care ar fi efectuat livrări de crio-containere către SUA conţinând material biologic al cetăţenilor ucrainene.
„Marianna Hredil şi Liudmila Gorodnia - angajaţi ai filialei americane a aceleiaşi companii - sunt specializate în probleme de sprijin juridic pentru exportul de biomateriale prin eludarea legii.
Sub conducerea lor, au interacţionat cu organizaţii americane şi mari companii farmaceutice în cadrul studiilor clinice pentru medicamente experimentale. Kahaber Zaalişvili gestionează colecţia de material clinic şi patologico-anatomic, participă la organizarea de studii clinice în Ucraina", a acuzat el.
Potrivit lui Kirillov, datorită acţiunilor lor, Departamentul Apărării al SUA a putut folosi Moldova ca nod de tranzit pentru exportul de materiale biologice ale cetăţenilor ucraineni. "În acelaşi timp, beneficiarii finali au fost companiile farmaceutice americane afiliate Pentagonului care efectuau studii medicale şi clinice dubioase", susţine el.
Moldova acuză propagandă
În replică, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a declarat miercuri că aceste afirmaţii sunt „ficţiune pură”, iar scopul lor este de a „discredita autorităţile moldoveneşti şi parcursul european” al ţării.
„Moldova a aderat la toate normele internaţionale împotriva răspândirii armelor biologice şi le respectă cu stricteţe", a subliniat MAE de la Chişinău.
Chişinăul avertizează totodată că „propaganda rusă încearcă promovarea ideii că Ucraina poate folosi în perspectivă substanţe biologice”.
„Elementul nou apărut acum e că şi Moldova ar fi implicată logistic în acest proces. Declarăm cu fermitate: sunt falsuri, menite să creeze confuzii şi ambiguităţi cu scopul discreditării autorităţilor moldoveneşti şi căii europene a ţării noastre.
Mesajul fals a apărut premeditat de Ziua Independenţei, cu scopul de a umbri sărbătoarea şi a provoca dezbinare. Republica Moldova este ataşată tuturor normelor internaţionale împotriva proliferării armelor biologice şi aşa va rămâne”, a comunicat Ministerul de la Chişinău, citat de NewsMaker şi, parţial, de agenţia TASS.