Putin vrea să schimbe doctrina nucleară a Rusiei: Să fie vizate și țările care doar susțin, în orice fel, un atac pe teritoriul rus

Putin vrea să schimbe doctrina nucleară a Rusiei: Să fie vizate și țările care doar susțin, în orice fel, un atac pe teritoriul rus

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că a fost propusă modificarea doctrinei nucleare, astfel încât Rusia să poată să folosească armele nucleare și împotriva unei țări care doar sprijină, fără a participa direct, orice atac, cu orice fel de arme, asupra teritoriului rus. Schimbarea este anunțată în contextul în care Ucraina încearcă să-şi convingă aliaţii să-i permită folosirea de rachete cu rază lungă pe care le-a primit de la ei pe teritoriul rus.

„Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată un atac comun al țărilor respective asupra Federației Ruse”, a declarat preşedintele rus în cursul unei reuniuni televizate cu membri ai Consiliului de Securitate al Rusiei, relatează AFP.

ADVERTISING

Putin a detaliat spunând că, în consecință, Rusia ar putea folosi arme nucleare în cazul oricărui atac masiv ce reprezintă o amenințare critică la adresa suveranității sale, inclusiv cu rachete, avioane sau drone.

„Vom lua în considerare o astfel de posibilitate dacă primim informaţii valide privind lansarea masivă de mijloace de atac aerospaţiale şi trecerea lor peste graniţa statului nostru", a avertizat Putin.

În ultima perioadă, Ucraina a atacat în mai multe zone teritoriul rus, cea mai de amploare incursiune fiind cea din regiunea Kursk, iar în toată această perioadă, Kievul a încercat să obțină acceptul aliaților pentru a folosi rachetele cu rază lungă de acţiune primite de la ei pe teritoriul Rusiei.

ADVERTISING

În intervenția sa, Vladimir Putin a mai spus că Rusia a avut întotdeauna „o abordare foarte responsabilă pe aceste probleme", dar „vedem că actuala situaţie militară şi politică evoluează foarte dinamic şi trebuie să luăm în considerare acest lucru", a adăugat el.

„Este vorba în special de apariţia de noi surse de ameninţări şi riscuri militare pentru Rusia şi aliaţii săi", a precizat şeful statului rus.

În acest moment, doctrina nucleară rusă prevede folosirea armelor nucleare doar ca răspuns la un atac asupra Rusiei cu arme de distrugere în masă sau în caz de agresiune cu arme convenţionale, care „ameninţă existenţa statului".

ADVERTISING

Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS), Rusia are cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume, controlând circa 5.580 de focoase nucleare. Dintre acestea, circa 1.200 sunt expirate, dar în mare parte intacte, iar aproximativ 4.380 sunt stocate pentru a fi utilizate de către lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază mai scurtă.

Dintre focoasele stocate, sunt desfășurate 1.710 de focoase strategice: 870 pe rachete balistice terestre, 640 pe rachete balistice lansate de submarin și circa 200 pe baze de bombardiere grele.

În vara lui 2023, Rusia a desfăşurat arme nucleare tactice și în Belarus, cel mai apropiat aliat al său, care a anunţat în mai un exerciţiu sincronizat cu Moscova pentru verificarea lansatoarelor sale de arme nucleare tactice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇