Putin trebuie să aleagă între Iran și Israel. Occidentul avertizează despre un posibil transfer de tehnologie nucleară de la Moscova la Teheran

Guvernul din Ierusalim, de peste două decenii, face tot posibilul pentru a bloca Iranul să dezvolte un arsenal nuclear. Sprijinul acordat Rusiei de Teheran nu e bine văzut de nicio putere occidentală, iar liderii politici așteaptă decizia lui Putin în ce privește folosirea rachetelor balistice primite de la Iran. Atacarea Ucrainei cu aceste arme va fi un argument pentru ridicarea restricțiilor în ce le privește pe cele occidentale cu rază lungă de acțiune.
Putin trebuie să aleagă între Iran și Israel. Occidentul avertizează despre un posibil transfer de tehnologie nucleară de la Moscova la Teheran
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O operațiune desfășurată cel mai probabil de forțele militare ale Israelului a ucis și rănit peste 1.000 de teroriști Hezbollah, susținuți de Iran, prin aruncarea în aer a pagerelor cu care comunicau, cel mai probabil folosind o versiune Stuxnet, care a supraîncălzit bateriile aparatelor.

În anul 2005, serviciile secrete din SUA, în colaborare cu cele din Israel, lansează „Operațiunea Jocurile Olimpice”, o acțiune subterană de compromitere a capacităților industriale ale Iranului de a produce bomba atomică.

Pentru Tel Aviv împiedicarea Teheranului de a deține arme nucleare reprezintă un obiectiv major de securitate, în contextul în care reprezentanți ai regimului fundamentalist din Iran acționează pentru distrugerea statului Israel.

HezbollahPagereExplozieTW
BEIRUT, LIBAN. Posibil membru Hezbollah, rănit după explozia pagerului, primește îngrijiri medicale – Foto: X-Twitter

Stuxnet este prima armă cibernetică realizată pentru a compromite instalațiile de îmbogățire a uraniului dezvoltate de Iran. Mai simplu spus, e un virus digital care, transferat în rețelele de computere ale companiilor iraniene din domeniul nuclear, a reușit să accelereze până la distrugere centrifugele care separau substanțele din minereurile de uraniu pentru a-l îmbogăți și astfel să poată fi folosit în asamblarea bombelor nucleare.

ADVERTISING

Operațiunea a avut succes, fiind distruse mai multe centre industriale din Iran, în timp ce serviciile secrete din Israel au desfășurat și alte operațiuni de descurajare a Teheranului în ce privește finanțarea și dezvoltarea programului nuclear - de la monitorizarea, răpirea și eliminarea experților din domeniu care lucrau în Iran și până la blocarea achizițiilor de piese, componente și materie primă de pe piețele internaționale.

Cel puțin până acum, cu toate discuțiile despre mijloacele folosite, operațiunile au avut succes, iar Iranul nu deține în prezent arme nucleare, dar acest lucru ar putea să se schimbe în urma colaborării militare tot mai intense cu Rusia.

Ce vrea Iranul de la Rusia?

În urmă cu o săptămână, Antony Blinken, șeful Departamentului de Stat al SUA, și David Lammy, ministrul Apărării din Marea Britanie, au declarat la Londra, înainte de a efectua o vizită oficială în Ucraina, că Iranul a trimis rachete balistice către Rusia.

„Rusia a primit transporturi cu rachete balistice și le va putea folosi în următoarele săptămâni în Ucraina”, a declarat Antony Blinken, citat de agenția Reuters.

UK And US United Over Tackling Iran's Influence -
ÎNGRIJORARE. Antony Blinken, secretar Departamentul de Stat al SUA, și David Lammy, ministrul Apărării din Marea Britanie, anunță că Rusia a primit rachete balistice de la Iran - Foto: Hepta.ro

Oficialii americani au anunțat că au identificat vase iraniene care transportă rachetele și au decis să impună noi sancțiuni economice Iranului.

De asemenea, Vladimir Putin este beneficiarul a peste 30.000 de drone Shahed produse de Teheran cu care a atacat ținte pe teritoriul țării vecine.

Moscova nu va dori să transfere arme Teheranului, ceea ce ar afecta capacitatea Rusiei de a menține relații bune cu rivalii Iranului, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ceea ce ar putea duce la o apropiere a acestora de Statele Unite și chiar de Israel pentru sprijin.

Mark N. Katz, Atlantic Council

În contextul în care liderul de la Kremlin a decis invadarea Ucrainei, Iranul și Coreea de Nord au devenit principalele surse de armament pentru Rusia.

Una dintre temele discutate la Washington în timpul întâlnirii de la sfârșitul săptămânii dintre Joe Biden și Keir Starmer, premierul britanic, a fost despre informațiile că Rusia vrea să transfere în Iran tehnologie nucleară, astfel încât această țară să-și poată construi un arsenal atomic.

Colaborarea dintre cele două state pune Israelul într-o situație complicată, fiind obligat să acționeze în fața noii amenințări de securitate.

Se consolidează și coaliția anti-Iran

Oficialii occidentali au trimis mesaje către Moscova în care s-a subliniat faptul că folosirea rachetelor balistice iraniene înseamnă o escaladare a conflictului și, foarte probabil, va fi urmată de ridicarea restricțiilor în ce privește rachetele cu rază lungă de acțiune oferite de statele NATO Ucrainei.

President Pezeshkian Holds A Press Conference - Te
STRATEGIE. Masoud Pezeshkian, președintele Iranului, riscă ajutând Rusia, dar dorința de a obține arme nucleare e mai mare decât posibilele noi sancțiuni ale statelor occidentale - Foto: Hepta.ro

Acum se așteaptă decizia lui Putin, iar odată cu ea conflictul va suferi o modelare importantă, atât în ce privește mutarea războiului și mai mult pe teritoriul Rusiei, dar și în ce privește capacitatea de distrugere.

Noua alianță dintre Moscova și Teheran va avea și efecte mai puțin bănuite, unul dintre ele fiind crearea unei presiuni mai mari asupra Iranului din partea SUA, Marii Britanii și Uniunii Europene. Între cele trei părți existau divergențe, statele europene dorind o relație mai relaxată cu Teheranul și sancțiuni mai puțin aspre.

Sprijinirea regimului de la Kremlin de către Iran schimbă atitudinea Europei, iar în situația în care Putin nu învinge Ucraina, situația politică internațională nu va fi una favorabilă Iranului.

Kremlinul trebuie să mute

În ce-l privește pe Putin, acesta are mare nevoie de arme, dar urmărește și să nu-și piardă toți aliații. În plus, trebuie să aibă grijă să nu-și creeze nici inamici noi.

Beniamin Netanyahu, premierul israelian, a avut o poziție neutră față de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cea mai mare provocare pentru Ierusalim a fost protejarea propriilor cetățeni, dar și a comunităților evreiești de pe teritoriul țării vecine.

Preocupat cu războiul din Gaza și amenințarea terorismului Hamas și Hezbollah, conflictul din Ucraina nu a fost foarte sus pe agenda politică a guvernului din Israel.

Situația se poate schimba odată cu intrarea în joc a Iranului și posibilitatea de a obține tehnologie nucleară de la Rusia.

Russian President Vladimir Putin in Azerbaijan
UN NOU PARIU, O RUSIE MAI SLABITĂ. Vladimir Putin e în fața unei decizii dificile care poate extinde războiul de pe teritoriul țării - Foto: Hepta.ro

Decizia lui Putin de a folosi rachete balistice pentru a lovi ținte în Ucraina este cea care va genera un lanț de efecte politice și militare cu consecințe greu de prevăzut, dar care se pot întoarce împotriva Kremlinului.

Liderul rus a jucat întotdeauna pe mize mari, sperând ca adversarii săi să se sperie și să nu-l urmeze.

Deși mulți comentatori spun că SUA, Marea Britanie și Germania se tem să dea undă verde Ucrainei pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune, realitatea e, conform declarațiilor oficiale, că ne aflăm în fața unei perioade de așteptare a mutării lui Putin și nimic mai mult.

În săptămânile viitoare va veni răspunsul de la Kremlin dacă-și asumă escaladarea conflictului din Ucraina sau va căuta o amânare în încercarea de a câștiga timp până după alegerile din SUA. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇